Elizabeth Taylor je za glavnu žensku ulogu u filmu ‘Butterfield 8‘ dobila Oscara

 COURTESY EVERETT COLLECTION
Stiže dokumentarac

‘Izgubljene snimke‘ otkrit će nepoznato o ženi za koju se mislilo da se zna sve

Doznaje se kada se posljednji put družila s Jamesom Deanom, koji joj je prvi poljubac bio bolji, filmski ili u stvarnom životu i tko je osim Richarda Burtona bio njena najveća ljubav?

Doznaje se kada se posljednji put družila s Jamesom Deanom, koji joj je prvi poljubac bio bolji, filmski ili u stvarnom životu i tko je osim Richarda Burtona bio njena najveća ljubav?

O legendarnoj holivudskoj glumici Elizabeth Taylor vjerovalo se da se sve zna jer je gotovo cijeli život provela pod svjetlima reflektora. Sve što bi rekla, dotaknula ili samo pogledala dokumentirali su mediji - od njene mladosti pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do smrti 2011., u Los Angelesu. Činilo se da se kroz tako vješto razapetu mrežu, koja je pokrivala praktički sve i svakog povezanog s njom, ne bi mogao provući ni komarac a kamo li malo znani ili dosad nepoznati detalji iz života dive ljubičastih očiju. Ipak, otkriva ih dokumentarac "Elizabeth Taylor: Izgubljene snimke" nagrađivane redateljice Nanette Burstein čije prikazivanje počinje 4. kolovoza na streaming platformi Max koji prikazuje zapanjujući portret glumice ispričan vlastitim riječima.

Dokumentarac je imao svjetsku premijeru na Filmskom festivalu u Cannesu u svibnju ove godine, a prikazuje 40 sati razgovora između Elizabet Taylor i novinara Richarda Merymana od 1964. do 1965. kad je već dobila prvog Oscara za film "Butterfield 8" i udala se za Richarda Burtona. Dodajmo i to da su nedavno otkriveni tonski zapisi nadopunjeni arhivskim razgovorima s glumcima Roddyjem McDowallom, prijateljicom Debbie Reynolds, bivšim suprugom Richardom Burtonom, prijateljem Georgeom Hamiltonom i producentom Samuelom Marxom. O vremenu provedenom s Liz Taylor progovaraju i njen dugogodišnji pomoćnik i osoba od povjerenja, Tim Mendelson te prijateljice iz novijeg doba, Liz Smith i Doris Brynner.

image

Za glavnu žensku ulogu u filmu ‘Butterfield 8‘ dobila je Oscara

COURTESY EVERETT COLLECTION

Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, tonski zapisi su očišćeni i zvuče kao da su jučer snimljeni u profesionalnom, tonskom studiju, piše Deadline. Glumica na neki način oživljava, priča svoju verziju događaja za koje smo mislili da znamo kako su se odigrali. Dokumentarac koristi efekt starog magnetofona koji se kotrlja miješajući filmske isječke, filmske žurnale, intervjue i osobnu video arhivu, detaljno prati njene uspone, padove i brakove.

image

Prvi film ‘Lesi se vraća kući‘ snimila je 1943. godine

COURTESY EVERETT COLLECTION

"Toliko je toga napisano o njoj, mnogo je skandaloznih priča o njoj pa bi film "Izgubljene snimke" to trebao ispraviti", kaže Tim Mendelson za magazin People. On je bio supovjerenik ostavštine Elizabeth Taylor i njezin pomoćnik od 1990. do njezine smrti zbog kongestivnog zatajenja srca.

Još kao dijete smatrali su je toliko lijepom da se nije smatralo potrebnim provjeriti zna li glumiti kad joj je Samuel Marx, producent filma "Lessi se vraća kući", ponudio ulogu. Dokumentarac otkriva da je, nakon što se s roditeljima iz rodnog Londona, kao djevojčica preselila u Los Angeles, jednostavno "uskočila" u ulogu Priscille kojoj bogati djed kupuje Lessi. Doznajemo i to da je jako željela glavnu ulogu u filmu "Velika nagrada" iako su joj rekli da je sa svojih 157 centimetara preniska. Stoga se tijekom tri mjeseca podvrgla posebnom programu treninga kako bi se "istegnula", na kraju je dobila centimetar ili dva - i željenu ulogu, piše Deadline. U tonskim zapisima je ispričala i to da je njezinom prvom, pravom poljupcu prethodio prvi poljubac na snimanju u razmaku od tjedan dana. Filmski joj je bio bolji.

