Popularni zagrebački muzej nakon šest godina preselio se na novu lokaciju, a mi smo među prvima odlučili provjeriti kako izgleda novi ambijent, ali i koji su sve noviteti posjetiteljima na raspolaganju.
Jedan od omiljenih muzeja u Zagrebu za sve ljubitelje slatkog zasigurno je Muzej čokolade koji je svoja vrata otvorio još prije šest godina, a ovih su dana svoju standardnu lokaciju na Cvjetnom trgu, u Varšavskoj 5, zamijenili novom - u Gundulićevoj 26. Veći prostor i brojni noviteti oduševit će sve ljubitelje čokolade, a najveća novost je pak ta da od sada posjetitelji mogu sami napraviti svoju čokoladu i pratiti proces proizvodnje različitih čokoladnih delicija.
Muzej je, naime, dodatno proširio i opremio prostor, koji se sada prostire na dva kata, za grupne degustacijske radionice i dječje rođendane (od ožujka 2025.), gdje će posjetitelji moći sudjelovati u proizvodnji čokolade uz stručnog čokolatijera. Svoju čokoladu ćete tako moći izrađivati na radionicama koje su od sada dostupnije u većem broju te ćete uz stručno vodstvo i odabirom dodataka po želji moći dobiti personaliziranu čokoladu koju ponesete doma ili poklonite dragoj osobi.
"Prošlo je šest godina od osnivanja Muzeja čokolade Zagreb i u tom periodu smo kontinuirano rasli, obogaćivali postav i oplemenjivali ponudu za naše posjetitelje. Stari prostor nas je u jednom trenutku počeo ograničavati za ideje koje smo imali te smo se prošle godine napokon odlučili na ovaj iskorak. Sada na gotovo dvostrukoj površini posjetiteljima možemo ponuditi još više sadržaja, kako povijesnih i kulturnih, tako i u direktnom radu s čokoladom. Uskoro kreću i često traženi dječji rođendani te takozvane drop-in radionice kod kojih će posjetitelji spontano moći samostalno izraditi svoju vlastitu čokoladu. A porastao je i galerijski prostor, tako da planiramo redovite prigodne izložbe", napomenuli su prilikom otvaranja osnivači Muzeja, inače supružnici, Domagoj Ilija Cerovac i Ružica Božić Cerovac. Dodali su i kako je TripAdvisor Muzej prošle godine proglasio jednom među top 10 posto najboljih aktivnosti na putovanjima u svijetu.
Sami koncept muzeja jednak je kao i prije. Kada kupite jedinstvene ulaznice na samom ulazu, idete u obilazak nastajanja čokolade, od drevnih Indijanaca Južne i Srednje Amerike do moderne čokolade, a na svakom koraku isprobavate inačice čokolade karakteristične za doba u kojem se nalazite i tako kreirate puni doživljaj putovanja kroz povijest čokolade.
Postav muzeja sastoji od sedam soba koje prate različita razdoblja konzumacije i najveće inovacije u svijetu čokolade. Pregled počinje pričom o zrnu kakaa, prvim alatima za mljevenje i pripremu čokolade, kao i crticama o južnoameričkim plemenima koji su ga upotrebljavali i prije više od 3500 godina. Čokoladi kakvu jedemo danas prethodila su stoljeća razvijanja fermentacije zrna, mljevenja, končiranja i temperiranja. Do 19. se stoljeća čokolada konzumirala u tekućem obliku, s različitim začinima i ekstraktima, sve dok 1848. nije napravljena prva pločica u kalupu. Cijeli je proces zabilježen i u Muzeju čokolade Zagreb, a zbirka uključuje alate, čokolatijere, kalupe, pakiranja, pa i rane promidžbene materijale iz novina. Izložba završava vrlo simbolično, u sobi s poklonima za baš svaku priliku, odnosno u čokoladnom boutiqueu, najbogatije opremljenoj trgovini čokoladom u centru Zagreba, gdje možete kupiti artisan i craft čokolade i praline hrvatskih čokolatijera – kao originalan poklon ili za vas same.
Muzej je na novoj lokaciji za posjetitelje otvoren od petka, 31. siječnja, prigodom Noći muzeja!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....