Emma Stone 

 LUCA CARLINO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK
Emma Stone

Danas je jedna od omiljenih holivudskih zvijezda: Prepoznatljivo promukli glas ima jer je toliko plakala, a glumi od 11. godine

Holivudska zvijezda, isprva prepoznatljiva samo po romantičnim komedijama, u međuvremenu je pokazala svoj glumački raspon i ove godine drugi put osvojila Oscara, a sad je ponovno u fokusu kritike i publike- zbog izvrsne uloge u filmu "Kinds of Kindness".

Holivudska zvijezda, isprva prepoznatljiva samo po romantičnim komedijama, u međuvremenu je pokazala svoj glumački raspon i ove godine drugi put osvojila Oscara, a sad je ponovno u fokusu kritike i publike- zbog izvrsne uloge u filmu "Kinds of Kindness".

Nevjerojatno briljantan i neobično smiješan", stoji na najavnom plakatu novog filma Yorgosa Lanthimosa "Kinds of Kindness", u kojem je glavna zvijezda ponovno Emma Stone (35). Film je premijerno prikazan u Cannesu te je bio u konkurenciji za Zlatnu palmu, no na kraju je nagrađen samo Jesse Plemons kao najbolji glumac.

Emma Stone nije bila u konkurenciji, ali ona je ove godine već slavila - osvojivši Oscara za najbolju glavnu glumicu, za ulogu Belle Baxter u Lanthimosovom filmu "Uboga stvorenja". Zlatni kipić odnijela je kući i 2017., kada ga je osvojila za mjuzikl "La La Land" i tako potvrdila da je itekako uvjerljiva i talentirana, sposobna za najzahtjevnije glumačke izazove.

Rođena je u Scottsdaleu u Arizoni, gradiću u podnožju planine McDowell, poznatom po tome što je u njemu zime provodio Frank Lloyd Wright. Znameniti arhitekt ostavio je, naime, veliki trag u izgledu gradića jer je osim vlastite kuće i studija Taliesin West, projektirao i nekoliko zgrada, ne samo u Scottsdaleu nego i u okolici. U tom je gradu njezin otac Jeffrey Charles Stone osnovao uspješnu građevinsku tvrtku koju i danas vodi, a majka Krista Jean je kućanica, koja je mužu neko vrijeme pomagala voditi igralište za golf u okolici Scottsdalea. Emmi je pravo ime Emily, ali ga je promijenila kad se učlanjivala u glumačko udruženje jer je u njemu već bila jedna Emily Stone, a tako su je ponekad zvali i u školi jer je obožavala grupu Spice Girls i posebno pjevačicu Emmu Bunton. Kao beba je patila od kolika, pa je plakala tako često i tako glasno da je oštetila glasnice, zbog čega i sada ima pomalo promukli glas, što joj je gotovo zaštitni znak.

image

Emma Stone

MARECHAL AURORE/ABACA/SHUTTERSTOCK

Da želi biti glumica, znala je od malena. Roditelji su je odgajali liberalno, dopuštali joj sve što je željela, naravno, u razumnim granicama, pa, kako je to sama jednom objasnila, nije ni imala poriva za razne nepodopštine.

"Kad mi je bilo 13 godina, prijatelji su došli ispod mog prozora, probudili me i pozvali van. Ustala sam se, otišla mami i objasnila joj što se događa, a ona mi je samo dala svoj mobitel i rekla mi da je nazovem ako ostanem dulje od sata", navela je jedan primjer odgoja iz svog djetinjstva. Sa samo 11 godina počela je glumiti u kazalištu u Scottsdaleu i u teatru za mlade u obližnjem Phoenixu, udaljenom dvadesetak kilometara. To joj se toliko svidjelo da je samo tri godine kasnije odlučila da će postati glumica. Već u toj dobi pokazala je da kad se nečega prihvati, onda to i odradi do kraja. Sve je pomno isplanirala, napravila roditeljima prezentaciju na PowerPointu i izložila je uz Madonninu pjesmu "Hollywood".

