Novouređeni salon Sasha u Dalmatinskoj ulici u Zagrebu

 VANESA PANDŽIĆ CROPIX
FRIZERSKA OAZA

Makeover zbog kojeg bi ovaj salon mogao biti i u New Yorku. Ali nalazi se u Zagrebu, i inspiriran je tramvajskom stanicom

U Dalmatinskoj ulici, na broju 11, smjestio se dobro poznati frizerski salon koji je prije dva mjeseca doživio pravi makeover zbog kojeg se dodatno ističe u velikom broju zagrebačkih beauty oaza.

U Dalmatinskoj ulici, na broju 11, smjestio se dobro poznati frizerski salon koji je prije dva mjeseca doživio pravi makeover zbog kojeg se dodatno ističe u velikom broju zagrebačkih beauty oaza.

"Salon imam 32 godine, a ja 40 godina radim ovaj posao. Imam stalne klijente i po tri desetljeća i kako starimo mi frizeri, tako stare i klijenti, ali i naš prostor. Osjetio sam zasićenje salonom, želio sam ga osvježiti, privući mlade ljude " započinje Saša Pušenjak, legendarni zagrebački stilist kose koji je nedavno u potpunosti preuredio svoj Salon Sasha u centru grada. Posao redizajna prepustio je prijatelju i arhitektu Alanu Leu Pleštini te njegovom arhitektonskom studiju Pulsar. Ponudili su mu tri ideje za makeover, a od svih prijedloga, Sašu je odmah osvojio onaj inspiriran izgledom tramvajske stanice.

image

Saša Pušenjak frizer je 40 godina i želio je, kaže, osvježiti prostor u kojem radi 20 godina

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

"Poznajemo se cijeli život pa je Alan znao što želim. Bitno mi je da prostor odražava moju energiju, da ja jesam taj prostor - i mislim da smo u tome uspjeli. Zadovoljan sam jer promjena privlači i mlade - zastanu kad prolaze, provire, žele fotografirati prostor... To je ono što smo željeli postići" govori Saša Pušenjak i dodaje kako još skuplja dojmove klijenata i klijentica.

image
VANESA PANDŽIĆ CROPIX

"Nekima je na prvi pogled neobično, drugi se pak odmah oduševe. Najsretniji sam bio kada je jedna mlada klijentica rekla kako bi se ovaj salon mogao smjestiti u bilo koju svjetsku metropolu, ali ponajviše u New York. Bolji kompliment nisam mogao ni zamisliti " kaže Saša Pušenjak, koji je želio da se novi dizajn odmakne od klasike i da svaki klijent ima svoj "mikroprostor", u kojem ne morate nikoga vidjeti ako to ne želite.

image

Saša, Alan i Jurica dugogodišnji su prijatelji

VANESA PANDŽIĆ CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ CROPIX

"Najprije sjede u takozvanoj čekaonici, na stanici, da bi se potom ukrcali na "tramvaj" gdje na svakom sjedištu pogled naprijed zaklanja ogledalo " govori arhitekt Alan Leo Pleština. Svoj "potpis" u salonu ostavio je i Sašin sin, slikar Jurica Pušenjak, koji je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njegove dvije slike krase nedavno renovirani salon.

image

Salon je uredio poznati hrvatski arhitekt Alan Leo Pleština

VANESA PANDŽIĆ CROPIX
image

Arhitekt Alan Leo Pleština dao je tri idejna rješenja od kojih se Saši najviše svidjela ideja o tramvajskoj stanici

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

"Tata je želio da ugradim sebe u priču, da napravim sliku ili instalaciju. Razmišljao sam na koji način pristupiti jer nisam želio da to bude puka dekoracija, već da ima dublji smisao. Tako sam došao na ideju da izrežem stari parket i stavim ga u okvir. Točnije, izvadio sam stari pod na kojem je tata stajao 20 godina - ili, točnije, 40 tisuća sati - i zalijepio ga za podlogu, izrezao u kvadrate koji pokazuju njegovo pravo stanje. Tata je na početku bio skeptičan, ali kasnije se oduševio, baš kao i Alan "govori Jurica Pušenjak. Druga slika je iz starije serije radova, koju je posudio od Kolekcionarta, zagrebačke galerije i platforme koja promiče mlade umjetnike.

image

Na zidovima su slike Sašinog sina Jurice, inače diplomiranog slikara

VANESA PANDŽIĆ CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ CROPIX
image
VANESA PANDZIC CROPIX

" Riječ je o seriji u kojoj sam se bavio simbolima kapitalizma poput novca. Intervenirao sam u američki dolar i službeni moto SAD-a "In God We Trust" i mijenjao te pojmove " govori Jurica, čiji se radovi, zahvaljujući minimalističkom uređenju, ističu u prostoru. Na kraju, naravno, zanimalo nas je i što nam od trendova u kosi donosi jesen, na što nam Saša Pušenjak daje stručan odgovor.

" Frizeri nisu ti koji stvaraju trendove. To rade modni dizajneri na globalnoj razini. Oni osmišljavaju cjelokupan imidž, a mi radimo interpretaciju. No, ono što mogu reći je da su u šišanju u trendu slojevite forme, puno volumena i stepenasto bez obzira na dužinu kose. Trend su izrezane šiške, nemarne, takozvane zavjesa šiške koje se provlače već nekoliko sezona za redom. Što se tiče boja - manje je više pa su tako vrlo poželjni topliji tonovi, čokoladne nijanse i prirodne boje, a neizostavni su pramenovi - balayage koji se nadopunjava različitim bojama " zaključuje Saša.

Linker
05. rujan 2024 11:06