SHUTTERSTOCK
Raj na zemlji

Odmor iz snova: Ovo su plaže koje oduzimaju dah, među njima je i jedna hrvatska

Popularne svjetske plaže privlače posjetitelje svojom prirodnom ljepotom i kristalno čistim morem.

Popularne svjetske plaže privlače posjetitelje svojom prirodnom ljepotom i kristalno čistim morem.

Sunce i more kao glavni koncept ljetnog odmora pomalo posustaju pred klimatskim promjenama i turističkim trendovima, ali plaže koje ljepotom oduzimaju dah uvijek će privlačiti posjetitelje. Možete na njima uživati u skulptorskim djelima prirode, izgubiti se u plavetnilu, pustiti da vam stopala utonu u pijesak, ovjekovječiti se na fotografiji u tim gotovo nestvarnim krajolicima. I naravno, ne zaboravite kremicu, šešir i naočale.

Grčka, Navagio

Nenadmašno fotogeničan kutak prirode nalazi se na grčkom otoku Zakintosu u Jonskom moru. Navagio je možda i najpopularnija plaža u Grčkoj, ne samo zbog nevjerojatne mediteranske ljepote nego i zbog priče koja se isplela oko olupine broda koji se 1980. nasukao u pješčanoj uvali skrivenoj među stijenama. Nakon tog događaja plaža je i prozvana Navagio, što na grčkom znači brodolom, a staro ime Agios Georgios malo tko pamti. U nevjerojatno plavom moru i zadivljujućem kontrastu s bijelim pijeskom i stijenama posljednjih je godina teže uživati, jer je plaža u više navrata zatvarana za posjete zbog erozije stijena. Nakon potresa u rujnu 2022. pokrenulo se i novo klizište te je ondje zabranjeno kupanje, ali dopušteno je približavanje čamcima.

image

Grčka, Navagio

SIMONBRADFIELD GETTY IMAGES

Tajland, Pilae

Najveći otok tajlandskog arhipelaga Laopilae, Ko Hong, nazivaju smaragdom zbog dobrih razloga - prelijepe bujne prašume, koraljnih grebena i kristalno čistog mora punog života. Glavna njegova plaža je Pilae, nevelika pješčana uvala fascinantnog izgleda, obgrljena impozantnim vapnenačkim liticama kao ptičjim krilima, kako su to vidjeli mnogi putnici. Želite li i vi otputovati na ovu bajkovitu tropsku plažu, imajte na umu da je Ko Hong prirodni rezervat i da ondje nema smještaja, ali svakodnevno do otoka plove brodske ture koje polaze iz grada Krabija na obali. Glavna turistička sezona na Tajlandu traje od studenog do svibnja.

image

Tajland, Pilae

SHUTTERSTOCK

Meksiko, Tulum

Vamos a la playa! Tko bi odolio pozivu, pogotovo ako nas zovu na Tulum, niz plaža uz istoimeni gradić na Rivijeri Maya, sve popularnijem odredištu svjetskog jet seta na meksičkoj obali Karipskog mora. U skladu s našim shvaćanjem imena, na dijelu pješčanih plaža Tuluma možete “poludjeti” u veseloj atmosferi klubova i restorana i okušati se u brojnim sportovima na vodi, no ima i mirnijih dijelova za opuštanje. Posebno se ističe Playa Ruinas, mala, ali posve jedinstvena plaža s očuvanim ostacima starog majanskog grada. Bijeli pijesak, tirkizno more i arheološko nalazište neponovljiva su kombinacija. Ljubitelji ronjenja sigurno već znaju da je u blizini i koraljni greben, drugi po veličini na svijetu.

image

Meksiko, Tulum

SHUTTERSTOCK

Sejšeli, Anse Source D’Argent

Za plažu Anse Source D’Argent, dragulj smješten na sejšelskom otoku La Digue, često se kaže da je najfotografiranija plaža nasvijetu. To ne bi trebalo nikoga začuditi, jer njezin spoj pijeska, stijenja, zelenila i kristalno čistog mora doista je impresivan. Granitne stijene razbacane su po rubu prašume kao da ih je rasporedio neki nadnaravni dizajner, a plitko more pruža pogled na bogat vodeni svijet. Najbolji dojam pruža u vrijeme oseke, pa provjerite morske mijene prije nego što krenete u obilazak. Anse Source D’Argent u sklopu je nacionalnog parka L’Union Estate Park, doma divovskih morskih kornjača, za koji ulaz stoji oko deset eura. U blizini plaže nema hotela ni restorana, moguće je tek da rade štandovi s voćem i suvenirima.

image

Sejšeli, Anse Source D’Argent

SHUTTERSTOCK

Francuska, ​Palombaggia

Pješčana plaža Palombaggia redovito je proglašavana najljepšom na Korzici i jednom od najljepših u Francuskoj i Europi. Originalnog mediteranskog šarma i ljepote, smještena je u blizini lučkog gradića Porto-Vecchio na jugu otoka i više je nego uspješan spoj prirodnih ljepota i nekih modernih sadržaja. Okružena je stjenovitim padinama prekrivenima crnogoričnim drvećem, a njezina polukružna obala dugačka oko tri kilometra savršen je spoj svijetlog pijeska i crvenih manjih stijena. Lako je dostupna, pa ljeti na njoj vlada prevelika gužva, no Korzika je čarobna u svako godišnje doba, a i dovoljno topla, pa je proljeće vjerojatno idealno vrijeme za posjet.

image

Francuska, Palombaggia

SHUTTERSTOCK

Španjolska​, Praia As Catedrais

Možda se na njoj nećete baš izležavati, ali mogli biste se zateći otvorenih usta dok gledate u nevjerojatne oblike stijena koje je kroz tisuće godina izradilo more. Ovo sasvim posebno mjesto u Galiciji, na sjeverozapadnoj obali Španjolske, zapravo se zove Praia de Augas Santas, no diljem svijeta poznata je po turističkom imenu koje odlično opisuje njene kamene lukove visoke trideset metara, kupole izdubljene u stijenju od škriljevca i hodnike prekrivene mekanim pijeskom. Dugačka je samo stotinjak metara, a idealno je posjetiti je tijekom oseke, jer je u vrijeme visoke plime gotovo nedostupna. Premda na fotografijama izgleda kao da je izolirana od svijeta, zapravo je do nje vrlo lako doći - od najbliže željezničke stanice udaljena je 1500 metara.

image

Španjolska, Praia As Catedrais

SHUTTERSTOCK

Hrvatska, ​Srebrna

Možda nije fotografirana kao njene slavnije konkurentice, ali je posebna. Plaža Srebrna smještena je na južnoj obali Visa, u istoimenoj uvali i jedna je od najljepših na otoku. Nazvana je po krupnim vapnenačkim oblucima koje je, premda izgledaju kao da ih je netko precizno obradio, izglancalo more. Bijeli obluci u noćima s mjesečinom svijetle srebrnim sjajem, a danju je njihovo bijelo blještavilo u kontrastu s tamnim ravnim stijenama, idealnima za ležanje. Borova šuma spušta se gotovo do mora. Srebrna je u blizini Rukavca, mjestašca koje je nabujalo zbog turizma, nažalost, ne na dobar način. Dolazite li automobilom, najbolje je ostaviti ga na nedalekom zemljanom parkiralištu i nakon nekoliko minuta hoda kroz šumu doći ćete na Srebrnu.

image

Hrvatska, Srebrna

Linker
17. rujan 2024 04:33