Dane su započinjali talijanskim espressom i slasticama

 PRIVATNI ALBUM
Ukusni noviteti

Ljubav prema hrani i putovanjima vodila ih je prema novom biznisu, a zatim i najromantičnijim zarukama u Vječnom gradu

Andrea Štimac, suvlasnica Fiorita, novog cool mjesta na Cvjetnom trgu koje nudi autentično talijansko iskustvo, ispričala nam je priču o trima ljubavnima - prema gastronomiji, putovanjima i svom zaručniku.

Andrea Štimac, suvlasnica Fiorita, novog cool mjesta na Cvjetnom trgu koje nudi autentično talijansko iskustvo, ispričala nam je priču o trima ljubavnima - prema gastronomiji, putovanjima i svom zaručniku.

Andrea Štimac nedavno je na Cvjetnom trgu sa svojim partnerom otvorila inovativan street food bar "Fiorito", koji na atraktivnoj lokaciji nudi nešto specifično i sasvim novo, talijanske piadine, delikatesne sendviče od tankog tijesta. Tako se sada i u Hrvatskoj mogu pronaći ove ukusne delicije o kojima nam je baš sve rekla poduzetnica koja je odrasla u Zagrebu, na Pantovčaku, gdje je za vrijeme studija imala igraonicu za djecu. Naime, Andrea je studirala predškolski odgoj, no put ju je kasnije odveo u sasvim drugom smjeru. Autorica je čak 12 kuharica, koje je izlagala na Interliberu i sajmu knjiga u Beogradu, a otvorila je i jednu od prvih web trgovina s asortimanom za kuću i žensku odjeću pod nazivom Jabito. Sada je, pak, na atraktivnoj lokaciji u strogom centru Zagreba, sa zaručnikom Domagojem Mandićem s kojim ju je spojila ljubav prema hrani, otvorila Fiorito, prvu pijadineriju u Hrvatskoj.
Nakon godinu dana istraživanja okusa i recepata, odlučili smo gradu dati nešto što još nema u ponudi - piadine, tradicionalne talijanske sendviče iz regije Emilia-Romagna, koji su vodeći street food u Italiji. Riječ je o delikatesnim sendvičima od tankog tijesta punjenim talijanskim sirevima, salamama i svježim povrćem”.

image

Andrea Štimac autorica je čak dvanaest kuharica

PRIVATNI ALBUM
image

Fiorito nudi deset vrsta piadina sendviča

PRIVATNI ALBUM

No, zašto su odabrali baš piadine s obzirom na to da su u Hrvatskoj relativno nepoznate? Kao razlog navode ljubav prema talijanskoj hrani, ali i želji da ponude nešto drugačije. "Godinu dana smo pripremali i testirali različita jela, a na kraju je, zbog posebnosti i kvalitete, pobijedila upravo piadina. Otputovali smo u Rimini i istražili recepture, naime već tada smo imali ideju otvoriti bar na Cvjetnom, kako bi ljudi uz piće, u šetnji ili na pauzi mogli pojesti svježu piadinu s najboljim talijanskim namirnicama i povrćem. Naime, piadina je praktično pakirana da se može jednostavno pojesti u svim situacijama. Njeno tijesto, koje se sastoji od brašna, vode, kvasca, soli i maslinovog ulja se oblikuje u tanki krug i peče na suhom grilu dok ne postane hrskavo i lagano zapečeno”, otkriva Andrea, čija priča ima vrlo zanimljivu pozadinu. Sa zaručnikom se upoznala upravo na Cvjetnom trgu u neposrednoj blizini food bara koji sada vode, a tada nisu ni slutili da će upravo ondje stvoriti svoj mali, posebni lokal, čije ime Fiorito na talijanskom znači "cvjetni”.

