NEJA MARKICEVIC CROPIX
Zdravo i fino

Blagdanske slastice u zdravijoj verziji: U zagrebačkom bistrou pronašli smo kolače bez šećera, a za dva donosimo recepte

Što je Božić bez domaćih mađarica, išlera i kiflica? U bistrou Health‘n‘Joy na zagrebačkim Vrbanima tradicionalni blagdanski kolači dobili su zdraviji twist - bez šećera, ali s puno okusa.

Što je Božić bez domaćih mađarica, išlera i kiflica? U bistrou Health‘n‘Joy na zagrebačkim Vrbanima tradicionalni blagdanski kolači dobili su zdraviji twist - bez šećera, ali s puno okusa.

Blagdansko je vrijeme gotovo nezamislivo bez mirisa domaćih kolača i bogatog stola na kojem se isprepliću tradicija i obiteljski rituali. Upravo u potrazi za takvim, poznatim okusima, ali u nešto modernijem i zdravijem ruhu, otkrili smo bistro Health’n’Joy na zagrebačkim Vrbanima - mjesto koje spaja užitak, kvalitetne namirnice i pažljivo osmišljene recepte. Iza ovog zanimljivog koncepta stoji vlasnica Silva Horvat Zadro (38), koja je prije nekoliko godina odlučila napustiti siguran posao u financijskom sektoru i slijediti vlastitu strast prema zdravoj prehrani i kuhanju.

Recepti koje danas nudi gostima nastajali su godinama u njezinoj kuhinji, a upravo na nagovor obitelji odlučila je napraviti hrabar iskorak i otvoriti prostor u kojem će ih moći dijeliti s drugima. Kako ističe, u cijeloj ovoj priči ima ogromnu podršku najbližih, a posebno supruga Hrvoja te njihova dva sina, četverogodišnjeg Leona i dvogodišnjeg Tea, koji su joj najveća motivacija i inspiracija.

image
NEJA MARKICEVIC CROPIX

Kako nam otkriva Silva, u svome bistrou nudi cjelovite, zaokružene obroke nakon kojih su gosti siti i puni energije, ali bez onog teškog osjećaja u želucu. "Važno mi je da dobiju sve nutrijente potrebne za cjelodnevno funkcioniranje - od ugljikohidrata i proteina do povrća, i da se nakon obroka osjećaju dobro", objašnjava.

Ono po čemu se Health’n’Joy posebno ističe jest filozofija pripremanja hrane - sve je bazirano na prirodnim namirnicama, bez aditiva i rafiniranog šećera, uz korištenje zdravijih zamjena, a fokus je stavljen na tradicionalne deserte s pomakom, prilagođene suvremenom, osviještenom načinu prehrane. Iako se u ponudi mogu pronaći i doručci, predjela te glavna jela, nas su posebno osvojili upravo njihovi kolači.

Izbor slastica stvarno je impresivan - od išlera, mađarice i palačinkica s domaćim namazom od lješnjaka, pa sve do domaćih fritula, sočne torte od mrkve i sirove torte od kikirikija. Riječ je o desertima koji vraćaju u djetinjstvo, ali bez grižnje savjesti. Za blagdanske dane pripremili su i posebne boxeve s kolačima, idealne za darivanje ili obiteljska okupljanja. U jednom se nalaze domaći kolačići poput vanilin kiflica, pirovih keksića s čokoladom, zdravih kokos kuglica i energetskih kuglica od datulja, dok će ljubitelji zdravih grickalica posegnuti za paketom s ušećerenim bademima, krekerima sa sjemenkama, ručno rađenom granolom i još ponekim ukusnim iznenađenjem.

image

Box božićnih kolača

PRIVATNA ARHIVA

Upravo su dva recepta za svoje zdrave kolače podijelili s nama - jedan za mirisne kokos kiflice i drugi za sočnu Sacher kocku, inače jedan od njihovih glavnih favorita i najtraženijih deserata.

Sacher kocke

image
NEJA MARKICEVIC CROPIX

SASTOJCI:

Biskvit:

  • 6 žumanjaka
  • 160 grama šećera kokosovog cvijeta
  • 140 grama maslaca
  • 180 grama tamne čokolade
  • 110 grama bijelog pirovog brašna
  • prašak za pecivo
  • 6 bjelanjaka

Čoko krema:

  • 200 ml biljnog vrhnja za šlag
  • 100 grama tamne čokolade

Premaz od pekmeza:

  • 350 grama domaćeg pekmeza od marelice
  • cijeđeni sok od tri naranče

PRIPREMA:

Maslac i čokoladu otopiti na pari te ostaviti da se ohlade. U posudi pomiješati žumanjke i šećer. Dodati otopljenu čokoladu i kratko izmiksati. Prašak za pecivo pomiješati s brašnom te dodati u smjesu i lagano umiješati. Bjelanjke izraditi u čvrsti snijeg i u nekoliko navrata lagano umiješati u smjesu. Smjesu izliti u pripremljeni kalup i peći u zagrijanoj pećnici na 100 °C 20 minuta, zatim povećati temperaturu na 150 °C i peći 25 minuta, potom povećati na 180 °C i peći još 15 minuta. Pečeni biskvit izvaditi i ostaviti sa strane da se ohladi.

Ohlađeni biskvit zatim natopiti svježe cijeđenim sokom od naranče. Pekmez lagano zagrijati na vatri uz nekoliko kapi soka od naranče te njime premazati biskvit. Za ganache zagrijati biljno vrhnje do vrenja, maknuti s vatre i dodati sitno nasjeckanu čokoladu te miješati dok se ne otopi. Kada ganache postigne gustoću pogodnu za prelijevanje, ravnomjerno ga rasporediti po površini kolača.

Kokos kiflice

image
NEJA MARKICEVIC CROPIX

SASTOJCI:

  • 250 grama maslaca
  • 100 grama šećera šećerne trske
  • 2 jaja
  • 200 grama kokosovih pahuljica
  • 350 grama brašna
  • 2 žličice praška za pecivo

PRIPREMA:

Sve sastojke pomiješati i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto staviti u hladnjak na barem pola sata kako bi postalo čvrsto i kompaktno. Oblikovati kiflice i slagati ih na lim obložen papirom za pečenje. Peći u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 15 minuta.

22. prosinac 2025 20:02