Dea Presečki

 VANESA PANDZIC CROPIX
DEA PRESEČKI

Ona je krčmarica Purgerica i cijelo ljeto joj je radno: "Nikad nisam bila umornija i sretnija"

Glumica iz Krapine, Dea Presečki, koja 6. kolovoza slavi 26. rođendan, zvijezda je predstave "Krčmarica purgerica" na Histrionskom ljetu na Opatovini.

Glumica iz Krapine, Dea Presečki, koja 6. kolovoza slavi 26. rođendan, zvijezda je predstave "Krčmarica purgerica" na Histrionskom ljetu na Opatovini.

Prva i zasad jedina profesionalna glumica iz Krapine ovog ljeta gledatelje oduševljava ulogom Barice u hit komediji "Krčmarica Purgerica" redatelja Dražena Ferenčine i produkciji družine Histrioni. Svoje radno ljeto na zagrebačkoj Opatovini Dea Presečki pamtit će i po prvom rođendanu s Bertom, kujicom engleskog buldoga koju je nedavno udomila.

"Vidjela sam oglas udruge Indigo za tetu čuvalicu. Kad je došla k meni Berta je bila plaha, jadna i bolesna, a nakon svega tjedan dana sa mnom je procvala. Otad smo nerazdvojne, cimerice i pol...", govori Dea, čiji 26. rođendan pada u nedjelju 6. kolovoza, kad nema predstave na rasporedu, pa će stići proslaviti s društvom i svojom ekipom iz Krapine, Zagreba i Varaždina.

image

Bertu je udomila prije četiri mjeseca

VANESA PANDZIC CROPIX

Članica je ansambla varaždinskog HNK, a na probe i predstave putuje iz Zagreba, gdje živi, dok su joj u Krapini prijatelji iz djetinjstva, rodbina i roditelji Darko i Biserka Presečki. "Tata je direktor građevinske tvrtke iz Zagreba, a mama je fizioterapeutkinja u Krapinskim toplicama. Odrasla sam uz pet godina starijeg brata Tomu Presečkog, koji je gitarist, voditelj benda Gine Damjanović, a prati Vannu, Borisa Novkovića i druge na koncertima. Oni su moja zagorska delegacija na svakoj premijeri, a jako su mi važni svi troje, jer su poticajni i istinski sretni zbog stvari koje mene vesele. Uz njihovu podršku, čini mi se, mogu sve", govori Dea Presečki koja djetinjstvo u Krapini pamti po igri u šumi s vršnjacima u blizini svoje kuće.

image

Mlade histrionske snage: Dea Presečki, Dajana Čuljak i Lara Nekić

INES STIPETIĆ

Dodaje kako ju je djed naučio rezbariti i izrađivati igračke od drveta, a kao događaj djetinjstva u sjećanje joj se urezao piknik koji je s društvom ogranizirala na krovu kuće. "Susjedi su nas vidjeli i prijavili roditeljima, pa smo završili u kazni... Ali se zato imam čega sjećati", smije se. Nakon što je isprobala sve hobije i aktivnosti od sporta i ritmike do plesa i učenja stranih jezika, pronašla se u kazalištu.

image

Toma Medvešek i Dea Presečki na premijeri serije "Oblak u službi zakona"

TOMISLAV KRISTO CROPIX

"Ključna je bila predstava "S ljubavlju, Janis" koju sam kao 10-godišnjakinja s mamom gledala na festivalu u Krapini. Tada sam shvatila što želim i krenula na dramsku", govori Dea koja je samopouzdanje da se prijavi na glumu bildala u Dramskom učilištu ZeKaeMa. "Upala sam iz prve, na završnim godinama studija počela raditi, stigle su i prve nagrade za predstavu "Matijaš Grabancijaš dijak" Krešimira Dolenčića u kojoj sam kao studentica igrala naslovnu ulogu. Čista euforija i veliko zadovoljstvo na kraju, a dok sam je pripremala imala sam napadaje panike kako će sve ispasti, hoću li ja to uopće moći...", priča Dea. Uz predstave u varaždinskom HNK, koji je prošle sezone proslavio 150. godišnjicu osnutka, sinkronizira crtiće i serije za Netflix, vodi dramske radionice, a jedina neostvarena želja joj je da pjeva u bendu.

image

Robert Plemić i Dea Presečki u predstavi "Buba u uhu" varaždinskog HNK

ZELJKO HAJDINJAK CROPIX

"Završila sam solo pjevanje na Rock akademiji, ali nikad nisam bila u bendu, za razliku od mog brata, koji ih je promijenio toliko da im ni sam ne zna broj. Za to još ima vremena, a uz sve silne obaveze zbog kojih ovog ljeta spadam s nogu, to bi mi možda bilo i previše. No, usprkos tome nikada nisam bila sretnija", zaključuje Dea Presečki.

image

"Prave smo cimerice", kaže Dea

VANESA PANDZIC CROPIX
Linker
20. rujan 2024 21:22