Ako ove godine planirate svoje bližnje razveseliti nešto drugačijim blagdanskim menijem, predlažemo da to budu sirnice iz slatke kuhinje najpoznatijeg splitskog sladoledara.
Kad se prije osam godina doselio u Split, Poljak Luka Klimczak prvi se put susreo s našom uskršnjom tradicionalnom pogačom, ili kako je u nekim krajevima zovu sirnicom, odnosno pincom. No, ovaj profesionalni sladoledar, čiji deli 'Luka Ice Cream' ima kultni status među tamošnjim sladokuscima i ljubiteljima sladoleda, danas je poznat i po njegovim sirnicama. Među najpopularnijima su sirnice punjene domaćom kremom od vanilije, koje je ove godine obogatio suhim i orašastim voćem. Luka je s nama podijelio njegov slatki recept, uz napomenu da svi sastojci moraju biti sobne temperature, a prostorija u kojoj se kuha dobro ugrijana.
LUKINE SIRNICE
Sastojci za sirnicu:
- 1,5 kg brašna
- 0,400 kg šećera
- 2 vanilija šećera
- 0,100 kg kvasca
- malo soli
- 8 jaja
- 0,080 kg žumanjka
- 0,180 l mlijeka
- 0,200 kg maslaca
- 0,100 kg masti
- 0,150 kg kandirane naranče
- 1 korica naranče
- 1 korica limuna
- aroma po želji (maraschino, kruškovac, rum...)
Sastojci za domaću kremu od vanilije:
- 0,900 kg mlijeka
- 0,100 kg žumanjka
- 0,020 kg gustina
- 0,070 kg puding vanilija
- 0,120 kg šećera
- 0,050 kg maslaca
- 2 žličice arome vanilije
- malo korice limuna
- 0,400 kg grožđica
- 0,150 kg ruma
- 0,100 kg mlijeka
Priprava:
Za pripremu kreme od vanilije umiješati žumanjke, malo mlijeka, brašno, koricu naranče i gustin. Mlijeko, šećer i vanilija šećer zagrijati i u to dodati pripremljenu smjesu te kuhati par minuta. Na kraju dodati maslac.
Dok se krema hladi, u veću zdjelu prosijte brašno. Napravite rupicu, izmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera i malo toplog mlijeka. Kratko izmiješajte, prekrijte s malo brašna i ostavite 10-tak minuta da se kvasac diže.
Preostali šećer, vanilin šećer, sol, jaja i žumanjak stavite u zdjelu oko kvasca. Kad se kvasac digao, pomalo miješajte uz dodavanje toplog mlijeka. Miješajte toliko dugo dok se ne dobije lijepo kompaktno tijesto. Tijesto prekrijte i ostavite na toplom da se diže, najmanje sat vremena.
Za to vrijeme pripremite koricu naranče i limuna, aromu i kandiranu naranču. Maslac i mast stavite u zdjelu i otopite, a potom sve dodajte u tijesto. Ponovno nježno umijesite tijesto te ga prekrijte i ostavite da odstoji još jedan sat.
Spremno tijesto podijelite na jednake dijelove (6-8 komada), te ga izvaljajte i premažite vanilija kremom. Po vrhu pospite grožđice koje se prije moraju namakati u mješavini ruma i mlijeka. Sve to skupa zarolajte i stavite u posudu u kojoj ćete peći. Ostavite još malo na dizanju, prekrivene.
Kad su se sirnice dovoljno dignule, po vrhu ih premažite mješavinom jaja i vode, pospite sredinu navlaženim šećerom, badem listićima i stavite peći na 150 C - 160 C nekih 25-30 minuta.
Čitajte i: SLATKE PRIČE O KRUHU: 4 RECEPTA ZA DELICIJU BEZ KOJE JE USKRS NEZAMISLIV
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....