Paetongtarn Shinawatra

 MATT HUNT/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK
ŠEFICA TAJLANDA

Buran život najmlađe premijerke: Upravlja obiteljskim milijardama, majka je dvoje djece, a otac joj je u veljači - pomilovan

Paetongtarn Shinawatra dužnost premijerke Tajlanda preuzela je 16. kolovoza, pet dana uoči svog 38. rođendana.

Paetongtarn Shinawatra dužnost premijerke Tajlanda preuzela je 16. kolovoza, pet dana uoči svog 38. rođendana.

Nakon što se Sretth Thavisin, bivši predsjednik Vlade, zbog brojnih afera morao povući s premijerskog mjesta, tajlandski parlament je za najmlađu premijerku u povijesti te azijske zemlje ekspresno izglasao 37-godišnju milijarderku Paetongtarn Shinawatra, koju javnost poznaje po nadimku Ung Ing.

Premda nema pretjeranog političkog iskustva, Ung Ing ima nevjerojatno čvrsto političko zaleđe, jer je na to mjesto izabrana kao kandidatkinja vođeće tajlandske stranke Pheu Thai Party kojom od njezina osnutka upravljaju članovi njezine obitelji, a dužnost tajlandskih premijera prije nje su obnašali njezin otac Thaksin Shinawatra i tetka Yingluck Shinawatra. Paetongtarn Shinawatra sama, pak, upravlja obiteljskim poslovnim carstvom, čija se vrijednost procjenjuje na više od dvije milijarde dolara, a dužnost je preuzela 16. kolovoza, svega pet dana uoči svog 38. rođendna.

image

Paetongtarn Shinawatra najmlađa je premijerka u povijesti Tajlanda

JACK TAYLOR AFP

U fokusu javnosti Paetongtarn Shinawatra našla se lani kad je u zračnoj luci u Bangkoku dočekala svog oca, utemeljitelja obiteljske poslovne i političke dinastije, koji je toga dana, nakon petnaest godina samonametnutog egzila prvi put kročio na tajlandsko tlo.

image

Paetongtarn Shinawatra i Pitaka Suksawat podižu dvoje djece

LILLIAN SUWANRUMPHA AFP

Nakon puča i vojnog udara 2006. sa suprugom Potjaman Na Pombejra, od koje se u međuvremenu razveo, odlučio je pobjeći u inozemstvo, a kao prvu destinaciju odabrali su London i Veliku Britaniju. Nimalo slučajno, jer je je Thaksin Shinawatra, uz ostalo, tada bio vlasnik engleskog premijerligaša Manchester Cityja.

image

Lani je u zračnoj luci dočkela odbjeglog oca

CHAIWAT SUBPRASOM/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Navijači su ga prozvali "Frank" i zahvaljivali mu što je klub izvukao iz financijskog škripca te doveo brojna pojačanja, ali sreća nije dugo trajala, pa je Thaksin Shinawatra, koji po vlastitom priznanju nije imao pojma o nogometu - osim što je utakmice zbog atmosfere na stadionu volio gledati iz svečane lože, na kraju City nakon godinu dana prodao po mnogo višoj cijeni. Tako je na kraju balade samo na toj poslovnoj investiciji zaradio više od sto milijuna eura.

image

Sa suprugom Pitakom Suksawatom proslavila je petu godišnjicu braka

LILLIAN SUWANRUMPHA AFP

Paetongtarn Shinawatra njegovo je treće i najmlađe dijete, a odrasla je uz starijeg brata Panthongtaea Shinawatru i sestru Pinthongthu Shinawatra. Hotelski menadžment magistrirala je na engleskom Sveučilištu u Surreyju, a ove godine proslavila je petu godišnjicu braka sa suprugom Pitakom Suksawatom, investicijskim menadžerom, s kojim podiže dvoje djece. Njihova kći Thitarn Suksawat rođena je 10. siječnja 2021., a sin Pruethasin Suksawat 1. svibnja lanjske godine.

image

Paetongtarn Shinawatra 21. kolovoza slavi 38. rođendan

MANAN VATSYAYANA AFP

Ove godine u veljači Paetongtarn Shinawatra imala je veliki razlog za privatno slavlje, nakon što je njezin otac - nakon što je odslužio šest mjeseci kazne (uglavnom na bolničkom liječenju), kraljevom odlukom - pomilovan i otpušten iz zatvora. Kao glavni razlozi navedeni su njegova visoka životna dob - Thaksin Shinawatra je u srpnju proslavio 75. rođendan, i teško zdravstveno stanje koje zahtijeva konstantan medinski nadzor i skrb.

image

Na dužnost je izabrana kao kandidatkinja stranke Pheu Thai

LILLIAN SUWANRUMPHA AFP
Linker
19. rujan 2024 10:47