PRIVATNA ARHIVA
Odmor ili umor?

Nataša Janjić Medančić o ljetovanju s djecom: "Prije je to bilo pakiranje za preživljavanje, a danas jedva čekamo"

Poznata glumica sa svojom obitelji uživa u morskim danima i unatoč svim izazovima odmora s djecom, ne može zamisliti drugačiji život.

Poznata glumica sa svojom obitelji uživa u morskim danima i unatoč svim izazovima odmora s djecom, ne može zamisliti drugačiji život.

"Gdje su mi rukavice za plivanje? Mama, gladan sam! Ima li još smokija? Tata, vidi me! Ja bih na napuhanac! Ja bih soka! Kad ćete sa mnom u more?" Zvuči poznato? Onima koji ljetuju s djecom vjerojatno da. Svaki roditelj dobro zna da odmor s djecom, ruku na srce, i nije pravi odmor. Gotovo svaka aktivnost predstavlja novi izazov - pakiranje za plažu, mazanje zaštitnim kremama, hranjenje, spavanje, konstantan oprez i briga, igre bez granica, svakodnevno zadovoljavanje njihovih potreba... Ipak, to ne znači da ljetovanje s djecom ne može biti i posebna vrsta radosti, a potvrđuju to i naši poznati.

Nataša Janjić Medančić (42) majka je dvoje djece - sina Tonija (5) i kćeri Kaje (4) s kojima je odmor uvijek aktivan. "Otkako su veći, smanjio se broj pomagala koje nosimo na odmor. Toni je i proplivao ove godine i već je to velika sloboda. S njima je godišnji odmor postao prava uživancija. Ujutro se dovoljno dugo spava, zabavljamo se na moru prije podne, ostatak dana su okupirani na divnom morskom zraku i zajedno se igraju, poslijepodne svi zajedno malo odmorimo, a nakon poslijepodnevnog kupanja koje traje i do predvečer zajedno odemo u šetnju koja se pretvori u večernji izlazak. Djeca uvijek pronađu lokalno društvance vršnjaka i osjećam da su sretni što smo slobodni i zajedno. Kako i suprug i ja volimo dinamiku, uvijek osmislimo neke akcije - od pecanja i vožnje brodom pa do kratkih izleta pa nam nikad nije dosadno", kaže nam Nataša.

image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

Odlazak na plažu mnogim roditeljima stvara glavobolje, a i u njihovoj obitelji je nekada bilo tako, priznaje. "Nekada je odlazak na more bio pakiranje za preživljavanje - nosili smo sve od kolica, pelena, boca do inhalatora i kompletnih morskih asesoara. Putovali smo pretrpani kao čerge. Danas samo jedno od nas nosi rukavice za plivanje, a ostalo je samo najnužnije plus nekoliko igračaka i slikovnica. Biramo uvijek smještaje uz more pa odlazak na plažu ponekad izgleda čak i tako da u kupaćim kostimima odemo u more, a sušimo se na svojoj terasi. Kupanje uvijek prati velika glad pa nakon plivanja uvijek ide zakuska", napominje.

image
PRIVATNA ARHIVA

Ono za čim roditelji najčešće žude kako inače kroz godinu, tako i na godišnjem odmoru svakako je vrijeme za njih koje si rijetko ili nikada ne uspiju priuštiti, no Nataša i njezin suprug Nenad Medančić uspjeli su se snaći. "Uz pomoć baka i djedova svake godine ukrademo dan-dva za sebe i pokoji solo izlet u posjet prijateljima", kaže, a činjenicu da su djeca tu ne doživljava previše napornom.

"Meni je život s djecom jedan životni stil koji ne mogu više odvojiti od sebe niti zamisliti da je drugačiji. Mi učinimo da nam je svima lijepo, a što su djeca starija, mogućnosti je sve više. Osim toga, boravak uz more u kojem uživamo ljeti ogroman je luksuz i ljepota koja puni baterije i opušta. Cijelu godinu se veselimo ovim danima", dodaje.

image
PRIVATNA ARHIVA

Osim što svoj tempo podređuju svojoj djeci, Nataša dobro zna da biti roditelj znači i imati tu sreću i zadovoljstvo uživati u nekim omiljenim ritualima s njima. "Za nas su to ukusni i lagani obroci, večernje fešte otočkih mjesta i gradova, susreti s prijateljima i sloboda malih mjesta gdje djeca slobodno trče i druže se uz brodove i trajekte, pecanje, duga izležavanja i život na otvorenom. Cijelo ljetovanje, od trenutka kada stignemo na morsko odredište, postaje jedan iscijeljujući ritual", zaključuje.

Linker
05. rujan 2024 11:24