AFP
Mijenjao je svijet

Harry Belafonte, slavni glumac, pjevač i borac protiv rasizma, preminuo u 97. godini

Najpoznatiji je u cijelom svijetu bio po hit pjesmi Day-O (The Banana Boat Song), a njegov album „Calypso” bio je prvi album samostalnog izvođača koji je prodan u više od milijun primjeraka.

Najpoznatiji je u cijelom svijetu bio po hit pjesmi Day-O (The Banana Boat Song), a njegov album „Calypso” bio je prvi album samostalnog izvođača koji je prodan u više od milijun primjeraka.

Harry Belafonte, slavni američki pjevač i glumac i prva velika američka zvijezda tamne boje kože, preminuo je u 97. godini u svom domu u New Yorku. Uzrok smrti je zatajenje srca, objavio je The New York Times.

Harold George Bellanfanti Jr. (njegov je otac kasnije promijenio obiteljsko prezime) rođen je u Harlemu u obitelji imigranata s Kariba 1. ožujka 1927. godine. Obitelj je teško živjela, pa je Harry je sa 17 godina napustio srednju školu kako bi se pridružio mornarici. Ubrzo se zaljubio u glumu te je počeo pjevati po njujorškim klubovima kako bi mogao plaćati satove glume. Najpoznatiji je u cijelom svijetu, pa tako i kod nas, bio po hit pjesmi Day-O (The Banana Boat Song), a zarazni stihovi te tradicionalne jamajkanske pjesme „come Mister tally man, tally me banana” rado se pjevaju i danas. Njegov album "Calypso" iz iste godine vjerojatno je prvi album samostalnog izvođača koji je prodan u više od milijun primjeraka, a na vrhu Billboardove ljestvice albuma zadržao se više od 30 tjedana zaredom.

Visok i zgodan, Belafonte se brzo počeo pojavljivati u filmovima, a pamte se glavne uloge u „Carmen Jones”, afroameričkoj verziji slavne opere i „Otoku na suncu” u kojem je nagoviještena ljubavna veza crnca i bjelkinje (glumila ju je Joan Fontaine). Tvrdi se da je tijekom snimanja imao ljubavnu vezu s bjelkinjom, kolegicom Joan Collins.

Do 1959. postao je najplaćeniji crni izvođač u dotadašnjoj američkoj povijesti, s ugovorima za nastupe u Las Vegasu, Los Angelesu i New Yorku. Glumio je i u ovom stoljeću, u filmu „Breathe” iz 2005. portretirao je biskupa Desmonda Tutua, a posljednja mu je uloga u filmu „Crni član KKK-a” snimljenom prije pet godina.

image

Harry Belafonte snimljen 1976. u Parizu

AFP

Kako je dobivao na popularnosti, tako je Belafonte postajao sve angažiraniji u borbi protiv rasizma. Još na početku karijere sprijateljio se s Martinom Lutherom Kingom Jr. i financijski je bogato pomagao njegov rad. Belafonte je čak stajao uz Kinga na povijesnom maršu na Washington 1963. i pobrinuo se nakon Kingovog ubojstva 1968. da njegova obitelj bude dobro zbrinuta.

Ipak, znao je naljutiti i bijelce i crnce. Spomenuti „Otok na suncu” toliko je razgnjevio bijele južnjake da su u Južnoj Karolini čak predlagali zakonske kazne za kina koja se usude prikazati film. Unatoč slavi, u Atlanti su ga šezdesetih dva puta odbili uslužiti u istom restoranu, a ni televizijski nastupi s Petulom Clark i Julie Andrews nisu dobro sjeli nekim bijelim gledateljima.

image

Slavni glumac i pjevač 2011. na premijeri filma "Sing Your Song"

JOHN MACDOUGALL AFP

Ni crnoj zajednici nije bio potpuno po ukusu. Neki su tvrdili da mu je karijera krenula samo zato što je bio svjetlije puti (djed po ocu i baka po majci bili su mu bijelci), a kad se razveo od prve supruge, tamnopute Marguerite Byrd te se oženio Julie Robinson, jedinom bijelom članicom plesne trupe s kojom je surađivao, neki su se pitali „zašto bi se muškarac koji je mahao zastavom pravde za svoju rasu okrenuo bjelkinjama”. Par se razveo nakon 47 godina, a Belafonte je 2008. stupio u brak s fotografkinjom Pamelom Frank, bjelkinjom. Iz prvog i drugog braka imao je po dvoje djece, najpoznatija je glazbenica Shari Belafonte, rođena 1954. godine.

Linker
16. rujan 2024 01:56