Pravi roštiljoljupci jednako uživaju u gozbi, pripremi hrane i nabavljanju opreme za svoju omiljenu aktivnost.
Svinjski file s rikulom i džemom od borovnica
Sastojci: 500 g svinjskog filea, 100 g rikule, 100 g džema od borovnice, 100 g svježih borovnica
Za marinadu: 100 ml sezamovog ili kikirikijevog ulja, sol, ružičasti papar, mljevena dimljena crvena paprika, nekoliko grančica svježeg ružmarina
Umak: 100 ml vinskog octa, 2 žlice maslinovog ulja, papar, prstohvat suhog origana
Priprava: Svinjski file očistiti od opni te staviti u posudu. Dodati ulje, sol, papar mljevenu crvenu papriku i ružmarin. Prstima sve utapkati u meso te pustiti par sati da se marinira. Marinirano meso staviti na srednje jaku vatru te peći sa svih strana po minutu. Prije rezanja svinjski file pustiti da odmori koju minutu da ne izađu svi sokovi iz njega. Rikulu začiniti solju, maslinovim uljem i balzamičnim octom. Uz jelo servirati hladan umak.
Okruglice od mljevenog mesa
Sastojci: 500 g miješanog mljevenog mesa, 3 mlada luka, sol, papar, mljevena crvena paprika, prstohvat suhog origana, prstohvat čilija, češnjak, 2 žlice ulja
Umak: 1 veliki krastavac, 250 ml jogurta, 100 ml kiselog vrhnja, sol, 3 češnja češnjaka
Priprava: U veću posudu staviti meso, dodati začine, dobro promiješati. Dodati na vrlo sitne kolutiće narezan mladi luk. Miješati sve minimalno pet minuta. Staviti u posudu s poklopcem, pospremiti u hladnjak i pustiti da stoji oko dva sata prije pečenja. Oblikovati rukama malene okruglice te napiknuti na drveni štapić. Krastavac naribati na ribež. Staviti u veću zdjelicu, zatim dodati jogurt, vrhnje, sol i usitnjeni češnjak. Sve dobro promiješati. Okruglice peći na roštilju na umjerenoj vatri do željene boje. Tople okruglice servirati uz ohlađeni umak i mladi luk.
Sendvič s gljivama, mozzarellom i špinatom
Sastojci: 4 - 6 većih šnita kruha sa sjemenkama, 250 g šampinjona, 2 češnja češnjaka, 100 g baby špinata, 250 g naribane mozzarelle, 50 g maslaca
Priprava: Šampinjone narezati na trakice. Na malo maslaca kratko ih pržiti s dodatkom usitnjenog češnjaka. Špinat oprati pod mlazom vode i osušiti kuhinjskim ručnikom. Kruh po cijeloj dužini namazati maslacem. Na maslac složiti pržene gljive, na njih staviti listiće špinata te obilno dodati naribane mozzarelle. Poklopiti drugom šnitom kruha koju s vanjske strane treba premazati maslinovim uljem. Sendvič staviti na vruću rešetku roštilja te peći sa svake strane po dvije minute, ili dok se sir ne otopi.
Camembert sa svježim začinskim biljem
Sastojci: 4 komada camembert sira po 100 g, 4 lista svježeg lovora, 4 grančice ružmarina, listići mente, 4 grančice
timijana, maslinovo ulje, papar, kuhinjski konac
Priprava: Svaki komad sira premazati maslinovim uljem te obložiti začinskim biljem. Uz pomoć kuhinjskog konca sve spojiti. Sir s biljem staviti na rešetku roštilja te peći vrlo kratko, da se sir zagrije i vrlo malo omekša.
Losos i tikvica na ražnjiću
Sastojci: 500 g lososa bez kože, 3 tikvice, 100 g miješane zelene salate
Za marinadu: maslinovo ulje, sol, papar, nekoliko grančica ružmarina, prstohvat zrna papra
Za umak: 5 žlica grčkog jogurta, 100 g sirnog namaza, sol, 2 češnja usitnjenog češnjaka, prstohvat mljevene dimljene paprike
Priprava: Losos narezati na jednake kockice. Staviti u posudu te dodati sastojke za marinadu, promiješati i pustiti da se aromatizira sat do dva prije pečenja. Tikvice dobro oprati pod mlazom vode te osušiti kuhinjskim ručnikom. Pomagalom za guljenje povrća narezati vrlo tanke listiće tikvice koje treba lagano presaviti. Na štapić za ražnjić naizmjence slagati losos i narezanu tikvicu. Sastojke za umak staviti u manju zdjelicu. Dobro promiješati da umak bude kremozan. Ražnjiće peći na srednje jakoj rešetki roštilja. Servirati uz zelenu salatu i hladan umak koji prije serviranja treba začiniti mljevenom dimljenom paprikom.
Salata od tikvica, feta sira i kikirikija
Sastojci: 3 tikvice, 150 g feta sira, 150 g zelene salate, 50 g kikirikija, 50 g grožđica, maslinovo ulje, sol, papar, krema na bazi balzamičnog octa
Priprava: Zelenu salatu dobro oprati pod mlazom hladne vode. Ocijediti i staviti na tanjur. Tikvice dobro oprati, osušiti te nožem za povrće narezati na tanke ploške. Staviti na umjereno toplu rešetku te sa svake strane peći tek toliko da omekšaju. Tikvicu sljubiti sa salatom, dodati usitnjen feta sir, kikiriki i grožđice. Začiniti solju, maslinovim uljem i kremom na bazi balzamičnog octa.
Ražnjići od mini rajčica, mozzarelle i šparoga
Sastojci: 250 g mini rajčica, 200 g mini mozzarelle, 200 g šparoga, sol, maslinovo ulje, pahuljice čilija
Umak: maslinovo ulje, sok pola limuna, jabučni ocat, 2 žlice pirea od rajčica, žličica smeđeg šećera, sol, papar, svježi kopar
Priprava: Rajčicu oprati i osušiti kuhinjskim ručnikom, šparoge blanširati oko 2 minute i narezati na manje dijelove. Na štapić naizmjence slagati povrće. Staviti na umjerenu vatru te peći sa svake strane oko minute. Tople ražnjiće začiniti solju, maslinovim uljem i pahuljicama čilija. Servirati uz hladni umak, a ne zaboravite da se šparoge obavezno moraju kratko blanširati prije slaganja na štapić.
Čitajte i: TAPASE MATE JANKOVIĆA OD SADA MOŽETE KUŠATI NA NOVOJ ATRAKTIVNOJ ADRESI U CENTRU ZAGREBA
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....