image

Andreini piadiana sendviči spoj su najkvalitetnijih talijanskih sastojaka

PRIVATNI ALBUM
image

Rim je postao njihov poseban grad

PRIVATNI ALBUM

Poznati po ljubavi prema putovanjima i gastronomiji, odlučili su spojiti dva najveća užitka i okruniti svoju ljubav tijekom nezaboravnog gastro putovanja u "Vječni grad”, koji je postao svjedok još jedne romantične priče, njihove. "Prije nekoliko vikenda otputovali smo u Rim kako bismo istražili nove okuse i trendove u talijanskom street foodu i posjetili najpopularnije lokale, ondje smo se i zaručili. Sve se odvilo u romantičnom talijanskom restoranu Noina arka, koji je specijaliziran za tjestenine. Nakon večere na ljetnoj terasi, zaručnik je izvadio prsten i pitao me hoću li se udati za njega. Nije bilo nikakve pompe oko toga, željeli smo da to bude doživljaj isključivo između nas. Nazdravili smo Aperol Spritzom, a nakon večere prošetali rimskim ulicama i vratili se u hotel. Savršen spoj romantike, povijesti i prijateljstva u srcu Rima učinio je ovu večer nezaboravnom, a našu ljubav još snažnijom”, otkriva Andrea.

image

Dane su započinjali talijanskim espressom i slasticama

PRIVATNI ALBUM
image

Zaručili su se u romantičnom talijanskom restoranu "Noina Arka"

PRIVATNI ALBUM

Odlično upućena u talijansku street food gastro ponudu objasnila nam je bitnu razliku između talijanskih sendviča. "Najpoznatiji talijanski sendviči su panini, tremezzini, focaccia i piadina. Glavna razlika između piadine, koju nudimo na Cvjetnom trgu, točnije u Preradovićevoj, i ostalih talijanskih sendviča je u tijestu koje se koristi. Dok se za piadinu koristi tanko tijesto, za ostale se koristi kruh poput ciabatte ili focaccie”. Andrea u ponudi ima deset vrsta piadina od kojih je svaka jedinstvena po punjenju. Između Delicate, Verdea, Polla, Cotta, Salsiccije, Porchette, Nduje, Roast beefa i Prosciutta, najpopularnija i njoj najdraža je Mortadella, s pistacio pestom, ricotta sirom i naravno mortadelom. No, ova raznovrsna ponuda sendviča po cijeni od 5 do 9 eura, nije jedino što nudi ovo cool mjesto. U Fioritu se mogu pojesti i arancini, tradicionalno sicilijansko jelo od prženih kuglica riže, punjenih različitim nadjevima, siciliana punjena rižom, raguom, mozzarellom, graškom, grana padanom, bianco arancine punjene rižom, kuhanom šunkom, mozzarellom, grana padanom, kao i salate. Za dobar piadina sendvič ključni su kvalitetni sastojci, pravilna priprema tijesta i pažnja prema detaljima.

image

Proces pripreme i izrade tijesta može trajati između 4 do 6 sati

PRIVATNI ALBUM

Osnova svakog dobrog piadina sendviča je tijesto, otkriva Andrea. Ključan je i odabir sastojaka, naime u Fioritu koriste autentične talijanske, a vrlo je važna i pravilna tehnika pečenja. "Piadina se mora peći na visokoj temperaturi kako bi se postigla savršena tekstura. Proces pripreme i izrade tijesta može trajati između 4 do 6 sati, ovisno o količini tijesta koje radimo. Iako je proces dugotrajan, trud se isplati jer naša domaća tijesta čine temelj za sendviče koji su uvijek svježi, ukusni i posebni. Svaki zalogaj treba pružiti harmoniju okusa. Uz talijanske sastojke, trudimo se koristiti i lokalne, sezonske proizvode kako bismo podržali domaće proizvođače i osigurali svježinu. Tako, za naše recepte koristimo domaće povrće i začinsko bilje, čime stvaramo jedinstven spoj lokalnih i talijanskih okusa” rekla nam je Andrea, kojoj su uz hranu, velika ljubav i putovanja.

