Ako niste stigli na Svjetski dan palačinki, koji se obilježava 17. veljače, onda je vrijeme da ovog vikenda uživate u toj popularnoj poslastici. Donosimo vam recepte sa svih strana svijeta.
AMERIČKE PALAČINKE - SAD
SASTOJCI (ZA 10 KOMADA)
1 jaje 1 šalica (oko 200 ml) glatkog brašna 1 šalica tekućeg jogurta ili mlijeka 1 prašak za pecivo, 2 vanilin šećera prstohvat soli, ulje ili maslac za pečenje javorov sirup, cimet te nadjevi po želji
PRIPREMA
Umiješati sve sastojke do glatke smjese. Na tavi ugrijati nekoliko žlica ulja te zaimačom uliti smjesu - palačinka mora biti deblja i manja od klasične. Peći kratko sa svake strane dok ne porumene. Gotove preliti javorovim sirupom, posipati cimetom te poslužiti uz nadjeve i voće po želji.
CRÊPES SUZETTE - Francuska
SASTOJCI (ZA 15 KOMADA)
150 g glatkog brašna, 2 jaja, 500 ml mlijeka, ulje ili maslac za pečenje ZA SIRUP: 4 naranče, 3 žlice maslaca, 3 žlice likera od naranče na bazi konjaka, 1 žlica šećera
PRIPREMA
Od sastojaka za tijesto umutiti gustu smjesu, pustiti da odstoji 30 minuta, a potom ispeći palačinke. U tavu iscijediti naranče, dodati maslac, šećer i liker te zagrijavati do vrenja. Smanjiti vatru pa u sirup umakati jednu po jednu palačinku okrećući je na obje strane. Potom je preklopiti na četvrtine i staviti na zagrijani tanjur. Ostatak sirupa kuhati dalje dok se ne zgusne, a tekućina ispari, potom dodati žličicu likera pa zapaliti šibicom te preliti preko palačinki. Možete ih posuti šećerom u prahu i naribanom korom naranče.
SOUFFLE PALAČINKE - Japan
SASTOJCI (ZA 5 KOMADA)
2 žumanjka, 50 g šećera, 120 ml mlijeka, 100 g glatkog brašna, 1 žličica praška za pecivo, 4 bjelanjka, prstohvat soli, maslac za premazivanje
ZA PRELJEV: 200 g šumskog voća po izboru, 3 žlice šećera
PRIPREMA
Pjenjačom istući žumanjke pa im dodati šećer, mlijeko, brašno i prašak za pecivo te miješati dok ne dobijete glatku smjesu. U drugoj zdjeli istući bjelanjke sa soli te ih pažljivo umiješati u prvu smjesu dok se ne sjedine. Namazati maslacem kalupe za souffle te ih poredati u tavu na laganoj vatri. Uliti smjesu do 2/3 visine kalupa i poklopiti. Peći oko 10 minuta, odnosno dok smjesa ne naraste do vrha kalupa i postane čvrsta. Potom okrenuti kalupe i peći još nekoliko minuta na toj strani pa ih izvaditi. Na tavi prokuhati šećer i usitnjeno (smrznuto) voće te premazati gornji dio palačinke.
KAISERSCHMARRN - Austrija
SASTOJCI (ZA 4 PORCIJE)
4 jaja, 125 g glatkog brašna, 125 ml mlijeka, 1 žličica soli, 1 žličica praška za pecivo, 40 g šećera, 80 g grožđica, 4 žlice maslaca, 1 žlica šećera u prahu za posipanje
PRIPREMA
Umutiti žumanjke s brašnom, mlijekom, soli, šećerom i praškom za pecivo te pustiti da odstoji 10 minuta. Smjesi dodati bjelanjke umućene u snijeg te grožđice. Na tavi otopiti dvije žlice maslaca te izliti smjesu pa dok je još odozgora mekana razlomiti vilicom na manje dijelove i potom zapeći na drugoj strani. Preliti ostatkom maslaca i posipati šećerom u prahu. Poslužiti vruće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....