Dr. med. Ivana Portolan Pajić, načelnica sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam Ministarstva zdravstva RH

 PRESS
BRIGA O ZDRAVLJU

Bolje spriječiti nego liječiti: U Zagrebu obilježen Mjesec svjesnosti o zatajenju srca

U sklopu javno zdravstvene akcije brojni građani provjerili su svoj kardiovaskularni rizik i savjetovali se se stručnjacima o mogućnostima prevencije, dijagnostike i liječenja.

U sklopu javno zdravstvene akcije brojni građani provjerili su svoj kardiovaskularni rizik i savjetovali se se stručnjacima o mogućnostima prevencije, dijagnostike i liječenja.

Kardiovaskularne bolesti dovode do zatajivanja srca, koja pogađa čak dva posto populacije u svijetu, pa je povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o zatajenju srca Hrvatsko kardiološko društvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Zakladom Hrvatska kuća srca prošlog vikenda organiziralo javno zdravstvenu akciju na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. U sklopu akcije građani su imali priliku besplatno provjeriti svoj kardiovaskularni rizik - mjerenjem visine arterijskog tlaka Microlife tlakomjerima, razine glukoze i kolesterola u krvi, te se na licu mjesta savjetovati s liječnicima i medicinskim osobljem o rizicima zatajivanja srca, mogućnostima dijagnostike te liječenju.

"Zatajenje srca je jedna od najčešćih zloćudnih bolesti u svijetu, čak dva posto populacije boluje od zatajivanja srca, točnije oko 80 tisuća osoba u Hrvatskoj ima dijagnosticiranu bolest zatajenja srca. Smrtnost ove bolesti je iznimno visoka, čak 50 posto pacijenata kojima je dijagnosticirana bolest zatajenja srca, umire unutar pet godina. Prognoze preživljavanja ove bolesti daleko su lošije od mnogih oblika karcinoma. Zbog svega navedenog iznimno je važna pravovremena i ispravna dijagnostika ove bolesti u cilju usporavanja napredovanja bolesti, produljenja življenja i adekvatnog liječenja“, naglasio je akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva i upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.

image

Javno zdravstvena akcija privukla je veliki broj građana na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića

PRESS

Jedna od najčešći prepreka dijagnostike bolesti zatajenja srca su simptomi koji nisu specifični za ovu bolest, već mogu biti simptomi i mnogih drugih bolesti. "Neovisno o uzroku, zatajivanje srca očituje se simptomima poput zapuhivanja u naporu, zamora, oticanja nogu i općenito zastojem tekućine u organizmu. Ponekad dolazi do iznenadnog noćnog gušenja, nedostatka zraka i u mirovanju, nepodnošenja ležanja u vodoravnom položaju i osjećaja lupanja srca i aritmije. Kako je riječ o simptomima koji mogu ukazivati i na niz drugih bolesti, iznimno je važno podizati svijest o bolesti zatajenja srca te educirati liječnike primarne zdravstvene zaštite o prepoznavanju ovih simptoma i upućivanju potencijalnih bolesnika na dodatne odgovarajuće pretrage, a sve kako bi se što prije dijagnosticirala bolest zatajenja srca", istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., načelnica sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam Ministarstva zdravstva RH.

"Potaknuti podacima o velikom broju građana oboljelih od zatajivanja srca te vodeći se glavnim postulatima naše sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava, a to je zaokret prema prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, poduzet ćemo sve potrebno kako bi se laboratorijska pretraga biomarkera NT-proBNP za zatajivanje srca mogla provoditi u primarnim laboratorijima pri domovima zdravlja. Uvođenjem pretrage, koja pruža važne informacije o srčanoj funkciji posebice u kontekstu zatajivanja srca, olakšat ćemo i ubrzati postavljanje dijagnoze zatajenja srca", izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš dr. med., istaknuvši kako zahvaljuje Hrvatskom kardiološkom društvu, predvođenim akademikom Miličićem, na hvalevrijednoj inicijativi te organizaciji prvog Hrvatskog mjeseca svjesnosti o zatajenju srca, koji potiče građane na brigu o vlastitom zdravlju.

image

Zatajivanje srca pogađa čak dva posto populacije u Hrvatskoj, kaže Ivana Portolan Pajić

PRESS

Važno je znati da su najčešći čimbenici rizika bolesti zatajivanja srca upravo koronarna bolest, odnosno prekasno liječen infarkt miokarda, zatim višegodišnja neliječenja arterijska hipertenzija, šećerna bolest (oko jedne trećine ili više oboljelih od dijabetesa boluje od zatajivanja srca), pretilost i poremećaj metabolizma masnoća u krvi koji pogoduje nastanku ateroskleroze koronarnih arterija.

Na glavnom zagrebačkom trgu uz besplatna testiranja i provjeru kardiovaskularnog rizika, svi zainteresirani građani mogli su naučiti postupak kardio-pulmonalne reanimacije kojeg u sklopu projekta "Oživi me" provodi Zaklada Hrvatska kuća srca i Udruga StEPP, a ovim povodom priključili su im se i Studentska sekcija za kardiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruga studenata prehrambeno biotehnološkog fakulteta PROBION te Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara.

Linker
19. rujan 2024 02:08