image

Najveća ljubav su im gastro putovanja

PRIVATNI ALBUM
image

Putovanje u Rim će, kaže, pamtiti zauvijek

PRIVATNI ALBUM
image

Na svom gastro putovanju okrunili su svoju ljubav

PRIVATNI ALBUM

Iako voli daleke, egzotične krajeve, najčešća destinacija joj je Italija gdje sa zaručnikom često ide na male gastronomske izlete. A kako su provodili vrijeme na posljednjem putovanju u Rim i koji su najnoviji gastro trendovi ispričala nam je u jednom dahu. "Dan smo započinjali talijanskim espressom i slasticama. Posjetili smo porketeriju gdje smo isprobali različite sendviče od porchette, kao i najpopularniju talijansku sendvičarnicu All‘antico Vinaio. Tamo nas je dočekao poduži red jer upravo su ti sendviči jedni od najpopularnijih na svijetu. U tom malom i jednostavnom lokalu gdje je sve pripremljeno unaprijed, temperamentni Talijani srdačno pozdravljaju svoje goste i vrlo glasno i strastveno komentiraju događaje. Sljedeća gastro destinacija bio je lokal koji poslužuje trapizzino, topli sendvič punjen različitim mesnim umacima i koji nas je potpuno oborio s nogu. U istom lokalu jeli smo i arancine sicilliano koje i mi imamo u ponudi u Fioritu.

image

Najpopularnija talijanska sendvičarnica All‘antico Vinaio

PRIVATNI ALBUM
image

Italija je poznata i po ukusnim sladoledima

PRIVATNI ALBUM
image

Na svom posljednjem putovanju u nizu, probali su brojne delicije

PRIVATNI ALBUM
image

Redovi turista ispred popularnih lokala su uobičajeni

PRIVATNI ALBUM
image

Zaručnici su uživali u brojnim specijalitetima rimske kuhinje

PRIVATNI ALBUM

Posebno nas je oduševio mali lokal koji prodaje različite vrste tiramisua, koji se rade ručno ispred gosta. Naime, cijeli postupak slaganja u čašicu može se vrlo jasno vidjeti, jer je iznad pulta postavljeno ogledalo koje omogućava detaljan prikaz izrade slastica. Od poznatih tjestenina probali smo carbonaru i amatricianu, a za predjelo nezaobilazne artičoke. Uživali smo u specijalitetima rimske kuhinje, otkrivajući najbolje što ovaj grad nudi. Naše putovanje bilo je ispunjeno posjetama tradicionalnim trattorijama i modernim restoranima, gdje su nas okusi i mirisi vodili kroz povijest i kulturu Italije. Naravno, posjetili smo i fontanu di Trevi, gdje smo bacili novčiće sa željom za sretnom i ispunjenom budućnošću”, rekla nam Andrea, te otkrila planove.

image

Najčešće putuju u Italiju

PRIVATNI ALBUM
image

Mali lokal u kojem se tiramisu priprema ručno, ispred gostiju

PRIVATNI ALBUM
image

Poduzetnica je sa zaručnikom otvorila prvu pijadineriju u Hrvatskoj

PRIVATNI ALBUM

"Prvo i najvažnije, želimo zadržati visoku kvalitetu i autentičnost naših piadina. Što se tiče franšiza, vidimo veliki potencijal u širenju našeg brenda na nacionalnoj razini. Već smo započeli s istraživanjem tržišta i traženjem partnera koji dijele našu viziju i strast prema kvalitetnoj hrani. Želimo osigurati da svaka nova franšiza slijedi naše stroge standarde i koristi iste visokokvalitetne sastojke. Vjerujemo da uz pravi pristup i puno truda, možemo ostvariti sve naše ciljeve i nastaviti rasti kao uspješan i prepoznatljiv brend”, kaže poduzetnica koja već testira nove okuse, koji će se uskoro naći u njenom originalnom street food baru.

image

Nove okuse i trendove istraživala je u Rimu

PRIVATNI ALBUM
image

Od poznatih tjestenina probali su carbonaru i amatricianu

PRIVATNI ALBUM
Linker
12. rujan 2024 12:01