SHUTTERSTOCK
Boom Box

Kako sam pronašla zdraviji i zabavan doručak koji volimo - i kći i ja

Pretilost djece sve je veći problem u svijetu pa tako i kod nas, zbog čega sam krenula u potragu za boljom opcijom doručka za svoju kćer u kojem ću moći i sama uživati

Pretilost djece sve je veći problem u svijetu pa tako i kod nas, zbog čega sam krenula u potragu za boljom opcijom doručka za svoju kćer u kojem ću moći i sama uživati

Otkako sam postala mama, mnogo više vremena provodim razmišljajući o tome što od namirnica unosim u svoje tijelo. I ne samo kada sam u pitanju ja, već jednako tako i kada je riječ o hrani koju konzumira moja trogodišnja kći. S obzirom na to da je doručak najvažniji obrok u danu, nikada ga ne preskačemo, a jedan od omiljenih izbora, i meni i njoj, jesu pahuljice. Ipak, u posljednje sam vrijeme osvijestila koliko se skrivenog šećera nalazi u hrani koju konzumiramo, pa i u pahuljicama koje moje dijete često bira kao doručak. Naime, svemu je tome dodatno pridonio poražavajući podatak koji pokazuje kako su pretilost i prekomjerna tjelesna masa djece postali globalni problem. Isto tako, poznato je da na pojavu pretilosti utječu brojni čimbenici, a veliku ulogu u svemu ima i hrana koju naši mališani svakodnevno jedu. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je još 2014. da u Europi svaki treći 11-godišnjak ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretio. Novija istraživanja pokazuju nam da čak 30 posto djece u EU ima prekomjernu tjelesnu masu zbog čega se ona deklarira kao vodeći javnozdravstveni problem 21. stoljeća.

Nažalost, u Hrvatskoj su ovi rezultati još i gori te oko 35 posto djece ima prekomjernu tjelesnu masu ili pretilost, a činjenica da manje od polovice roditelja ne smatra da njihovo dijete ima prekomjernu tjelesnu masu još je i opasnija. Dostupnost fast fooda te obilna konzumacija pekarskih proizvoda i zaslađenih sokova, odnosno urbani stil prehrane smatrali su se osnovnim uzrokom pretilosti, međutim zanimljivo je da je među djecom iz ruralnih područja zastupljenost pretilosti i veća nego kod djece u gradovima. Razlog je, među ostalim, nepoznavanje pojma adekvatne porcije i količine hrane. Za mišljenje o ovoj temi odlučili smo pitati kliničku nutricionisticu Tenu Niseteo, koja potvrđuje da je upravo doručak najvažniji obrok u danu, kako za odrasle tako i za djecu.

"Poznato je da je doručak najvažniji obrok u danu koji i odraslima i djeci osigurava energiju koja im je potrebna za cjelodnevne aktivnosti, a osobito u prvom dijelu dana. Upravo se zbog toga savjetuje da ovaj najvažniji dnevni obrok sadrži namirnice koje čine temelj piramide pravilne prehrane, a to su žitarice, jedan od najboljih izvora lako i brzo dostupne energije. Naime, u dječjoj dobi preporučuje se raznolik odabir žitarica cjelovitog zrna. Tako se djetetova prehrana obogaćuje dodatnim hranjivim tvarima: ugljikohidratima, biljnim bjelančevinama, vitaminima i mineralnim tvarima iz opne zrna. Cjelovite žitarice općenito su poznate kao bogat izvor prehrambenih vlakana, za koje se dobro zna da su ključni faktor regulacije probave i dobar izvor vitamina B-skupine. Upravo je iz tog razloga USDA u svojim novim smjernicama o pravilnom načinu prehrane, MyPlate, cjelovitim žitaricama namijenila gotovo četvrtinu tanjura, odnosno uobičajenog obroka, što ih i dalje čini osnovom uravnotežene i raznolike prehrane", rekla nam je nutricionistica, pritom ističući dobrobiti redovite konzumacije žitarica.

