Prirodoslovni muzej u Zagrebu

 PRIRODOSLOVNI MUZEJ ZAGREB
VIKEND VODIČ

Što za vikend? Imamo super ideje, od predstava, koncerata, filmova, knjiga i noviteta u gastro svijetu koje vrijedi isprobati

Ako nemate ideje kamo za vikend ili što raditi kod kuće, pronašli smo 14 super prijedloga i sigurni smo da će svatko pronaći nešto za sebe!

Ako nemate ideje kamo za vikend ili što raditi kod kuće, pronašli smo 14 super prijedloga i sigurni smo da će svatko pronaći nešto za sebe!

Iako vikend usred jeseni znači i veliku vjerojatnost da će pasti kiša, to ne znači da se slobodne dane u tjednu ne može provesti kvalitetno - bili negdje vani ili kod kuće. Kako bismo vam olakšali traženje što raditi, sastavili smo popis aktivnosti koje bi vas mogle zanimati, bilo da želite provesti dan na zraku, večer na koncertu ili predstavi ili biste radije ostali kod kuće uz dobar film... Sve je tu, na jednom mjestu.

"Prekid preko veze", premijera u Kerempuhu

Ljubitelji dobre kazališne predstave će ovaj petak, 18. listopada uživati u premijeri predstave "Prekid preko veze" u kazalištu Kerempuh. Predstavu kazališta Moruzgva režirao je Krešimir Dolenčić, a glavne uloge igraju Petra Kurtela, Filip Detelić i Matija Šakoronja. Komedija prati neobičnu agenciju specijaliziranu za preuzimanje teških razgovora o prekidu veza umjesto svojih klijenata, a obećava neobičnu uslugu kroz dozu humora i atipičnih situacija. Predstava počinje u 20 sati, a ulaznica je ostalo još malo tako da požurite po svoje!

Dani hrvatskog filma u Karlovcu

Karlovac je do 20. listopada domaćin 33. Dana hrvatskog filma! Jedinstven nacionalni filmski festival održava se ovih dana u Kinu Edison, a osim izvrsnih filmova, kojih se prikazuje čak 39, posjetitelje očekuje i bogat popratni program, poput filmskih kvizova, koncerata, radionica i razgovora s autorima filmova. Bitno je za naglasiti da je ulaz na sve - besplatan! Više o samom festivalu možete pronaći na njihovim mrežnim stranicama.

image

33. Dani hrvatskog filma održavaju se ove godine u Karlovcu

INSTAGRAM/DHF

Q‘ART u tvom KVARTU - Trešnjevka

U nedjelju, 20. listopada, Park Stara Trešnjevka bit će domaćin kulturnog događaja – Q’Art u tvom kvartu. Ovaj cjelodnevni festival umjetnosti, glazbe i radionica otvoren je za sve posjetitelje i održavat će se od 09:30 do 15:30 sati. Na rasporedu su različiti likovni i glazbeni programi te dječje radionice.

Burger festival u Zagrebu

Još uvijek možete posjetiti mnogima najdraži street food festival, zagrebački Burger festival. Održava se na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje pomno birani chefovi i grill majstori sve do nedjelje, 20. listopada uveseljavaju posjetitelje svojim hit burgerima ali i najnovijim kreacijama. Posjetitelje će u subotu, 19. listopada, zabavljati Connect, a zanimljivo je i da svi posjetitelji mogu tijekom Festivala putem QR kodova na kućicama i računima glasati za svoj omiljeni burger te ćemo i ove godine na zatvaranju u nedjelju doznati tko će od sudionika odnijeti prestižnu titulu pobjednika Burger Festivala Zagreb 2024.

@gloriamagazin Otvoren je Burger Festival u Zagrebu! 📍Trg dr. Franje Tuđmana 10.-20.10.2024. #gloriahr #burgerfestival #burgerfest #zagreb ♬ Walking Around - Instrumental Version - Eldar Kedem

Grše i Prljavo kazalište u Samoboru

Grad Samobor ovoga vikenda obilježava 782. obljetnicu i kao i svake godine pripremili su prigodan program. Glazbeni program ove godine donosi prave poslastice, jer će u petak, 18. listopada od 21 sat nastupiti popularni Grše, dok će u subotu, 19. listopada, od 20 sati svirati legendarni bend Prljavo kazalište, a ulaz je besplatan. Cijeli raspored događanja možete pogledati na mrežnim stranicama Grada Samobora.

Svemirko u Boogaloo

Želite li otići na koncert, naša preporuka je grupa Svemirko koja u petak nastupa u zagrebačkom klubu Boogaloo. Tri godine nakon posljednjeg samostalnog koncerta te ususret novim hit singlovima, Svemirko dolazi u Zagreb za pravi početak jesenske koncertne turneje. Ovih dana su u razgovoru za Gloriju najavili poprilično dobar set koji zasigurno treba doći poslušati. Ulaz je od 20 sati, a karata ima još malo pa požurite po svoje na Core event ili u Boogaloo.

