VEDRAN PETEH CROPIX
Sasvim iskrena

Lana Barić govori o kćeri Mirej, otkriva čime je razočarala roditelje, ali i kako je izgubila 11 kilograma

Dramska prvakinja zagrebačkog HNK u mladim godinama igrala je tenis i odbojku, strast joj je bila Formula 1, a danas ne propušta odlazak u teretanu. Slobodno vrijeme najradije provodi uz svoju 15-godišnjakinju koja je krenula njezinim stopama.

Dramska prvakinja zagrebačkog HNK u mladim godinama igrala je tenis i odbojku, strast joj je bila Formula 1, a danas ne propušta odlazak u teretanu. Slobodno vrijeme najradije provodi uz svoju 15-godišnjakinju koja je krenula njezinim stopama.

Iza Lane Barić, dramske prvakinje zagrebačkog HNK izuzetno je naporna sezona, kako i sama kaže, kao nikada do sada. Iza nje su dvije premijere u matičnom kazalištu, autorska monodrama ‘‘Visibaba‘‘ koju igra u &TD-u, a 7. lipnja očekuje ju posljednja ovosezonska premijera u HNK-u, Shakespeareova ‘‘Mjera za mjeru‘‘ u režiji Ivana Plazibata. No, osim što je posljednje mjesece provodila uglavnom u kazalištu, uspjela je napraviti i nešto za sebe. Naime, u vrijeme korone počeli su joj kao ‘‘dar‘‘ za ulazak u peto desetljeća stizati kilogrami koji se nisu rasporedili, kako bi se reklo, proporcionalno. Stoga je pojačala treninge u teretani, promijenila ishranu i danas izgleda odlično.

image

Lana Barić u osam mjeseci smršavila je 11 kilograma

Snimljeno u &TD-u, šminka Iva Lea Dežmar

VEDRAN PETEH CROPIX

‘‘Kako sam navršila četrdeset godina baš u doba lockdowna, vjerojatno poput svih, počela sam malo više jesti. A moj odraz u ogledalu nikako mi se nije svidio. Ne mogu reći da sam bila debela, ali sam imala višak kilograma koji su se čudno rasporedili. Nitko te nikada ne upozori koliko naglo se u četrdesetima oblik tijela krene mijenjati. A to što sam vidjela nisam bila ja. Sve mi je otišlo u gornji dio tijela, povećale su mi se ruke, grudi, trbuh, kao da sam se deformirala. Nije to možda bilo vidljivo običnom promatraču, ali to se vidjelo na fotografijama i onom što je snimila kamera i meni je smetalo, nisam se osjećala dobro‘‘, priča nam glumica koja je u finalnu borbu s kilogramima i oblikovanjem tijela ušla u kolovozu prošle godine. Treninge u teretani pojačala je na četiri do pet puta tjedno, obroke je prepolovila, izbacila je sve što u sebi sadrži brašno, ne jede grickalice, ne pije sokove i gazirano.... Jedino ne može odoljeti slatkom pa je to grijeh koji si ponekad priušti. I uspjela je skinuti 11 kilograma i vratiti liniju na kojoj 44-godišnjoj glumici mogu zavidjeti duplo mlađe djevojke. Sa svojih 176 centimetara visine, izgleda kao manekenka, a struk ima poput tinejdžerice. Za to treba snažna volja i čelična disciplina, a Lani Barić, inače rođenoj Splićanki, ni jedno ni drugo ne nedostaje jer je od djetinjstva u sportu.

image

Proba kostima za predstavu ‘‘Mjera za mjeru‘‘

privatna arhiva

‘‘Volim sport. Otac mi je s Bačvica, odnosno s Firula gdje je teniski centar na kojem je stasao i Goran Ivanišević i mnogi naši uspješni tenisači i tamo sam od malih nogu udarala lopticu u zid. No, to je sport za koji treba novaca, a moji ga tada nisu imali dovoljno pa sam prešla na grupni sport - odbojku. Igrala sam ju dugo, a paralelno sam išla i na dramsku grupu", ističe Lana dodajući da je pretplatu za splitski HNK imala još od osnovne škole.