image

Zbog filma ‘Mjesto pod suncem‘ s Montgomeryjem Cliftom, imala je veliku tremu

COURTESY EVERETT COLLECTION

Premda je bila čudo od djeteta koje je praktički odraslo pred filmskim kamerama, 1951. patila je zbog velike treme, izazvane prvom ulogom u filmu namijenjenoj odraslima, a ne tinejdžerima, "Mjesto pod suncem". Glavnu mušku ulogu imao je Montgomery Clift, a ona je bila zastrašena njegovim većim glumačkim iskustvom. Dodajmo i to da su postali jako dobri prijatelji, ostali su bliski sve do njegove smrti 1966. godine.

Dokumentarac otkriva da se 1955., na setu filma "Div" vozila s Jamesom Deanom na dan njegove pogibije.

Holivudski buntovnik joj je "pričao o tuzi i nesreći u svom životu i nekim svojim ljubavima i tragedijama. A sljedećeg dana na setu rekla bih: ‘Bok Jimmy!‘ I bilo je gotovo kao da nije želio prepoznati da mi je noć prije otkrio toliko toga o sebi," otkrila je glumica. Kad su joj 30. rujna rekli da je poginuo, a njihov film već je bio u postprodukciji, popratila je to riječima: "Bila sam s njim tog dana, vozili smo se po studiju u njegovom Porscheu. Bio je tako živ, bio je tako vitalan. Nisam mogla vjerovati da je mrtav."

image

S Jamesom Deanom i Rockom Hudsonom 1955., na setu filma ‘Div‘

COURTESY EVERETT COLLECTION

Legende se, povodom dokumentarca "Elizabeth Taylor: Izgubljene snimke", prisjetila i Barbara Berkowitz, njena odvjetnica iz kasnije faze života i supovjerenica glumičine ostavštine. Otkrila je da joj je američki producent Mike Todd bio ljubav njezina života - sve do Richarda Burtona. Ostali muževi, Conrad Hilton Jr., Michael Wilding, Eddie Fisher, John Warner i Larry Fortensky (supružnici broj jedan, dva, četiri, šest i sedam), nisu se mogli mjeriti s tom dvojicom. Recimo i to da joj je Mike Todd, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći 13 mjeseci nakon njihovog vjenčanja, bio treći suprug, a Richard Burton peti.

image

S Richardom Burtonom u filmu ‘Kleopatra‘

?20THCENTFOX/COURTESY EVERETT COLLECTION

"Njihova ljubavna veza je dirljiva", opisala je odvjetnica magazinu People glumičin brak s Toddom, dok je s Burtonom "imala kompliciranu vezu". Stvar je bila u tome da je on bio nepopustljiv, a ona je uvijek htjela "dominirati".

Kad su se 1962. spetljali na snimanju "Kleopatre" u Rimu, Elizabeth Taylor i Richard Burton bili su svjetski poznati i oboje u braku. Zato je vatikansko glasilo L‘Osservatore Romano, oštro osudilo medijski eksponiranu, preljubničku aferu i upitalo se kamo vodi njihovo grešno, erotsko putovanje (vagabondaggio erotico), osim u nesreću za sve...

image

Elizabeth Taylor 1958. u filmu ‘Mačka na vrućem limenom krovu‘

COURTESY EVERETT COLLECTION COURTESY EVERETT COLLECTION

Kako god bilo, Burton je mislio da su njezine grudi "apokaliptične" i obožavao je njezin trbuh: kad im je brak funkcionirao, nesputano su se prepuštali svim užicima, piše o paru Roger Lewis u svojoj knjizi "Erotic Vagrancy". Detaljno je istražio kako su se upoznali, zaljubili, vjenčali, rastali, opet vjenčali i napokon se 1976. definitivno rastali. O burnoj, sudbonosnoj ljubavi, trebalo bi biti riječi i u novom dokumentarcu s tonskim zapisima davnog glumičinog intervjua u kojem se stječe dojam kao da glumica sama vodi gledatelje na zapanjujuće putovanje kroz jednu od najupečatljivijih holivudskih karijera.

Linker
20. rujan 2024 11:21