Suze svetog Lovre na Malom Lošinju
 

 SANDRO PUNCET CROPIX
Večer za pamćenje

Najljepša nebeska pojava: Suze sv. Lovre i večeras osvajaju nebo

Ove noći očekuju nas idealni uvjeti za promatranje meteorskog roja, a OIV toranj Sljeme pružit će spektakularan pogled na nebeski spektakl iznad Zagreba.

Ove noći očekuju nas idealni uvjeti za promatranje meteorskog roja, a OIV toranj Sljeme pružit će spektakularan pogled na nebeski spektakl iznad Zagreba.

Sinoć su na nebu bile vidljive suze sv. Lovre, a najbolje će se moći vidjeti večeras i noć između 12. i 13. kolovoza, od 23 sata do zore. Prema izvještaju Hrvatskog astronomskog saveza (HAS), tada će uvjeti za promatranje meteora biti optimalni. "Vidljivost meteora ove će godine biti nešto manja zbog prisutnosti Mjeseca, čiji će sjaj donekle smanjiti njihovu uočljivost," navode iz Saveza.

Vremenska prognoza za vikend obećava vedro nebo širom Hrvatske, pa će promatranje meteora biti najbolje od ponoći do ranih jutarnjih sati, kada zviježđe Perzej bude visoko na nebu. Ako se nalazite u Zagrebu, OIV toranj Sljeme, jedan od simbola grada smješten u srcu Parka prirode Medvednica, bit će najljepše mjesto za gledanje "suza svetog Lovre". Ova impresivna građevina, otvorena prije nešto više od godinu dana, pruža prekrasan pogled na cijeli Zagreb, kao i zvjezdano nebo.

image

Noćno nebo iznad sljemenskog TV tornja

TOMISLAV KRIŠTO CROPIX

HAS predviđa prosječnu aktivnost od oko 100 meteora na sat, s maksimalnim brojem od 80 do 100 meteora u jednom satu pri brzini od oko 59 kilometara u sekundi. Za najbolje iskustvo promatranja ovog nebeskog spektakla preporučuje se odabrati mjesto udaljeno od izvora rasvjete i svjetlosnog onečišćenja. "Meteori se najbolje opažaju golim okom dok ležite na tlu, a potrebno je barem 30 minuta provesti u tami kako bi se oči prilagodile noćnim uvjetima," objašnjavaju iz Saveza. Pojam "suze sv. Lovre", koji se koristi kao pučki naziv za Perzeide, u Hrvatskoj je popularan posljednjih pedesetak godina, osobito u Dalmaciji, a preuzet je iz Italije.

Linker
13. rujan 2024 14:07