Palačinke s povrćem i mesom, zapečena tjestenina, francuski krumpir ili brzo varivo? Imamo četiri ideje, a na vama je samo da odlučite za što ste! U slast!
Kako se, prema istraživanjima, u Hrvatskoj godišnje po obitelji baci oko 71 kilogram hrane, visokim cijenama u trgovinama može se doskočiti i konceptom maksimalnog iskorištavanja namirnica u kojem se od ostataka objeda rade slasni složenci, jednostavni i brzi za pripremu. Palačinke s povrćem i mesom, zapečena tjestenina, francuski krumpir ili brzo varivo? Imamo četiri ideje, a na vama je samo da odlučite za što ste! U slast!
PALAČINKE S POVRĆEM I MESOM
SASTOJCI (za 16 komada)
- 600 ml mlijeka
- 400 ml mineralne vode
- 1 jaje
- 1 čajna žličica soli
- 200 g oštrog brašna
- ulje
- ostaci raznog povrća i kuhanog ili pečenog mesa
- 100 ml vrhnja za kuhinje
- 1 žlica gustina
- ostatak tvrdog sira
PRIPREMA
Umutiti jaje, posoliti te uz miješanje naizmjence dodavati mlijeko i mineralnu vodu te brašno. Pustiti da odstoji oko sat vremena te na nauljenoj tavi ispeći palačinke. U drugoj tavi na ulju kratko popržiti nasjeckane ostatke mesa i povrća začinjene po želji te im dodati vrhnje za kuhanje s gustinom. Promiješati i pustiti da se ohladi te smjesom puniti palačinke. Poredati ih u posudu za pečenje, preliti vrhnjem za kuhanje te posipati naribanim sirom. Zapeći u pećnici te posipati peršinom, a mogu se jesti vruće i hladne.
ZAPEČENA TJESTENINA
SASTOJCI
- ostaci kuhane tjestenine
- ostaci kuhanog povrća
- ostaci pečenja i/ili slanine
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica brašna
- 200 ml mlijeka
- ostaci tvrdog sira
PRIPREMA
U posudi otopiti maslac, dodati žlicu brašna te kad dobije zlaćanu boju, dodati mlako mlijeko i miješati dok smjesa ne postane gusta (možete dodati i topljeni sir). Time preliti pomiješanu tjesteninu, povrće i narezano pečenje, staviti u posudu, posipati naribanim sirom te zapeći u pećnici.
FRANCUSKI KRUMPIR
SASTOJCI
- 5 - 6 većih kuhanih krumpira (ili ostaci)
- 3 - 4 kuhana jaja (odnosno ostaci)
- ostaci pečenog mesa, slanine i kobasica
- 200 ml kiselog vrhnja
- ostaci tvrdog sira
- ulje
PRIPREMA
Sve sastojke narezati na ploške te slagati naizmjence u nauljenu posudu. Prije svakog sloja krumpira, smjesu premazati vrhnjem. Završiti slojem krumpira premazanim vrhnjem i posipati naribanim sirom. Zapeći u pećnici.
BRZO VARIVO
SASTOJCI
- ostaci pečenog ili kuhanog mesa i kobasica
- ostaci kuhanog povrća
- ostaci kuhanog krumpira /riže /tjestenine
- 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 manja glavica crvenog luka
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 1 žlica brašna
- ulje
PRIPREMA
U posudi zagrijati ulje, ispržiti sitno sjeckani luk, dodati žličicu crvene paprike te ostale namirnice. Promiješati, podliti temeljcem i kuhati dok ne provrije. Ako želite gušće varivo, pri kraju kuhanja dodati žlicu brašna otopljenu u nekoliko žlica hladnog temeljca te pustiti da vrije nekoliko minuta. Posipati peršinom i poslužiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....