image

Emma Stone na dodjeli Oscara ove godine

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Začudo, roditelji su joj dali pristanak da prekine školovanje i da se s majkom preseli u Los Angeles. Prijavljivala se na audicije, uglavnom za Disneyjeve televizijske serije, ali bez uspjeha, pa je kao i većina mladih koji se žele probiti u glumačkim vodama morala raditi nešto drugo. Zaposlila se u pekarnici za pse Three Dog Bakery, ali nije stekla baš mnogo četveronožnih obožavatelja.

image

Emma Stone sa svojom prvom nagradom Oscar za ulogu u filmu "La La Land"

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

"Očito nisam bila talentirana za proizvodnju pseće hrane. Više kupaca mi je reklo da su njihovim psima moji keksi nejestivi", priznala je. Situacija s glumačkom karijerom malo se popravila kad je promijenila agenta koji joj je pomogao da dobije nekoliko manjih uloga u pilot epizodama novih serija, ali nijedna od njih nije bila dovoljno atraktivna da dobije zeleno svjetlo za snimanje nastavaka ili bi pak bilo snimljeno njih nekoliko, a onda bi se ugasile. Sreća joj se osmjehnula tek 2007., kad je dobila prvu filmsku ulogu, u komediji "Superbad", u kojoj su uz nju glumili Jonah Hill i Michael Cera. Film je polučio sasvim solidan komercijalni uspjeh, zapazili su je i kritičari, pa je zahvaljujući toj ulozi dobila nagradu Young Hollywood za najuzbudljivije novo lice - i novi imidž kojem je ostala vjerna do danas.

Emma Stone, inače prirodna plavuša, za "Superbad" je morala obojiti kosu u crveno, a to joj se toliko svidjelo da se poslije nije više vraćala na staro. Nakon "Superbada" uslijedilo je još nekoliko filmova, više ili manje uspješnih. Među njima je bila i horor komedija "Dobro došli u zemlju zombija" iz 2009. s Woodyjem Harrelsonom i Jesseom Eisenbergom, s kojima je deset godina poslije snimila i nastavak, "Povratak u zemlju zombija". U međuvremenu se već etablirala kao novo, mlado holivudsko lice. Glumila je u romantičnoj komediji "Sve moje bivše", u drami "Tajni život kućnih pomoćnica", u komediji "Cura na lošem glasu", koja joj je donijela nominacije za Baftu i Zlatni globus, kao i u tri filma o Spider-Manu.

Na prvom od njih, "Čudesni Spider-Man" se na setu i zaljubila u kolegu Andrewa Garfielda. Oboje su tada bili u drugim vezama - on sa Shannon Woodward, a ona s Kieranom Culkinom. No, obostrana privlačnost bila je previše jaka, pa su do kraja snimanja raskinuli dotadašnje svoje veze i postali ljubavni par. I to su bili sve do 2016. kad su, nakon nekoliko ranijih prekida i mirenja, definitivno prekinuli. No, i danas su u dobrim odnosima.

image

Emma Stone i Andrew Garfield na Met Gali 2014.

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Emma Stone je na snimanju televizijske serije "Saturday Night Live" upoznala tri godine starijeg Davea McCaryja, redatelja skeča u kojem je nastupala. Nije prošlo mnogo vremena i njih dvoje su prohodali, dvije godine poslije, u prosincu 2019. su se zaručili, a godinu poslije vjenčali. U međuvremenu su oboje imali mnogo posla: McCary je režirao svoj prvi dugometražni igrani film, komediju "Brigsby Bear", koja je bila premijerno prikazana na festivalu Sundance, a Emma Stone je snimila "La La Land" s kolegom Ryanom Goslingom, koja je postala veliki hit u kinima i donijela joj prvi Oscar.

