BERISLAVA PICEK CROPIX
JESENSKI GUŠT

Ovaj preokrenuti kolač od jabuka vratit će vas u djetinjstvo

Stiglo nam je vrijeme slastica od jabuka, a među omiljenima nam je preokrenuti kolač za koji nam recept donosi naša suradnica Slavica Šagolj.

Stiglo nam je vrijeme slastica od jabuka, a među omiljenima nam je preokrenuti kolač za koji nam recept donosi naša suradnica Slavica Šagolj.

Preokrenuti kolač od karamela i jabuka

Karamel:

  • 75 g maslaca
  • 125 g svijetlog muscovado šećera
  • prstohvat soli
  • Za sloj jabuka dovoljne su dvije veće gala ili idared voćke

Tijesto:

  • 200 g brašna
  • pola žličice sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • prstohvat mljevenog kardamoma
  • prstohvat soli
  • 125 g omekšalog maslaca
  • 130 g šećera,
  • 2 velika jaja
  • 150 ml grčkog jogurta sobne temperature
  • korica jedne naranče
image
BERISLAVA PICEK CROPIX

Priprema:

Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje. U posudu za kuhanje staviti sve sastojke za karamel, staviti na laganu vatru da se sve otopi. Kada se šećer i maslac otopio i pretvorio u svjetlosmeđi karamel, maknuti s vatre. Važno je da je karamel gladak i sjajan. Odmah ga izliti u pripremljeni kalup za pečenje. Jabuke narezane na ploške slagati u krug počevši od vanjskog ruba prema sredini.

U zadnjoj fazi pripremiti biskvit. Jaja dodati u posudu za miksanje te ih zapjeniti, dodati šećer i omekšali maslac, pomiješati i staviti sa strane. U veću zdjelu staviti brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet, kardamom, sol te sve lagano promiješati. U sredini napraviti malenu udubinu i uliti smjesu jaja. Sve lagano sjediniti uz dodatak grčkog jogurta i korice naranče.

Kada je smjesa glatka, lagano izliti na jabuke pazeći da se ne pomaknu. Kalup staviti u pećnicu i peći oko 35 minuta na 180 stupnjeva. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti oko 5 minuta da odstoji. Na kalup staviti veći tanjur za serviranje (njegovu unutarnju stranu) te brzim pokretom okrenuti kolač. Sada je biskvit dolje, a fino karamelizirane jabuke gore. Kolač poslužiti uz tučeno vrhnje.

Linker
20. rujan 2024 12:27