image

Svemirko ovaj petak nakon tri godine nastupa u Boogaloo

INSTAGRAM/BOOGALOO

Nova ponuda slastica od kestena u Orijentu

Ako tražite pak mjesto gdje ćete se moći zasladiti za vikend, zagrebačka slastičarnica Orijent u ponudi ima nove jesenske poslastice. Slastičarnica, koja već godinama slovi kao lider u ponudi kesten kolača, ove jeseni iznenađuje ljubitelje slatkog s čak sedam različitih poslastica s kestenom, uključujući i nekoliko potpuno novih kreacija. Poznati kesten pire, koji se tradicionalno poslužuje uz slatko tučeno vrhnje, samo je početak. Orijent je pripremio bogatu paletu slastica u kojoj svaki ljubitelj kestena može pronaći nešto za sebe. Kesten rolada, Maron, Medvedgradska, Martinova, Crna kraljica i Legenda o jeseni već su omiljeni klasici, a ove godine predstavljena je i nova slastica koja plijeni pažnju – Mrs. Williams. Prhka košarica napunjena sočnim Williams kruškama, okupanim u domaćem čaju od bazge, prekrivena je raskošnom kupolom od nježnog kesten moussa. Jedva ih čekamo sve isprobati!

image

Mrs. Williams je nova jesenska poslastica u zagrebačkoj slastičarnici

BOJAN ZIBAR

Odlična matcha u Splitu

Slastičarnica "O‘Š kolač" u Splitu odnedavno ima izvrsnu matchu u ponudi koja će vam zasigurno dobro doći ovog vikenda. To je napitak koji je pun antioksidansa, jača imunitet i donosi bolji fokus kroz duži period u danu, a ova slastičarnica proizvodi premium ceremonijalnu matchu koja se isključivo koristi za matcha napitke. Zvuči, a i izgleda primamljivo, zar ne?

image

Matcha u splitskoj slastičarnici

INSTAGRAM/OSKOLAC

Koktel u Meltu

Kada ste obišli i Burger festival i Q‘Art vrijeme je ipak za osvježenje, a mi znamo i gdje. Za oko nam je zapeo koktel Zagreb Mule u poznatom zagrebačkom brunch mjestu - Melt. Nismo ga isprobali, ali namjeravamo, ali ne sumnjamo da je zaista ukusan!

Posjet obnovljenom muzeju

Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu ovih je dana ponovno otvorio svoja vrata za posjetitelje, nalazi se u Demetrovoj ulici 1, a dobra vijest je i da rade vikendom od 11 do 19 sati. Već na samom ulazu, u golemom, natkrivenom atriju dočekat će vas modeli goleme psine i zagrebačkog kita, a s druge pak strane, ako se ulazi s Tuškanca, model istarskog guštera i čeljust divovske bijele psine u stvarnoj veličini. No, to je samo početak, jer je u stalnom postavu gotovo pet tisuća izložaka iz 84 od 120 muzejskih zbirki te više od 200 modela, rekonstrukcija i trodimenzionalnih prikaza staništa i okoliša, ali da vam ne otkrivamo sve, najbolje je da ovaj vikend sa svojom obitelji sami obiđete novo mjesto u gradu.

DA2 Film Festival

U Zagrebu se cijeli vikend održava Design, Art & Architecutre (DA2) Film Festival u Mađarskom kulturnom centru, ali ono što bismo mi preporučili je film Pappija Corsicata o Jeffu Koonsu, a nosi naziv "Privatni portret". Koons je jedan od najutjecajnijih, najpopularnijih i najkontroverznijih umjetnika posljednjih desetljeća koji je uspio uzdići kič i pop, pretvarajući ih u remek-djela poput rijetkih vizionarskih umjetnika u novijoj povijesti. Film je intimni portret ove polarizirajuće figure, otkrivajući skrivene dinamike iza osobe, umjetnika i brenda Koons, na rasporedu je u petak od 20 sati, a ulaznice možete nabaviti putem Eventima.

"Woman of the Hour"

Za sve one koji bi ovaj vikend htjeli provesti kod kuće uz neki dobar film, imamo prave poslastice za to. Naime, na Netflix je stigao redateljski debi Anne Kendrick, a radi se o jezivom trileru temeljenom na istinitoj priči. Priča prati mladu glumicu Cheryl Bradshaw koja traži svoje mjesto pod suncem pa na savjet svog agenta odluči sudjelovati u televizijskoj emisiji za spojeve na slijepo. U njoj će naivno izabrati spoj s Rodneyjem, ne sluteći kakvu mračnu tajnu on skriva. Kendrick igra i glavnu ulogu u filmu, a u glumačkoj postavi su joj se pridružili Daniel Zovatto, Nicolette Robinson i Tony Hale.

"Sweet Bobby: Lažnjak iz noćnih mora"

Na Netflix je ovih dana stigao još jedan jezivi film, a radi se o dokumentarcu razotkrivanja kompleksne zavjere i dubokog sažaljenja nad ženom čije su godine života uništene lažnom online romansom. O svojoj šokantnoj sudbini u dokumentarcu priča Kirat Assi, zatim njezini roditelji, sestrična, a onda čak i Bobby iz naslova, a sve je započelo običnim zahtjevom za prijateljstvo. Pripremite dekicu i topli napitak, ali ne garantiramo da vas neće proći jeza!

Za kraj - dobra knjiga

Osim gledanja dobrih filmova, vikend je idealno vrijeme za opustiti se uz dobru knjigu. U "Hoću knjigu" je nedavno stigao novi roman autorice Dolly Alderton, a nosi naziv "Dobar materijal". Priča je to o slomljenom srcu, ali i prijateljstvu, a autorica progovara na humorističan i totalno relatable način. Možete ju kupiti za 13,20 eura i apsolutno uživati ovaj vikend!

image

Dolly Alderton "Good material"

INSTAGRAM/DOLLY ALDERTON
Linker
18. listopad 2024 09:13