PEXELS
Gastro ideja

Za prste polizati! Imamo 4 recepta za brze i jednostavne složence kojima ćete oduševiti svoje nepce

Palačinke s povrćem i mesom, zapečena tjestenina, francuski krumpir ili brzo varivo? Imamo četiri ideje, a na vama je samo da odlučite za što ste! U slast!

Palačinke s povrćem i mesom, zapečena tjestenina, francuski krumpir ili brzo varivo? Imamo četiri ideje, a na vama je samo da odlučite za što ste! U slast!

Kako se, prema istraživanjima, u Hrvatskoj godišnje po obitelji baci oko 71 kilogram hrane, visokim cijenama u trgovinama može se doskočiti i konceptom maksimalnog iskorištavanja namirnica u kojem se od ostataka objeda rade slasni složenci, jednostavni i brzi za pripremu. Palačinke s povrćem i mesom, zapečena tjestenina, francuski krumpir ili brzo varivo? Imamo četiri ideje, a na vama je samo da odlučite za što ste! U slast!

PALAČINKE S POVRĆEM I MESOM

SASTOJCI (za 16 komada)

  • 600 ml mlijeka
  • 400 ml mineralne vode
  • 1 jaje
  • 1 čajna žličica soli
  • 200 g oštrog brašna
  • ulje
  • ostaci raznog povrća i kuhanog ili pečenog mesa
  • 100 ml vrhnja za kuhinje
  • 1 žlica gustina
  • ostatak tvrdog sira

PRIPREMA

Umutiti jaje, posoliti te uz miješanje naizmjence dodavati mlijeko i mineralnu vodu te brašno. Pustiti da odstoji oko sat vremena te na nauljenoj tavi ispeći palačinke. U drugoj tavi na ulju kratko popržiti nasjeckane ostatke mesa i povrća začinjene po želji te im dodati vrhnje za kuhanje s gustinom. Promiješati i pustiti da se ohladi te smjesom puniti palačinke. Poredati ih u posudu za pečenje, preliti vrhnjem za kuhanje te posipati naribanim sirom. Zapeći u pećnici te posipati peršinom, a mogu se jesti vruće i hladne.

image
PEXELS

ZAPEČENA TJESTENINA

SASTOJCI

  • ostaci kuhane tjestenine
  • ostaci kuhanog povrća
  • ostaci pečenja i/ili slanine
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica brašna
  • 200 ml mlijeka
  • ostaci tvrdog sira

PRIPREMA

U posudi otopiti maslac, dodati žlicu brašna te kad dobije zlaćanu boju, dodati mlako mlijeko i miješati dok smjesa ne postane gusta (možete dodati i topljeni sir). Time preliti pomiješanu tjesteninu, povrće i narezano pečenje, staviti u posudu, posipati naribanim sirom te zapeći u pećnici.

image
PEXELS

FRANCUSKI KRUMPIR

SASTOJCI

  • 5 - 6 većih kuhanih krumpira (ili ostaci)
  • 3 - 4 kuhana jaja (odnosno ostaci)
  • ostaci pečenog mesa, slanine i kobasica
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • ostaci tvrdog sira
  • ulje

PRIPREMA

Sve sastojke narezati na ploške te slagati naizmjence u nauljenu posudu. Prije svakog sloja krumpira, smjesu premazati vrhnjem. Završiti slojem krumpira premazanim vrhnjem i posipati naribanim sirom. Zapeći u pećnici.

image
PEXELS

BRZO VARIVO

SASTOJCI

  • ostaci pečenog ili kuhanog mesa i kobasica
  • ostaci kuhanog povrća
  • ostaci kuhanog krumpira /riže /tjestenine
  • 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 1 žlica brašna
  • ulje

PRIPREMA

U posudi zagrijati ulje, ispržiti sitno sjeckani luk, dodati žličicu crvene paprike te ostale namirnice. Promiješati, podliti temeljcem i kuhati dok ne provrije. Ako želite gušće varivo, pri kraju kuhanja dodati žlicu brašna otopljenu u nekoliko žlica hladnog temeljca te pustiti da vrije nekoliko minuta. Posipati peršinom i poslužiti.

image
PEXELS
12. veljača 2025 20:02