Zagrebački slastičar i vlasnik Le Kolača, nudi svoje hit slastice u novom, proljetnom ruhu. Pokušajte napraviti ukusne štangice od lješnjaka, ali i nezaboravni Matcha mille feuille.
Nedostaje li vam ideja za ukusne deserte, donosimo vam slatko riješenje. Naime, poznati slastičar Robert Hromalić s nama je podijelio četiri ukusna recepta za savršene proljetne zalogaje.
ŠTANGICE OD LJEŠNJAKA
BISKVIT:
- 200 g bjelanjaka,
- 100 g šećera,
- 100 g brašna od lješnjaka,
- 50 g šećera u prahu
Bjelanjke i šećer miksati u snijeg, zatim dodati brašno od lješnjaka i šećer u prahu. Smjesu peći 12 minuta na 150 stupnjeva.
GANACHE OD LJEŠNJAKA:
- 300 g vrhnja,
- 100 g bijele čokolade,
- 5 g natopljene želatine,
- 100 g sitno sjeckanih lješnjaka
Vrhnje zakuhati s otopljenom želatinom i preliti preko čokolade i nasjeckanih lješnjaka. Smjesu zatim ostaviti u hladnjaku da se ohladi šest sati prije upotrebe.
PASTA OD LJEŠNJAKA:
- 500 g lješnjaka,
- 100 g šećera u prahu
Lješnjake posipati šećerom u prahu i staviti peći 20 minuta na 170 stupnjeva. Vruće pečene lješnjake staviti u multipraktik i izblendati dok se ne dobije pasta. Prethodno ohlađeni ganache napuniti u silikonski kalup po želji i u sredinu staviti pomoću dresir vrećice pastu od lješnjaka, a zatim i odgovarajuće odrezani biskvit. Zamrznuti. Izvaditi iz kalupa i pustiti da se temperira, a zatim ukrasiti komadićima lješnjaka po želji.
TRIS KOLAČA - choux jagoda champagne, čokolada i matcha mille feuille
CHOUX JAGODA - CHAMPAGNE
Pareno tijesto:
- 250 g vode
- 250 g mlijeka
- 10 g šećera
- 2 g soli
- 300 g brašna
- 400 g jaja
- 220 g maslaca
Vodu, mlijeko i maslac zakuhati te dodati brašno i miješati dok se ne dobije jednolična smjesa. Dodati sol i šećer. Maknuti s vatre i lagano umiješati jaja. Toplu smjesu istisnuti kroz dresir vrećicu u željeni oblik i peći 40 min. na 170 stupnjeva.
Slastičarska krema s pistacijom:
- 500 g mlijeka
- 1 štapić vanilije
- 100 g champagne po želji
- 100 g žumanjaka
- 30 g gustina
- 80 g maslaca
- 100 g šećera
Mlijeko i vaniliju prokuhati, zatim u odvojenoj posudi izmiješati žumanjak, gustin i šećer. Toplo mlijeko preliti preko smjese i vratiti sve zajedno na vatru te kad prokuha miješati još 2 do 3 min. Na kraju ubaciti maslac i prokuhani šampanjac. Ohlađenom kremom napuniti pečeno tijesto.
ČOKOLADA:
Čokoladni biskvit:
- 60 g gustina
- 30 g kakaa
- 200 g bjelanjaka
- 60 g žumanjaka
- 100 g kristal šećera
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg zajedno s kristal šećerom te lagano umiješati žumanjke, kakao i gustin. Smjesu izliti na ravan pleh te peći 10 min. na 165 stupnjeva.
Čokoladni mousse
- 450 g vrhnje
- 120 g žumanjaka
- 200 g tamne čokolade
- 90 g šećera
Čokoladu lagano otopiti na pari, zatim žumanjke staviti na paru zajedno sa šećerom i miješati pjenjačom dok se ne postigne temperatura od 82 stupnja. Kada se smjesa od jaja lagano prohladi, dodati lagano utučeno vrhnje i čokoladu. Silikonski kalup po izboru napuniti napravljenim mousseom i biskvitom izrezanim u dimenzijama kalupa. Smjesu s biskvitom u kalupu zamrznuti.
Čokoladna glazura
- 200 g tamne čokolade
- 150 g kakao maslaca
Čokoladu i kakao maslac rastopiti na 37 stupnjeva te prethodno napravljeni zamrznuti kolač lagano umočiti u mješavinu čokolade i kakao maslaca te ostaviti u hladnjaku da se temperira dva sata.
MATCHA MILLE FEUILLE
Lisnato tijesto:
Zamrznuto lisnato tijesto izvaljati i izrezati u željeni oblik te peći 15 min. na 180 stupnjeva. Kada tijesto bude pečeno, posuti šećerom u prahu i zapeći na 220 stupnjeva kako bi se tijesto lijepo karameliziralo.
Matcha cream
- 500 g mlijeka
- 150 g žumanjaka
- 30 g gustina
- 20 g brašna
- 120 g šećera
- 10 g matche
- 50 g maslaca
Mlijeko prokuhati te dodati mješavinu šećera, brašna, gustina i žumanjaka. Prokuhanu smjesu kuhati tri minute, ubaciti matchu i maslac te dobro ohladiti. Karamelizirano tijesto dekorirati prethodno napravljenom kremom od matche.