"Kada mi je gluma u odabiru profesije prevagnula, moji su bili dosta razočarani jer se nisam nastavila baviti sportom, ali naučila sam što je disciplina i težak rad, a to mi pomaže u životu i naravno mojoj profesiji. Ukratko, ništa mi nije teško. Sve je stvar kako si posložite prioritete‘‘, napominje glumica i redateljica.

image

Između ljubavi prema odbojci i ljubavi prema glumi, odabrala je ovo drugo, na žalost svojih roditelja

VEDRAN PETEH CROPIX

I kod nje je to stvarno istina. Za sve ima vremena iako ju je dovoljno samo slušati i već se možete umoriti. Diže se rano ujutro, skuha ručak, jedan za sebe, a drugi za 15-godišnju kćer Mirej, prošeta svoja dva ljubimca i nerijetko je već u osam sati ujutro u teretani kako bi na vrijeme stigla na jutarnju probu u kazalište. Naravno, čekaju je često i popodnevne probe kao i predstave koje igra navečer, ali ona sve stiže i ne odustaje. To joj, kaže, nije opcija ni kada se pojavi onaj uporni glas u glavi koji govori: "Ma joj danas mi se ne da. Umorna sam, preskočit ću trening".

‘‘Naravno da nisam uvijek orna za vježbanje, ali to nastojim kompenzirati hodanjem. Jako puno hodam jer sve obavljam pješice. Nekada u danu pređem i petnaest kilometara, ali vježbanje je disciplina i jednostavno bilo kakva isprika kod mene više u mentalnom sklopu ne postoji. Osim ako uistinu pretjeram i tijelo mi nema snage‘‘, kaže Lana.

image

U hvaljenoj monodrami ‘Visibaba‘, projektu koji je napravila s prijateljicom Sanjom Milardović, progovara o usamljenosti

MARKO TODOROV CROPIX
image

U ‘Visibabi‘, progovara o usamljenosti 40-godišnje žene

LUKA DUBROJA

Vježba uz privatnu trenericu Marinelu Čulo jer joj je tako lakše, a žene koje susreće u teretani postale su joj kao druga obitelj. ‘‘Nedavno sam s jednom djevojkom iz teretane malo pričala o poslu, a kada je ona shvatila da sam glumica, iznenađeno je rekla kako je ona mislila da ja radim u teretani. To mi je stvarno najluđi kompliment koji sam do sada dobila‘‘, smije se Lana.

A komplimenata se zaista u životu nadobivala i to onih stručnih za svoj posao. Ne samo kao glumica već i kao scenaristica i filmska redateljica. Jer Lana Barić je sve to i u svemu je vrlo uspješna. Iduće godine kreće snimati svoj prvi dugometražni film, iza sebe ima dva kratkometražna filma koje je režirala i za koje je pisala scenarij, a njezin debitantski film za koji je napisala scenarij ‘‘Tereza37‘‘, a režirao ga je Danilo Šerbedžija, osvojio je šest Zlatnih Arena među kojima i onu za najbolji scenarij. Njezin kratki film ‘‘Snjeguljica‘‘ sudjelovao je na pedesetak međunarodnih festivala, a u svojoj kategoriji pobijedio je na četiri festivala.

image

S Danilom Šerbedžijom koji je režirao njezin scenaristički prvijenac ‘‘Tereza37‘‘ koji im je donio šest Zlatnih arena na Pula film festivalu

