Što čitati ovog ljeta? Odgovor nije težak

 UNSPLASH
TOP 5

Pet knjiga koje konkuriraju da postanu kanonska djela 21. stoljeća, i - znamo da vas zanima - sve imaju hrvatski prijevod

Izbor je krajnje subjektivan, ipak - ovim se knjigama, čini nam se, valja iznova vraćati. Ljeto je pravo vrijeme za literarne užitke.

Izbor je krajnje subjektivan, ipak - ovim se knjigama, čini nam se, valja iznova vraćati. Ljeto je pravo vrijeme za literarne užitke.

Nakon što smo pogledao strogo odabranih, "najvažnijih" 100 knjiga 21. stoljeća koje je objavio New York Times, odlučio sam odabrati pet knjiga koje su mom kritičarskom oku upale u oko. Razlog: u njima postoji potencijal da uđu u suspektnu, vječno problematičnu kategoriju koja se imenuje kao"kanonska književnost". O ukusima se, jasno, raspravlja – ali ovaj tekst to nema namjeru napraviti. Namjera je opomenuti na čitanje, barem u ovom ljetnom periodu. Također, valja podsjetiti da koncentrirano čitanje donosi mnoge benefite: opušta od stresa, utječe na bolje pamćenje, koncentraciju, te vjerovali ili ne – postavljanje ciljeva.

Preporuke za ovo ljeto su, našim, ne njihovim rasporedom, sljedeće:

image

Joan Didion - Godina magičnog razmišljanja

1. Joan Didion - Godina magičnog razmišljanja (Fraktura), intimna je ispovijest slavne američke književnice o boli što je proživljava nakon iznenadne suprugove smrti. Suočena s gubitkom i dubokom tugom, počinje pisati dnevnik, pomno bilježeći sve uspone i padove svog pokušaja da nastavi normalno živjeti. Kako se nositi s neminovnim krajem? Gdje pronaći poticaj za nastavak života? Je li bol manja ako je ne iskazujemo pred drugima? Bez uljepšavanja, bez odmaka i potpuno otvoreno autorica se bavi tim teškim pitanjima, a odgovori na njih znače ujedno i nalaženje novog života. No, nije ovo samo dirljiva i zapanjujuće iskrena pripovijest o sretnom braku s također iznimno cijenjenim književnikom Johnom Gregoryjem Dunnom, nego istodobno i priručnik o tome kako se suočiti s najvećim životnim iskušenjima.

image

Elena Ferrante - Genijalna prijateljica

2. Elena Ferrante - Genijalna prijateljica (Profil) prvo je poglavlje priče o Eleni i Lili, prvi dio tetralogije o nezaboravnim junakinjama koje nastoje stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.Pedesete su godine prošlog stoljeća. Na ulicama siromašnog predgrađa Napulja upoznat će se dvije djevojčice: Elena i Lila. Jedna blaga i željna priznanja onih koji je okružuju, druga žestoka, nepokolebljiva i samosvjesna do najmanjeg atoma svog bića. Dvije djevojčice tu će započeti kompleksno, ali iznimno prijateljstvo koje će odrediti njihove sudbine.

image

Roberto Bolano - 2666

3. Roberto Bolaño – 2666 (Vuković & Runjić) napisan posljednjih godina Bolañova života, roman 2666 nadilazi neobičnošću, ljepotom i obuhvatom čak i njegova prethodna djela. Mnoštvo nezaboravnih likova uključuje članove akademske zajednice i robijaše, tajnovitog njemačkog romanopisca, njujorškog novinara na zadatku u Meksiku, tinejdžericu i njezina mentalno labilnog oca. Njihovi se putevi presijecaju u gradu Santa Teresa, alias Ciudad Juárezu, na američko-meksičkoj granici, gdje su u romanu i u stvarnosti nestale stotine mladih žena.

image

Kazuo Ishiguro - Nikad me ne ostavljaj

4. Kazuo Ishiguro - Ne daj mi nikada da odem (Buybook) - Kathy, sad već mlada žena, bila je đak Hailshama, privatne škole u jednom engleskom selu gdje su djeca, skrivena od vanjskog svijeta, odgajana da vjeruju da su posebna i da je njihovo zdravlje od iznimne važnosti ne samo za njih, već i za društvo čijim članom će vremenom postati. Kathy je prije mnogo godina ostavila ovu idiličnu prošlost iza sebe, ali kad dvoje njenih prijatelja iz Hailshama ponovo uđu u njen život, ona će napokon popustiti pod navalom sjećanja. I dok se njeno prijateljstvo s Ruth rasplamsava, a mladalačka zaljubljenost prerasta u ljubav prema Tommyju, Kathy se prisjeća zajedničkih godina u Hailshamu. Opisuje sretne trenutke u životu dječaka i djevojčica koji odrastaju zajedno, neuznemireni – čak zadovoljni – svojom izoliranošću. Ali postoje i mračni trenuci u njenom sjećanju: trenuci razdora i nesporazuma koji nagovještavaju mračnu tajnu skrivenu iza zidina Hailshama. Sada, nakon toliko godina, troje prijatelja su prisiljeni suočiti se s istinom o svom djetinjstvu i sudbini koja im je namijenjena.

image

Jonathan Franzen - Korekcije

5. Jonathan Franzen - Korekcije (V.B.Z) - roman je to za koji se nerijetko kaže da je gotovo nadmašio tolstojevski tip književne mašte, bilo da se nalaze u Wall Streetu, Litvi ili doma u provinciji, junaci Franzenovog romana – članovi obitelj Lambert – proživljavaju teške trenutke, od mučnog razotkrivanja seksualnih identiteta, izbacivanja s fakulteta, do Parkinsonove bolesti i posvemašnjeg moralnog kaosa. Franzenove Korekcije su ujedno i iznimna analiza stanja u današnjem američkom društvu. Osvojile su National Book Award te izabrane u New York Times Editors’ Choice za 2001.

Linker
20. rujan 2024 10:33