GETTY IMAGES
Pomiče granice

Kaput Stelle McCartney koji nosi Eva Mendes samo izgleda kao da je od krokodilske kože. Zapravo je izrađen od otpada od jabuka

Britanka si je ispunila dugogodišnju želju i predstavila kolekciju koja je nastala bez okrutnosti prema životinjama, iako se na prvi pogled ne bi tako reklo.

Britanka si je ispunila dugogodišnju želju i predstavila kolekciju koja je nastala bez okrutnosti prema životinjama, iako se na prvi pogled ne bi tako reklo.

Jedna od omiljenih britanskih dizajnerica Stella McCartney (53) predstavila je novu kolekciju za zimu, a za čije je zaštitno lice angažirala Evu Mendes (50). Kolekcija je, baš kao i njezino zaštitno lice, po mnogočemu posebna. Naime, Stellina dugogodišnja želja bila je da se proizvodi njezina brenda ne testiraju na životinjama niti da su izrađeni od materijala životinjskog porijekla, a znakoviti naziv kampanje "Bilo je i je*eno vrijeme" poručuje kako je u svom naumu i uspjela.

image

Haljina bez naramenica

STELLA MCCARTNEY

Crna haljina bez naramenica, ružičasta bunda, bijeli čupavi kaput i torbe samo su dio kolekcije, ali apsolutni kralj je "kožni" kaput u smeđoj nijansi, a koji je zapravo napravljen od jabuka, iako izgleda kao da je izrađen od krokodilske kože. Ručno su ga izradili obrtnici u Italiji od veganskog UPPEAL-a (vodootpornog materijala alternativnog životinjskoj koži) s utisnutim uzorkom krokodila. Nastaje jednakim procesom štavljenja kao i prava koža tako da "stari" na isti način. U cijelom procesu koristi se otpad od jabuka - ostaci plodova, kore i sjemenke se isušuju, melju u prah i zatim koriste kao zamjena za naftu i druge derivate fosilnih goriva koji se koriste u proizvodnji, kombinirajući ga s poliuretanom za izdržljivost. Konačni rezultat je mekan i podatan materijal na kojem se lako mogu otisnuti razni uzorci.

Niti jedan odjevni predmet iz kolekcije ne sadrži kožu, perje ili krzno što su Stellini obožavatelji već neko vrijeme od nje očekivali. Prema podacima iz službenog priopćenja, čak je 90 posto kolekcije izrađeno od održivih materijala, a komadi su dostupni za kupnju online i u trgovinama.

Inače, poruka Stelle McCartney "Bilo je i je*eno vrijeme" inspirirana je natpisom na majici bez rukava koju je nosila povodom ulaska njenog oca, glazbenika Paula McCartneyja, u Kuću slavnih rock and rolla 1999. godine. Istu je fraza koristila za liniju odjeće koju je lansirala 2001. godine i dio je manifesta njezina brenda, a kojim sada pomiče granice modne industrije.

image

Kaput s uzorkom krokodila 5000 eura

STELLA MCCARTNEY
image

Asimetrična haljina 1,790 eura

STELLA MCCARTNEY
image

Oversized teddy kaput 4000 eura

STELLA MCCARTNEY
image

Logo Slouchy Hobo Tote torba 795 eura

STELLA MCCARTNEY
Linker
20. rujan 2024 17:02