TOM DUBRAVEC/CROPIX
Lena Stojković

Borbena Splićanka osvojila broncu: Taekwondo je počela trenirati s četiri godine, a lani je proglašena najboljom sportašicom

Lena Stojković, dvostruka europska i svjetska prvakinja u taekwondou, osvojila je brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Lena Stojković, dvostruka europska i svjetska prvakinja u taekwondou, osvojila je brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Lena Stojković (22) osvojila je brončanu medalju u taekwondou na Olimpijskim igrama u Parizu, a u borbi za broncu bila je bolja od Merve Dincel, inače aktualne svjetske prvakinje. To je čak šesto odličje za Hrvatsku na Igrama nakon strijelca Mirana Maričića, braće Sinković, judašice Barbare Matić, tenisačice Donne Vekić i bacačice diska Sandre Elkasević. Dvostruka europska i svjetska prvakinja u taekwondou, koja je početkom godine dobila nagradu Sportskih novosti za najbolju sportašicu u 2023., u Hrvatsku se tako vraća s medaljom oko vrata.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

U intervjuu za Gloriju koji je dala u veljači ove godine, Lena je govorila o želji za odlaskom na Olimpijske igre.

"Priželjkujem ih jer je to posebno iskustvo za svakog sportaša. Kao juniorka sam 2018. bila na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu i tada sam osvojila broncu. Pamtim lijepu atmosferu u olimpijskom selu i druženja s natjecateljima iz drugih sportova, kao i "ludnicu" u dvorani, čemu je zasigurno pridonio latinoamerički temperament. Vjerujem da je prava Olimpijada još bolja", rekla je Lena, čije je medalje teško pobrojati, ali najsjajnije su one koje je osvojila unazad nekoliko godina. Ima dva europska zlata - iz Sofije 2021. i Manchestera 2022. te dva svjetska odličja. Prvo je osvojila u studenom pretprošle godine u meksičkom gradu Guadalajari, a drugo lani u svibnju u Azerbajdžanu.

image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX

"Slobodno vrijeme najradije provodim u šetnji s Afrom, ženkom jack rusell terijera. Imat će jedanaest godina, ali je živahna i puna energije poput mene. Volim i sjediti na suncu uz more, ići u kino, gledati serije na Netflixu... Slušam raznoliku glazbu - od Beyonce i grupe Twenty One Pilots do Franka Sinatre. Noćni život me ne privlači. Cijeli život sam u sportu pa nisam navikla na izlaske", kazala je Lena, koja je taekwondo počela trenirati već s četiri godine.

Istom borilačkom vještinom bavio se i njezin četiri godine stariji brat Deni, za kojeg je dosta vezana, dvorana Taekwondo kluba Marjan je blizu njihove kuće u četvrti Blatine, a i imali su program za vrtićku djecu. Pritom Lenini roditelji nisu sportaši - njezina mama Elvira je trgovkinja, dok je tata Slaviša autolimar i lakirer.

image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX

"Mama se zeza da će se rekreativno upisati na taekwondo pa će se vidjeti jesam li od nje naslijedila talent", rekla nam je tada kroz smijeh talentirana 22-godišnjakinja kojoj je prvi veći uspjeh treće mjesto na Europskom kadetskim prvenstvu u Bukureštu 2016. Otpočetka je trenira Veljko Laura Šišo iz kluba Marjan, odakle su i mnogi drugi uspješni taekwondoisti. Među njima i sestre Lucija i Ana Zaninović te Toni Kanaet i Matea Jelić, s kojom Lena trenira.

Linker
15. rujan 2024 04:57