Varaždinska mezzosopranistica Margareta Matišić na najstarijem opernom festivalu u Finskoj nastupa u ulozi Fenene u Verdijevom "Nabuccu".
Dok se cijela Hrvatska od Iloka do Dubrovnika danima crveni od toplinskog udara, 35-godišnja varaždinska mezzosopranistica Margareta Matišić svoj je spas od vrućina pronašla u Finskoj, gdje ljeto provodi radno (i u zimskoj jakni) na jednoj od najspektakularnijih opernih pozornica na svijetu. Na opernom festivalu Savonlinna, koji je utemeljen prije 112 godina, nastupa u Verdijevom "Nabuccu" u ulozi Fenene, a održava se u srednjovjekovnom dvorcu Olavinlinna u koji svake godine privuče 70 tisuća gledatelja.
"Festival ljubiteljima opere iz cijelog svijeta nudi i šetnju perivojem povijesnog dvorca, smještenom na najvećem finskom jezeru Saimma, uživanje u prirodnim ljepotama i lokalnoj gastronomiji", priča Margareta Matišić koja je ulogu dobila na poziv direkcije festivala.
"U Finskoj sam već dva mjeseca, a debitirala sam s velikim uspjehom nakon mjesec dana intenzivnih proba od osam sati na dan", priča Margareta i dodaje kako je fenomenalan osjećaj izaći na spektakularnu natkrivenu pozornicu unutar dvorca s 2300 mjesta. Svih osam izvedbi do kraja srpnja su rasprodane, a Margareta Matišić je na premijeri zaradila hvalospjeve kritike. Osim "Nabucca" izvode se i Wagnerov "Lohengrin", Mozartov "Don Giovanni" i Smetanina "Prodana nevjesta".
"Slobodnog vremena nemam previše, ali ću svakako posjetiti obližnji Kerimäki, gdje se nalazi najveća drvena crkva na svijetu, a dosad sam najviše uživala na panoramskom izletu parobrodom Saaristo iz 1911., što mi je bilo nezaboravno iskustvo", priča Margareta, koja se najteže priviknula na svijetle noći bez pravog mraka i - niske temperature.
"Neki dan smo se smrzavali na 12 stupnjeva, pa sam dan na probi provela u čizmama i zimskoj jakni s kapuljačom na glavi, a niti za najtoplijih dana maksimalna temperatura ne prelazi 25 Celzijevih stupnjeva", nastavlja Margareta, koja je velika ljubiteljica saune i presretna je što u svom apartmanu ima privatnu saunu.
U finskoj sauni se voda baca na vruće kamenje kako bi se dobilo više topline i zdrave pare, a udarci svežnjem svježih brezovih grana stimuliraju tijelo i krvotok i služe za - opuštanje. Isprobala je i tradicionalne finske specijalitete "karjalanpiirakku", tijesto od raženog brašna s rižinom kašom i preljevom od maslaca i jaja, te "salmiakki", gorkasto-slani slatki korijen koji je najpopularnija finska grickalica. Po povratku iz Finske, u kolovozu planira ljetovanje sa suprugom u Zadru, a među Margaretinim planovima za jesen je i - selidba.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....