Proslavila ga je glavna uloga u Hitnoj službi

 MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK
MARKANTNI DOKTOR

30 godina prošlo je od uloge koja je Georgeu Clooneyju promijenila život: "Da ju nisam prihvatio ništa ne bi bilo isto"

Holivudski glumac proslavio se glavnom ulogom dr. Douga Rossa u "Hitnoj službi", jednom od najupsješnijih projekata u povijesti televizije.

Holivudski glumac proslavio se glavnom ulogom dr. Douga Rossa u "Hitnoj službi", jednom od najupsješnijih projekata u povijesti televizije.

Što bi bilo da 63-godišnji holivudski glumac George Clooney nije prije trideset godina prihvatio ulogu doktora Douga Rossa u televizijskoj seriji "Hitna služba" možemo samo pretpostavljati. Jer u pet sezona koliko je žario i palio malim ekranima u ulozi markantnog liječnika zaraznog osmijeha koji spašava živote pacijentima u čikaškoj bolnici County General, George Clooney postao je globalna zvijezda i nakon toga su mu vrata svih holivudskih studija bila širom otvorena.

Devetnaestog rujna navršila su se točno tri desetljeća od datuma kad je prva epizoda emitirana na američkoj televizijskoj postaji NBC, a "Hitna služba" se u idućih pet godina izmjenjivala na vrhu najgledanijih televizijskih serija s megapopularnim "Seinfeldom".

Povodom velike obljetnice 58-godišnja glumica Julianna Margulies, koja je igrala glavnu medicinsku sestru Carol Hathaway, čija je ljubavna priča s dr. Dougom Rossom gledatelje prikovala uz male ekrane, izjavila je da su nakon "Hitne službe" ona i George Clooney ostali prijatelji zauvijek, te da i dandanas svoje privatne poruke i elektroničku poštu koju razmjenjuju završavaju pozdravima "Voli te Doug" i "Voli te Carol".

"Tako smo počeli razmjenjivati naša pisma sredinom devedesetih, a tako smo nastavili i u digitalnom dobu. To je neka vrsta naše privatne tradicije i zafrkancije", kaže Julianna Margulies, koja je opisala i trenutak kad joj je George Clooney objavio da će nakon kraja pete sezone napustiti "Hitnu službu".

image

Ekipa "Hitne službe" 1994.: George Clooney, Eriq La Salle, Sherry Stringfield, Anthony Edwards, Julianna Margulies i Noah Wyle

WARNER BROS TV/AMBLIN TV/KOBAL/SHUTTERSTOCK

"Svi smo bili u šoku, premda smo takvu odluku i očekivali. Znali smo da bez Clooneyja na setu i na malim ekranima više ništa neće biti isto. A moja majka je zaplakala kad sam joj rekla da pogleda posljednju epizodu s dr. Rossom, i sigurno nije bila jedina...", ispričala je glumica.

George Clooney je, pak, u showu svoje kolegice Drew Barrymore ispričao kako je još uvijek blizak prijatelj i s ostatkom ekipe s kojom se svakodnevno pet godina družio na setu u Chicagu.

image

Glumačka ekipa popularnog televizijskog serijala: George Clooney, Eriq La Salle, Sherry Stringfield i Anthony Edwards u akciji

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

"Viđamo se u Americi, ali ih pozivam i u Italiju da budu moji gosti u vili Olendra na jezeru Como. Dovoljno je prostrana i komforna da nam svima bude ugodno, pa mogu povesti i članove obitelji", ispričao je Clooney i dodao da mu je uloga dr. Douga Rossa promijenila život i karijeru odvela u pravcu zvijezda.

image

George Clooney

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

"Da nije bilo dr. Rossa, ništa ne bi bilo isto", zaključio je George Clooney, koji je nakon dvije sezone "Hitne službe" stigao na snimanje filma "Mirotvorac" 1996. u Makedoniju. Akcijski spektakl režirala ga je Mimi Leder, producent je bio Branko Lustig, a ekipa je četiri mjeseca provela na snimanju u istočnoj Europi. Kako je George Clooney bio velika zvijezda tvrtka zadužena za sigurnost filmske ekipe angažirala mu je vojsku tjelohranitelja koji su trebali zaštititi njegovu privatnost i obraniti ga od obožavatelja. No, u Makedoniji se "Hitna služba" tada još nije prikazivala pa se George Clooney mogao slobodno kretati Bitolom i zabavljati se s kolegama, pa mu je to snimanje s Nicole Kidman i Reneom Medvešekom, koji je imao jednu od većih uloga, u sjećanju ostalo kao jedno od najboljih u karijeri.

image

George Clooney, Karen Duffy i Noah Wyle na Miramaxovom partyju povodom dodjele Oscara 1995.

BEI/SHUTTERSTOCK

Što se "Hitne službe" tiče, ona se s 331 epizodom u 15 sezona prikazivanja smatra jednim od najuspješnijih projekata u televizijskoj povijesti. Osvojila je čak 23 televizijske nagrade Emmy uključujući i onu za najbolju dramsku seriju 1996., a odlazak Georgea Clooneyja širom je otvorio vrata Goranu Višnjiću, koji je u "Hitnoj službi" zablistao u ulozi dr. Luke Kovacha.

image

Proslavila ga je glavna uloga u Hitnoj službi

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK
Linker
20. rujan 2024 11:27