MARKO MIŠČEVIĆ CROPIX

‘‘Pravi sam filmofil od malena. Nekada, kada su se ranom zorom prikazivali stari crno-bijeli filmovi, nije mi se bilo teško ustati, upaliti danas zaboravljeni videorekorder i vratiti se na spavanje. Naime, na njemu nikada nisam naučila upaliti tajmer. Filmovi i serije su ono što mi je i danas strast. U kući imam televiziju, ali na njoj gledam samo Netflix i HBO. Doduše ponekad volim pogledati i neki sportski događaj. Kao mala obožavala sam utrke Formule 1 i niti jednu nisam propuštala. Još uvijek osjećam tugu koja me obuzela kada je poginuo Ayrton Senna u Imoli. Bila sam toliko potresena da taj dan nisam otišla u školu‘‘, kaže Lana koja je kao mala najviše pratila naše zlatne rukometaše, pa tako i generaciju u kojoj su igrali Ivano Balić i Petar Metličić, i naravno sve mečeve Gorana Ivaniševića. Nogomet toliko ne prati, ali je potpuno informirana i vrlo žalosna što za Hajduk ovu sezonu nije završio kako su se navijači i cijela Dalmacija nadali.

image

U filmu ‘Tereza37‘ igrala je i glavnu ulogu

NIKOLA PREDOVIć

U slobodno vrijeme uglavnom piše i razvija scenarije. Ne voli izlaziti u kafiće i odlaziti na evente, radije to vrijeme iskoristi da se posveti sebi i bude sama sa sobom jer kaže da na taj način najbolje napuni baterije. ‘‘Oduvijek sam voljela pisati, a scenarij je forma u kojoj mogu ispričati nešto o čemu se malo ili nikako ne govori. Naravno da većina tema kojima se bavim ima veze s pozicijom žene u dominantno patrijarhalnom društvu u kakvom sam odrasla. Pohađala sam mnoge scenarističke radionice diljem svijeta gdje su nam predavali najbolji u svom poslu i to mi je bila dobra škola. Režiju sam učila usput kao glumica koja je bila dosta pred kamerama i gledala iskusne redatelje. Veselim se svom prvom dugometražnom filmu i nadam se da se ništa neće poremetiti do zakazanog termina za snimanje koje bi trebalo početi sljedeće ljeto‘‘ najavljuje Lana.

image

S Jankom Popovićem Volarićem u filmu ‘Šlager‘

PRESS

A osim na skorašnjoj premijeri predstave ‘‘Mjera za mjeru‘‘ u HNK-u, Lanu čeka i skorašnja premijera filma ‘‘Šlager‘‘ redatelja Nevija Marasovića u kojem joj je partner Janko Popović Volarić, a s Marasovićem će najesen snimati i njegov novi film. A nakon naporne godine, ljeto je rezervirano za druženje s njezinom 15-godišnjom kćeri Mirej za koju kaže da je sve samo ne tipična tinejdžerka. Odlično se slažu, obožavaju putovanja i filmove, Mirej ne propušta mamine premijere, a postoji i velika šansa da krene njezinim stopama.

image

Lana Barić dobila je Zlatne arene i kao glumica i kao scenaristica

press

‘‘Mirej je super cura. Vrlo je cool, čvrsto stoji na zemlji, odgovorna je, emotivno zrelija od puno odraslih koje poznajem. Aktivno se bavi plesom, a od prošle godine krenula je i na dramsku grupu u ZKM. Ne usmjeravam ju, poštujem njezine želje i vidjet ćemo gdje će ju život odnijeti. Nedavno sam s kolegicom Marinom Redžepović razgovarala da se podrazumijeva primjerice, da ako je netko glazbenik da i njegovo dijete krene tim vodama jer je naslijedilo talent. Jedino se gluma kao talent ne smatra nečim što bi dijete moglo naslijediti već se za našu profesiju koristi pogrdni naziv "nepo babies‘‘, odnosno djeca koja završe u istom poslu zbog nepotizma, a ne zbog dara. Kod moje Mirej vidim upravo suprotno, njezinu sklonost plesu i glumi koju je razvila sama, naravno, odrastajući uz moj posao, ali to ne znači da svatko dijete iz glumačke obitelji ima talent, želju i u ostalom hrabrost baviti se ovim našim poslom. A kojim god putem krene ja ću joj biti podrška kao i do sada", zaključuje Lana Barić.

Linker
14. rujan 2024 12:22