"Najnovija istraživanja pokazala su pozitivne zdravstvene učinke konzumacije žitarica za doručak kao što su povećani unos hranjivih tvari, održavanje normalne tjelesne mase i manji rizik od razvoja dijabetesa, ali i smanjenu mogućnost obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i povišenog krvnog tlaka. Osim toga, žitarice namijenjene za doručak bogate vlaknima reguliraju probavu. Dodatno, u zadnje vrijeme se istraživanja konzumacije žitarica za doručak sve više koncentriraju na pozitivan utjecaj na koncentraciju i kognitivne sposobnosti djece i adolescenata. Naime, bolje pamćenje, poboljšana pažnja i bolje ocjene u školi objašnjavaju se time da žitarice za doručak punog zrna ublažavaju osjećaj gladi i održavaju optimalnu razinu glukoze u krvi. Isto tako, istraživanja pokazuju da djeca koja jedu žitarice za doručak češće konzumiraju doručak kao obrok te imaju veći unos prehrambenih vlakana kao prebiotika, ali i kalcija i probiotika iz mlijeka i mliječnih proizvoda koji djeluju sinergijski u kontekstu uravnoteženog i zdravog načina prehrane i probave."

Ipak, i ona tvrdi kako je iznimno važno voditi računa o tome koliko šećera sadrže žitarice što ih djeca konzumiraju, o čemu sam i ja vodila računa kada sam ih birala za svoju kćer.

image
SHUTTERSTOCK

"Maksimalni dnevni unos šećera koji je odredila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne bi trebao prelaziti 10 posto dnevnog energetskog unosa, odnosno, ako se govori o odrasloj osobi, ne više od 25 grama na dan (pet čajnih žličica). Europska unija zauzima visoko četvrto mjesto s prosječnom konzumacijom šećera po glavi stanovnika koji iznosi 100 grama dnevno, začuđujuće, 10 grama dnevno više u odnosu na SAD, no ponosno možemo istaknuti da prema analizi Američke poljoprivredne agencije (USDA‘s Global Agricultural Information Network - GAIN) Hrvatska spada među zemlje EU s najmanjim unosom šećera sa samo 35 grama po stanovniku, no to je još uvijek čak 40 posto više od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije", upozorava.

Nutricionistica također naglašava kako je zabrinjavajući podatak da konzumacija šećera u posljednjih pet godina i dalje raste, na što upućuju i posljednji podaci o porastu konzumacije šećera u svijetu za čak 11 posto, i to najvećim dijelom u obliku prehrambenih proizvoda poput slatkiša, pekarskih proizvoda i zaslađenih napitaka, zbog čega Svjetska zdravstvena organizacija najavljuje promjenu dosadašnjih preporuka o konzumaciji šećera s 10 posto na čak manje od pet posto dnevnog energetskog unosa, odnosno na 12,5 grama (2,5 čajne žličice) dnevno. Ukorak s ovim smjernicama kreće i savjesna prehrambena industrija čime će se doprinijeti ukupnom smanjenju globalnog unosa šećera.

S obzirom na to da sam i ja velika obožavateljica pahuljica, osobito kada ne stignem pripremiti nešto složenije, zbog kćeri i sebe krenula sam u potragu za boljom (i zdravijom!) opcijom. Kada sam krenula u potragu za pahuljicama u kojima ćemo uživati obje, bila sam vrlo skeptična, iako je izbora uistinu bilo mnogo. Na kraju sam pronašla Boom Box - ukusan i nutritivno bolji doručak koji nema dodanih šećera i oduševila se.

image
BOOM BOX
image
BOOM BOX

Riječ je o Granola&Pops žitaricama koje dolaze u dva okusa - crunchy berry (šumsko voće) i crunchy cocoa (kakao). Proizvodi su razvijeni u suradnji s nutricionistima, nemaju dodanog šećera niti drugih zaslađivača što ih čini boljim izborom žitarica za doručak, a svi su sastojci 100 posto biljnog porijekla. Ove žitarice pružaju savršenu ravnotežu dobrog okusa i hranjivosti, a njihovo zabavno pakiranje uz prijatelje s Madagaskara čini ih još boljima za svaki početak dana.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji s Boom Box

Linker
11. rujan 2024 22:29