Magistra ekonomije iz Karlovca Emina Grčić izdala je prošireno izdanje kuharice "Mamina mala BLW kuharica" u koju je, osim recepata, pretočila iskustvo hranjenja svojih dviju kćeri i njihova prelaska na uobičajenu prehranu.
Osjećate li pritisak zbog svakodnevne potrebe pripremiti svojoj bebi zdrav i ukusan obrok koji će sama pojesti, a pritom imati rješenje za nutritivno bogatu i finu užinu starijoj djeci za ponijeti u vrtić ili školu - ovo je priča za vas. Dovoljno je reći to da je knjiga Emine Grčić "Mamina mala BLW kuharica" koju su prihvatile mame diljem Hrvatske, nedavno doživjela drugo izdanje. Autorica je magistra ekonomije iz Karlovca i mama šestogodišnje Ani te dvogodišnje Mari, a novo izdanje prošireno je sadržajem svih recepata te posebnim sadržajem koji popisuje 68 namirnica i upućuje na objašnjenja kako ih ponuditi i prilagoditi dobi djeteta.
Recepti u knjizi osmišljeni su tako da ih bebi možete ponuditi od početka do kraja dohrane, ali su prikladni i za djecu vrtićke te školske dobi
U teorijskom dijelu dodan je dio pod naslovom "Podjela odgovornosti" u kojem se govori o odgovornosti roditelja i odgovornosti djeteta za vrijeme dohrane. Dodane su i Mamine male tajne u kojima se otkriva na koje se načine jaje može zamijeniti drugom namirnicom kako bi recept bio prikladan i za dohranu djece alergične na jaja. Također otkriva i točan omjer palente i vode, što je vrlo važno kako bi se ohlađena palenta mogla narezati na željene oblike i takva ponuditi bebi, odnosno prilagoditi njezinoj dobi.
Dodajmo i to da je riječ je o metodi Baby Led Weaning: na hrvatskom jeziku naziva se "beba, vođa dohrane" (BVD), a znači to da su najmanji članovi obitelji vođe svog apetita i vođe svoje spremnosti za prelazak na dohranu. Knjiga nudi raskošan izbor ideja kako bebama približiti čudesan svijet namirnica "za odrasle" i kako u dječjim obrocima spojiti ono što vole, a da je pritom zdravo i zadovoljava sve potrebe za nutrijentima. Dodajmo i to da je knjiga nastala zato što kod nas, do pothvata gospođe Grčić, nije postojala adekvatna BVD kuharica.
Recepti u knjizi su osmišljeni tako da ih bebi možete ponuditi od početka do kraja dohrane, ali su prikladni i kasnije za djecu vrtićke te školske dobi, tako da ćete unutar korica "Mamine male BLW kuharice" pronaći baš sve za pripremanje obroka koje će klinci obožavati, ali i odrasli. I zato mnoge obitelji koje prihvate ovaj pristup dohrane počinju pripremati svoje uobičajene obroke na zdraviji način jer svoj obrok prilagođavaju bebi ili obrnuto.
PALENTA SA ŠPINATOM
SASTOJCI
250 ml vode, 3 briketa špinata, 70 g palente, 1 jaje, češnjak u prahu po želji
PRIPREMA
U posudi zagrijati 250 ml vode do vrenja. Dodati tri briketa špinata i promiješati. Dodati 70 g palente, promiješati. Dodati jaje i izmiješati. Neka lagano kuha 5 - 10 minuta. Pred kraj začiniti začinima po želji, npr. češnjakom u prahu. Smjesu izliti na veliki plitki tanjur da se malo ohladi i stisne. Rezati nožem na komadiće po želji ili kalupom za kolačiće.
PALAČINKE S RICOTTA SIROM
SASTOJCI
2 jaja, 1 žličica arome vanilije, 150 g krem sira ricotta, 150 g pirovog glatkog brašna, 2 žličice praška za pecivo, 120 ml mlijeka, 100 g borovnica po želji, 1 žlica sirupa agave po želji, malo limunove korice, kokosovo ulje za pečenje
PRIPREMA
Jaja i aromu vanilije umutiti pjenjačom. Dodati ricotta sir i miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Zatim dodati brašno s praškom za pecivo, mlijeko, borovnice i izmiješati. Po želji dodati sirup agave i malo naribane korice limuna. Za pečenje ovakvih malih palačinki preporuka je koristiti veliku tavu za palačinke promjera 28 cm jer se istodobno može peći više palačinki. Peći na laganoj temperaturi. Kada se na vrhu pojave mjehurići, prevrnuti i peći i s druge strane.
BANANA KRUH
SASTOJCI
2 banane, 1 žličica maslaca od lješnjaka, 1 žličica maslaca od kikirikija, 6 žlica otopljenog kokosovog ulja, 1 žlica jabučnog octa, 1 žlica samljevenih lanenih sjemenki, 1 žličica muškatnog oraščića, 2 jabuke (manje), 2 žličice cimeta, 1/2 čaše zobenog mlijeka, 1 čaša pirovog integralnog brašna, 1/2 čaše zobenih pahuljica, 1 žličica sode bikarbone, 1 žličica praška za pecivo (veličina čaše koja se koristi kao mjera u receptu iznosi 200 ml)
PRIPREMA
U posudi banane zgnječiti vilicom, dodati maslac od lješnjaka i maslac od kikirikija. Promiješati. Na tavi ili u posudi u kojoj će se pirjati jabuke otopiti šest žlica kokosovog ulja. Kada se ulje otopi, izdvoji pet žlica i dodati ih zgnječenoj banani. Promiješati. Dodati mlijeko i ocat. Izmiješati. Jabuke narezati na kockice i pirjati na laganijoj temperaturi na tavi u kojoj se topilo kokosovo ulje, posipati ih cimetom i povremeno promiješati. Pirjati dok jabuke ne omekane. Za to vrijeme, dok se jabuke pirjaju, u posebnoj posudi izmiješati suhe sastojke. Brašno, zobene pahuljice, muškatni oraščić, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, lanene sjemenke - izmiješati. Mokru smjesu umiješati u suhu te na kraju dodati pirjane jabuke i lagano ih umiješati. Smjesu izliti u posudu u kojoj će se peći kruh. Peći u pećnici na 180° stupnjeva 45 - 50 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....