Cijela je dvorana zapljeskala kad je pročitano njezino ime, ali ne i McCary - jer nije ni bio u dvorani. I on, naime, baš kao i ona, ne voli svoj privatni život izlagati očima javnosti, pa se s njom rijetko pojavljuje tamo gdje ih novinari mogu vidjeti, a ako se i pojave, neće se držati za ruke i cijelom svijetu slati poruku da su ljubavni par. Redatelj televizijskog prijenosa s dodjele Oscara je, doduše, prikazao Andrewa Garfielda, koji je oduševljeno pljeskao kad je Emma Stone došla na pozornicu po nagradu, da su neki pomislili kako su se njih dvoje ponovno zajedno jer mnogi nisu ni znali da je ona s McCaryjem. Tek 2019. počeli su se, isprva rijetko, a onda sve češće, zajedno pojavljivati na premijerama, dodjelama nagrada i sličnim holivudskim događanjima, a u to je doba Emma Stone već u intervjuima dala naslutiti da je spremna na sljedeći korak u vezi.

image

Emma Stone i Dave McCary na Vanity Fair partyju nakon dodjele Oscara 2024. godine

ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK

"Kao tinejdžerica nikada nisam radila kao bejbisiterica i djeca me uopće nisu zanimala. Dapače, tvrdila sam da se nikada neću udati i imati dijete. No, sada sam nešto starija i moj se stav promijenio. Sada želim obitelj i djecu", rekla je 2019. Iste te godine Dave McCary je na svojem profilu na Instagramu objavio da su se on i Emma zaručili te stavio fotografiju na kojoj se na njenoj ruci vidi prsten ukrašen biserom i dijamantima. Vjenčanje koje su prvobitno planirali za ožujak 2020. morali su odgoditi jer je izbila pandemija, ali su to učinili nekoliko mjeseci kasnije kad su popustili inicijalni strogi propisi o lockdownu. Nisu to objavili, ali se vijest pročula kad su ih u šetnji Hollywoodom vidjeli s vjenčanim prstenom na ruci.

image

Yorgos Lanthimos i Emma Stone na Filmskom festivalu u Cannesu

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

U ožujku 2021. par je dobio prvo dijete, kćer Louise Jean McCary, koja je drugo ime dobila po Emminoj baki. Samo šest mjeseci poslije porođaja glumica se vratila pred kamere - da bi s grčkim redateljem Yorgosom Lanthimosom, s kojim je već surađivala 2018. u filmu "Miljenica", počela snimati "Uboga stvorenja".

U filmu glumi djevojku koja je počinila samoubojstvo, ali joj je ekscentrični znanstvenik spasio život tako što joj je presadio mozak tek umrle bebe. Uz kolege Willema Dafoea, Marka Ruffala i Ramyja Youssefa, i pod redateljskom palicom Lanthimosa, Emma Stone je ostvarila jednu od svojih najboljih rola. A jednu od najzapamćenijih imala je u "Cruelli" iz 2021., kad je glumila jednu od najpoznatijih Disneyjevih negativki u povijesti. To je Emmi Stone ujedno bio i prvi put da glumi zlikovku. Film je ostvario takav uspjeh da se snimio i nastavak: trailer za "Cruellu 2" je već objavljen, a film će se prikazivati iduće godine.

"Lijepo je biti slatkica, ali nekad je zanimljivije biti zlica. Zato obožavam lik Cruelle premda je očito poremećena osoba. Do nje mi se nije pružila prilika da glumim nekoga tko je zaista zao, mada sam kasnije igrala zanimljive likove koji ne prezaju ni pred čim. No, nitko od njih nije ni do koljena zloglasnoj Cruelli...", izjavila je jednom prilikom.

NAJBOLJE PLAĆENA GLUMICA NA SVIJETUA

Emma Stone je 2017. bila najbolje plaćena glumica u Hollywoodu jer je samo od filma ‘La La Land‘ dobila oko 22 milijuna dolara, a ukupno je te godine zaradila više od 26 milijuna. Od toga je dio dobila i kao zaštitno lice brenda Louis Vuitton, s kojim je potpisala višegodišnji ugovor. Budući da glumi u komercijalno isplativim filmovima i da je dvostruka dobitnica Oscara, honorari će joj se sigurno povećati, no zasad se njezina imovina procjenjuje na oko 40 milijuna dolara.

Linker
19. listopad 2024 05:21