Marko Vuković, Svemirko

 NEJA MARKIčEVIć/CROPIX
Nakon pauze

Svemirko se vraća pred zagrebačku publiku, najavljuje glazbeni spektakl i otkriva na koju pozornicu nikada neće stati

Bend poznat po svom unikatnom spoju synth-popa, nostalgičnih retro melodija i emotivnih tekstova nedavno je izdao novi singl "Po tijelu" koji će premijerno izvesti pred svojim obožavateljima 18. listopada u klub Boogaloo.

Bend poznat po svom unikatnom spoju synth-popa, nostalgičnih retro melodija i emotivnih tekstova nedavno je izdao novi singl "Po tijelu" koji će premijerno izvesti pred svojim obožavateljima 18. listopada u klub Boogaloo.

Tri godine nakon posljednjeg samostalnog zagrebačkog koncerta, u petak, 18. listopada, na pozornicu kluba Boogaloo stiže Svemirko. Bend poznat po svom unikatnom spoju synth-popa, nostalgičnih retro melodija i emotivnih tekstova obožavateljima će pružiti nezaboravnu večer ispunjenu plesnim ritmovima i melankoličnim zvukom koji osvaja publiku širom regije. Uz hitove s albuma "Vanilija", "Tunguzija" i "Skalamerija", izvest će i svoj novi singl "Po tijelu", a uoči zagrebačkog nastupa razgovarali smo s frontmenom Markom Vukovićem koji nam je kazao da im je pauza bila nužna zbog odmaka i analize svega što su napravili u glazbenom smislu.

Posljednji koncert održali ste 2021. u Tvornici kulture koji je bio rasprodan. Nadate li se takvom odazivu publike i sada?

Nije baš bio skroz rasprodan, ali je bio jako blizu. Nadamo se sličnom odazivu i vjerujemo da će biti tako. U trenutku ovog intervjua ostalo je svega stotinjak ulaznica i nadam se da će svi koji žele uspjeti doći do njih. Šteta bi bilo propustiti koncert jer mislim da smo stvarno pripremili dobar set.

Novi singl nosi naziv "Po tijelu" i rekli ste da ste inspiraciju za njega pronašli u ludoj noći i žednom jutru. Možete li nam otkriti malo više detalja o tome?

Nema posebne priče iza svega toga, inspiracija za ovu stvar je dosta apstraktna i fluidna. Pretočio sam neku polusvjesnu potrebu za vodom nakon izlaska u jednu dosta repetitivnu i mentalno nezahtjevnu stvar. Ona je zapravo čisti refleks. Naravno, morao sam i neku ženu ubaciti u cijelu priču jer bez toga ništa.

image

Svemirko svira 18. listopada u klubu Boogaloo

PROMO

Ovom ste pjesmom započeli suradnju s diskografskom kućom Universal Music Hrvatska. Kako je došlo do te odluke?

Nakon dugo razmišljanja i pregovora. Bilo je dosta stvari kroz koje se moralo proći zbog mog apsolutnog nepoznavanja diskografskog procesa. Ima puno toga na što uopće nisam obraćao pozornost i drago mi je da sam saznao neke stvari. Suradnja je još u povojima zapravo i treba još vremena da se uhodam u ovu šemu.

Što vi volite slušati u svoje slobodno vrijeme, uz kakvu se glazbu opuštate?

Zvučat će pretenciozno, ali u zadnje vrijeme uopće ne slušam glazbu. Tu i tamo proučim neku stvar jer me zanima kako je napravljena. Novu glazbu mi je sve teže i teže pretraživati jer je ima sve više i više i nekako nemam više energije za kopanje. Radije se bacim na posao pa napravim stvar kakvu bih htio slušati.

image

Marko Vuković, frontmen Svemirka

NEJA MARKIčEVIć/CROPIX

Postoji li netko na domaćoj glazbenoj sceni s kime biste voljeli ili planirate surađivati u skoroj budućnosti?

Peki Pele i ja imamo još par stvari koje moramo izbaciti, šteta da ostane u arhivi. Osim toga imam još jednu stvar s Nemanjom i još neke kontakte od kojih možda bude nešto. Nije puno, ali nisam baš lagan tip za suradnju pa je i ovo sasvim dovoljno.

image

Novi singl benda nosi naziv "Po tijelu"

PROMO

Kada obožavatelji mogu očekivati novi album?

Na proljeće vjerojatno, možda travanj ili svibanj.

Vidite li se jednog dana na pozornici Dore ili možda Eurosonga?

To definitivno ne, ne bih htio omalovažavati, ali mislim da je to stvarno postalo sve, samo glazba ne.

Na koji uspjeh benda ste najponosniji?

Kada smo ljetos išli u Divčibare na planinu pa nam se kombi pregrijao i skoro zapalio, ali smo sve uspjeli srediti i doći na vrijeme na tonsku probu. Svaka nam čast!

Linker
17. listopad 2024 15:02