Nabhaan Rizwan

 AARON CHOWN/PA IMAGES/PROFIMEDIA AARON CHOWN/PA IMAGES/PROFIMEDIA
HIT SERIJA

Serija "Kaos" jednostavno oduševljava, baš kao i mladi Dioniz. Upoznajte glumca koji ga je utjelovio

Nova zvijezda britanskog glumišta Nabhaan Rizwan može se pohvaliti zaista strelovitim usponom - od kazališnih radionica brzo je stigao do glavne uloge u BBC-jevoj seriji, a zatim, jednako brzo, do velikih projekata streaming giganata.

Nova zvijezda britanskog glumišta Nabhaan Rizwan može se pohvaliti zaista strelovitim usponom - od kazališnih radionica brzo je stigao do glavne uloge u BBC-jevoj seriji, a zatim, jednako brzo, do velikih projekata streaming giganata.

Gledali ste seriju "Kaos", jel da? Ako još niste, dajte šansu ovom Netflixovom, kako ga kritičari nazivaju, remek djelu i čim ga pogledate, vjerojatno ćete poželjeti doznati nešto više od tom mladom glumcu savršenih crta lica i snažne glume koji je maestralan u ulozi Dioniza, Zeusovog sina koji u jednom trenutku poželi nešto više od partijanja po klubovima.

image

Nabhaan Rizwan u sceni iz "Kaosa"

?NETFLIX/COURTESY EVERETT COLLECTION

Da ne ‘guglate‘, mi ćemo vas upoznati s njim: Nabhaan Rizwan je 27-godišnji britanski glumac pakistanskog podrijetla, rodom iz Essexa koji je prvo želio biti igrač kriketa, ali, nasreću, kako dolazi iz umjetničke obitelji (njegova majka je glumica, otac piše drame, a brat je komičar Mawaan) ipak je odabrao glumu kao svoj poziv. Odličan izbor jer vrlo brzo ga je dobro krenulo.

Od kazališnih radionica do glavne uloge u BBC-jevoj seriji

Nakon srednje škole, sudjelovao je u kazališnim radionicama u prestižnim londonskim kazalištima Almeida i Royal Court da bi se velika prekretnica u njegovoj karijeri dogodila 2018. godine kada je, nakon samo jedne audicije, dobio glavnu ulogu u BBC-jevoj kriminalističkoj seriji "Informer". Odmah ‘u sridu‘ jer ulogom policijskog doušnika oduševio je kritiku i publiku što mu je otvorilo vrata Hollywooda.

Uzlet u karijeri

Nakon "Informera", Rizwan je nastavio nizati zapažene uloge u različitim žanrovima. Godine 2019. pojavio se u ratnoj drami Sama Mendesa "1917", nominiranoj za 10 Oscara, a iste godine glumio je u britanskoj TV seriji "The Accident". Jedan od najznačajnijih projekata u Rizwanovoj karijeri je uloga u HBO-ovoj mini-seriji "Station Eleven". Ova post-apokaliptična drama prati preživjele nakon pandemije gripe koja je desetkovala svjetsku populaciju. Uslijedila je serija "Industrija", film "Posljednje pismo tvojega ljubavnika"...a onda je nastupio "Kaos".

image

S Felicity Jones glumio je u filmu ?Posljednje pismo tvojega ljubavnika"

?NETFLIX/COURTESY EVERETT COLLECTION

Osim glume, Rizwan se okušao i u glazbi. Pod umjetničkim imenom El Huxley objavio je svoj prvi EP "Fantastic Planet" 2020. godine, pokazujući želju za umjetničkim izražavanjem u različitim medijima.

Autentičnost u glumačkom pristupu

Rizwan često ističe važnost autentičnosti u glumi, odbijajući stereotipne uloge i trudeći se prikazati složene, višedimenzionalne likove. Kao uzore navodi Daniela Day-Lewisa i Joaquina Phoenixa, cijeneći njihovu predanost ulogama. Inspiraciju pronalazi i u svakodnevnom životu, promatrajući ljude oko sebe. "Želim stvarati velika djela", izjavio je, a mi smo povjerovali. Također, otkrio je da ga zanima i pisanje, ali i moda. Njegovi stylinzi oduševljavaju i sve su, samo ne već viđeni.

image

Nabhaan Rizwan u Loewe kampanji

LOEWE VIA BESTIMAGE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA LOEWE VIA BESTIMAGE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

"Jedinstvenost je prva stvar na koju pomislim kad je o odijevanju riječ. Dolazio bih u trgovine i na vješalicama vidio deset istih crnih odijela. Definitivno sam protiv toga i želim pomaknuti granice, a to se može vidjeti po mojim utjecajima." Njegov osjećaj za stil prepoznao je i najhot modni brend, Loewe ga je odabrao za kampanju 2021.

Osobni život i društveni angažman

Unatoč rastućoj slavi, Rizwan ostaje prizemljen i fokusiran na svoj rad. Rijetko govori o privatnom životu, preferirajući da pažnja bude usmjerena na njegove profesionalne projekte. Aktivan je u borbi protiv društvenih nepravdi i zalaže se za veću zastupljenost manjina u filmskoj industriji.


Nema sumnje, Nabhaan Rizwan primjer je mladog umjetnika koji je u kratkom vremenu uspio ostaviti snažan dojam na publiku i kritiku. Njegova sposobnost da se uživi u različite uloge, od suvremenih drama do povijesnih spektakla, pokazuje njegovu svestranost i predanost glumi. Ostaje samo još jedno pitanje - je li slobodan? Ne zna se jer javno o tome ne govori, kaže da ne želi da to skrene pozornost s njegovog umjetničkog stvaralaštva.

Linker
11. rujan 2024 13:15