MAJA BREKALO
Delicious & Healthy

Pizza, pasta, focaccia na zdrav način: Tri jednostavna recepta u koje ćete se zaljubiti

Na svom blogu i društvenim mrežama Maja Brekalo promiče zdravije verzije delicija koje svi obožavamo.

Na svom blogu i društvenim mrežama Maja Brekalo promiče zdravije verzije delicija koje svi obožavamo.

Mnogi ljudi ljubitelji su jela od tjestenine i tijesta, no isto tako svjesni su da takva kuhinja nije najveći prijatelj vitke figure. Pogotovo s toplijim danima i proljećem mnogi se okreću zdravijim obrocima, punima sezonskog povrća, a baš takve je s nama podijelila Maja Brekalo. Kreativnim kuhanjem bavi se već 15 godina, što je rezultiralo s dvije iznimno uspješne kuharice - "Moja sretna hrana” i “Moji sretni kolači” - a Majini slatki recepti osvojili su i Ameriku gdje se knjiga zove "Bake it vegan". "Volim kuhati jednostavnu ali cjelovitu, zdravu i raznoliku hranu, bogatu okusima i teksturama. Zato sam ljubitelj i raznih svjetskih kuhinja", otkrila nam je Maja Brekalo. Osim azijske i bliskoistočne kuhinje obožava i talijansku. "Recepte smišljam sama i to najčešće tako da transformiram klasične recepte i kreiram cjelovite veganske verzije ili me inspirira neka određena namirnica. A ponekad najfiniji recepti nastaju kad trebam potrošiti namirnice iz hladnjaka", objašnjava Maja.

Kaže da obožava tjestenine, pizze i Focaccie, no nastoji izbjegavati pšenicu i rafinirane namirnice, zato joj je bio poprilično veliki izazov doći do cjelovitih i zdravijih verzije ovih jela. No iako je bio izazov, ona je u tome uspjela. Kaže, godinama je izbjegavala izradu tijesta, jer je mislila da oduzima previše vremena. Osim toga posljednjih godina zaista nije problem pronaći "alternativne" tjestenine. "Meni su najdraže one od pirovog polubijelog brašna, rižinog i heljdinog. Uz njih koristim još i od leće i slanutka. Kad radim jela s tjesteninom, onda se držim principa ‘manje je više‘ pa nastojim da je omjer povrća veći u odnosu na količinu tjestenine", otkrila je svoju formulu. Kod izrade jela od tijesta prioritet joj je da su jela što jednostavnija, ili da su njene verzije barem manje zahtjevne, koristi cjelovite i nutritivno bogatije sastojke od onih koji idu u klasična tijesta. "Često koristim polubijelo pirovo brašno u receptima koja zahtijevaju bar malu količinu glutena te rižino i heljdino, koja su bezglutenska", kazala je i dodala da su tako i nastali i recepti koje je podijelila s čitateljima Gloria.hr.

Pasta s pečenim povrćem i fetom

image

Pasta s pečenim povrćem i fetom

MAJA BREKALO

Sastojci:

  • 2-3 paprike
  • 1 veliki ili 2 mala patlidžana
  • Sol, origano, ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Tjestenina po izboru
  • Veganska feta (ili po izboru)
  • Svježi bosiljak

Za umak:

  • 700 g pasate
  • 1 luk, češnjak
  • 1 žličica sušenog origana
  • ½ žličice sušenog timijana
  • ½ žličice slatke paprike
  • Sol, ekstra djevičansko maslinovo ulje

Recept:

U pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva stavite nasjeckani začinjeni patlidžan i paprike te pecite 20 minuta. Za umak popržite luk i češnjak na maslinovom ulju, dodajte pasatu i začine pa kuhajte desetak minuta. Na kraju dodajte pečeno povrće, skuhanu tjesteninu, vegansku fetu (ili prema izboru), svježi bosiljak i još malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Pizza s bezglutenskim tijestom od chia sjemenki i domaćim veganskim sirom

image

Bijela pizza

MAJA BREKALO

Sastojci:

Tijesto

  • 3 žlice (40 g) chia sjemenki
  • 1 šalica (235 ml) vode
  • 3 žlice heljdinog brašna
  • 3 žlice rižinog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • prstohvat kurkume, bosiljka i papra

Sir od indijskih oraščića

  • 1/3 šalice (50 g) indijskih oraščića
  • 1 šalica vode
  • 1/2 žličice soli
  • 3 žlice prehrambenog kvasca
  • 1 žlica praha tapioke
  • 1/3 žličice slatke dimljene paprike
  • 1/3 žličice češnjaka u prahu
  • 1/3 žličice luka u prahu
  • 1 žličica umeboshi začina

Nadjev

  • 1 tikvica
  • svježa rikula
  • mini rajčice, po želji svježe mljeveni papar
  • origano

Priprema:

Namačite indijske oraščiće tri sata u vodi. Umiješajte vodu u chia sjemenke te miješajte minutu-dvije dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Ostavite da odstoje najmanje pola sata. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, na pečenje s ventilatorom. Kad se smjesa vode i chia sjemenki lijepo zgusnula, dodajte sve ostale sastojke i miješajte kuhačom dok ne dobijete smjesu koja se ne lijepi jako za zdjelu. Ako se jako lijepi, možete dodati još malo brašna. Obložite lim za pečenje masnim papirom te papir malo namastite maslinovim uljem, najbolje uljem u spreju ili kistom umočenim u ulje. Koristeći žlicu, razvucite tijesto jako tanko na papiru u obliku koji želite. Neka rubovi ostanu malo deblji. Pecite 30 minuta.Za to vrijeme pripremite nadjev i sir. Tikvice narežite na tanke kolutiće, začinite solju, paprom i maslinovim uljem. Grilajte ih na jako zagrijanoj tavi. Operite i ocijedite indijske oraščiće pa ih stavite u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima. Izblendajte i prebacite u mali lončić.

Zagrijavajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Ispečenu koru namažite s malo maslinovog ulja, premažite sirom od indijskih oraščića, poslažite tikvice te začinite origanom i svježe mljevenim paprom. Zapecite još desetak minuta. Na malo rashlađenu pizzu stavite svježu rikulu i narezane mini rajčice, ako ih jedete. Sir od oraščića može trajati u hladnjaku nekoliko dana, a pečeno tijesto možete i zamrznuti.

Focaccia s maslinama i mini rajčicama

image

Focaccia

MAJA BREKALO

Sastojci:

  • 450 g polubijelog pirovog brašna
  • 2 i 1/4 žličice soli
  • 1 paketić instant kvasca
  • 400ml tople vode
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • Mini rajčice
  • Masline
  • Suhi origano (timijan, bosiljak)

Priprema:

U vodu umiješati šećer i kvasac. U zdjelu prosijte brašno i sol, dodajte mješavinu kvasca i umijesite u mikseru ili ručno, samo da se formira mekano tijesto. Premažite maslinovim uljem i stavite u hladnjak da se diže 12 sati ili dulje. Namastite pleh s 1-2 žlice maslinovog ulja, razvucite tijesto. Prekrijte folijom i stavite da se diže dva sata. Tijesto će biti puno mjehurića i jako mekano. Izbockajte ga prstima tako da ne probijete do dna, premažite sa žlicom ulja i poslažite rajčice i masline. Začinite krupnom solju i začinskim travama. Pecite 20-25 minuta na modu za pečenje kruha dok ne dobije lijepu boju. Pustite da se kratko ohladi i navalite.

Linker
23. studeni 2024 11:44