Vrijeme je krafni i nema slastičarnice ni pekarnice koja ih nema u ponudi. Hit su novi okusi, ali najbolje se, kažu ugostitelji, ipak prodaju klasične, s marmeladom i čokoladom
Volimo ih za doručak, kao desert poslije ručka, kao poslasticu u uredskoj pauzi... krafne ili pokladnice omiljena su slastica mnogih, a najviše u njima uživamo tijekom veljače. Tradicionalni pokladni kolač od dizanog tijesta danas ima brojne verzije, slastičarnice uglavnom preferiraju moderna punjenja i atraktivne glazure, ali zlatni standard, tj. najprodavanije krafne i dalje su one s pekmezom od marelice. Njihova povijest seže čak do 1756. kada je Pruskom vladao Fridrik Veliki. Postale su iznimno popularne u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije te su nosile naziv Berliner.
Legenda kaže kako je krafne izmislio jedan berlinski slastičar koji im je nadjenuo ime "berlinske kugle" jer su ga svojim izgledom podsjećale na topovske kugle. Njihov oblik do danas je ostao isti, a slastičari tvrde kako je tajna odličnih krafni u tome da sastojci moraju biti sobne temperature, u smjesu se mora dodati žličica ruma ili rakije, tijesto se treba pokriti toplom kuhinjskom krpom, a prilikom pečenja ne smiju doticati dno posude. Trikova da ispadnu fine i pahuljaste još je mnogo, a mi vam donosimo recept za slasne krafne splitske pastry chefice Tee Mamut te ovogodišnje adute omiljenih domaćih slastičarskih brendova.
OŠ KOLAČ
U splitskoj slastičarnici Oš kolač chefice Tee Mamut najviše, kažu, vole klasiku s malo twista, ali i miks okusa, pa tako u ponudi imaju krafne od vanilije i marmelade, spoj šljive i vanilije, marelice i vanilije, maline i vanilije, čokolade i lješnjaka, a novitet je kombinacija pistacija i maline s glazurom od pistacija.
MAGNOLIA
U zagrebačkoj slastičarnici Magnolia hvale se pravim tradicionalnim slavonskim krafnama, onima koje, kažu, mirišu na djetinjstvo i vraćaju osmijeh na lice. Uz uvijek omiljenu marelicu - onu pravu, domaću, uveli su i nove okuse kojima su osvojili kupce; pistacija i malina, čista vanilija, ultra rich čokolada te jabuka i cimet. Tjedno, ističu, prodaju oko 1500 komada bez narudžbi, a uz narudžbe i puno više. Ove sezone hit je kombinacija okusa pistacija i maline koji je već stekao vjernu publiku. Inače, u Magnoliji se krafne mogu naručiti cijele godine jer chef Kiki, govore, zna kako napraviti savršeno mekane, punjene i mirisne slastice koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Za kraj su poručili kako ih veseli što kupci prepoznaju kvalitetu i s ljubavlju čuvanu tradiciju slavonskih krafni koje se prodaju po cijeni od dva do tri eura.
NOEL BREAD & DELI
Krafne bez aditiva s raznim finim punjenjem pronaći ćete u lancu zagrebačkih pekarnica Noel bread & deli. U ponudi imaju pet vrsta, od pistacije, čokolade, marelice, kruške i maline. Nedavno se Noelu pridružila nova pastry chefica Ruža iz Trinity Sweetsa koja je unijela svoj duh u kreacije i napravila nove okuse, a najveći favoriti publike za sada su kruška i malina. Tako veliku ponudu krafni imat će do 1. ožujka, a dnevno ih, otkrivaju, prodaju 500-tinjak.
CUKERAJ
U zagrebačkoj slastičarnici Cukeraj nude ručno rađene tradicionalne domaće krafne od marelice, Nutelle, malina i vanilije, pistacija te mini krafne od marelice i vanilije. Novitet ove godine je Dubai krafna punjena pistacijom, Nutellom i kadaifom s preljevom od čokolade. Džem još uvijek ne rade sami, no to im je u planu za sljedeću godinu, a za sada krafne, kažu, pune džemom od jednog domaćeg proizvođača. Tajna ukusnih krafni za Cukeraj je prvenstveno u recepturi, temperaturi dizanja tijesta i pečenja, ali i količini ljubavi kojom se pune.
NEKA JEDU KOLAČE
U malom slatkom raju slastičarke Ivane Čuljak dnevno se napravi oko 500njak komada i to je, kažu, maksimum u njihovoj proizvodnji. Ivana, ističe, kako se u vrijeme krafni svako jutro diže u 3 sata ujutro i radi do 19, a potom se samo sruši u krevet jer potražnja je svake godine sve veća. Osim njezinih klasika s punjenjem od Nutelle, slastičarske kreme i džema od šljiva, novost su krafne od dulce de leche i maline te jabuka i spekulas keksa.
MINI KRAFNE OŠ KOLAČ
(za 31 kom od 30g)
SASTOJCI:
500 g glatkog brašna, 40 g kvasca, 200 ml mlijeka, 50g šećera, 70g otopljenog maslaca 3 žumanjka, 2 žlice ruma, 10 g soli, korica limuna
PRIPREMA:
Zagrijte mlijeko s malo šećera i zatim u to razmrvite kvasac. U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke, maslac i rum. Dodajte brašno, ostatak šećera, sol i koricu limuna. Na samom kraju umiješajte kvasac u mlijeku. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Ako se lijepi dodajte još brašna. Izvažite komadiće od po 30 g i formirajte u kuglice. Položite na krpu posipanu brašnom i pokrijte. Ostavite da se diže 20 minuta i zatim ih preokrenite na drugu stranu pa ostavite još 20 minuta. Pržite samo kratko dok dobiju lijepu boju sa svake strane i ubacite u kristal šećer. Punite po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....