Getty Images
glow ekspert

Preskočite skokove u starenju: Što koži treba u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima

Je li moguće da lice ‘ostari preko noći‘ te događa li se to zaista na prijelazu iz jedne životne dekade u drugu objašnjava Jakov Jurčević, estetski liječnik u Poliklinici Duduković, Kisić i Malić.

Je li moguće da lice ‘ostari preko noći‘ te događa li se to zaista na prijelazu iz jedne životne dekade u drugu objašnjava Jakov Jurčević, estetski liječnik u Poliklinici Duduković, Kisić i Malić.

Iako je mlad liječnik koji trenutačno specijalizira dermatovenerologiju u zagrebačkom KBC-u Rebro, Jakov Jurčević već ima mnogo iskustva u estetskoj medicini. Kao sin liječnika i kozmetičarke očito je naslijedio afinitete i strast prema tom području pa je odmah nakon završetka studija, prije pet godina, ušao u svijet estetske medicine. I tada je dobio, kaže, odličnog mentora, plastičnog kirurga Mladena Dudukovića u Poliklinici Duduković, Kisić i Malić. Upravo u toj zagrebačkoj poliklinici, koju je dr. Duduković osnovao s kolegom Hrvojem Kisićem kako bi pacijentima ponudili kompletan medicinski aranžman - od kozmetologije i dermatologije do aparativnih, nekirurških tretmana i estetske kirurgije - dr. Jakov Jurčević dobio je priliku učiti, razvijati se, pa čak i raditi kao edukator za neke od najboljih brendova za estetsku medicinu. Radeći s pacijentima, kaže, primijetio je zanimljiv fenomen - takozvane skokove u starenju. Riječ je o tome da uslijed fizioloških procesa neki znakovi starenja kože na licu - poput podočnjaka, nazolabijalnih bora ili lagane ptoze lica - praktički preko noći postaju izraženiji. To se najčešće događa na prijelazu između dvadesetih i tridesetih godina i isto tako na prijelazu između treće i četvrte životne dekade. Je li moguće ostarjeti preko noći, je li to subjektivan osjećaj ili se to zaista događa i što se zapravo zbiva s kožom nakon 25. godine, kad počinje opadati kolagenski potencijal koji je zaslužan za mladenački izgled, objašnjava dr. Jurčević.

Što se događa s kožom u dvadesetima - i što koži u toj dobi treba?

- Zaštita i adekvatna njega su imperativ za kožu u dvadesetima. U toj životnoj dobi treba joj vlaga, balansiranje sebuma koji može djelovati upalno na kožu i ubrzati starenje te održavanje kožne barijere. Apsolutno treba izbjegavati umjetno UV zračenje, odnosno odlazak u solarije, te smanjiti izlaganje suncu na minimum. Iznimno je važna fotoprotekcija proizvodima za zaštitu od sunca te antioksidansima poput vitamina C. Nakon 25. godine savjetujem u rutinu uvesti neki od retinoida, a koji će to biti - ovisi o stanju i tipu kože. Ako primijetimo znakove starenja na prelasku iz dvadesetih u tridesete, potrebno je evaluirati lice, pronaći uzrok i tretirati ga. A što se tiče profesionalnih kozmetičkih tretmana, uvijek su poželjni lagani kemijski pilinzi i microneedling koji će kožu održavati u optimalnom stanju. Ako se potkraj dvadesetih pojave mimičke bore, možemo ih već tretirati toksinom, dok fotooštećenja možemo popraviti laserskim tretmanima poput našeg Hollywood Spectre lasera.

Kako izgleda zdrava koža žene u tridesetima?

- Ona koja je ujednačena teksturom i pigmentom, bez bora, proširenih pora i nepravilnosti. Ako se pojavi bilo što od navedenog, znak nam je da trebamo djelovati i tretirati svaki problem individualno i na adekvatan način. U tridesetima najčešće vidimo potrebu za tretmanom mimičkih bora te prve znakove gubitka volumena koji možemo nadoknaditi hijaluronskim filerima. Također, tridesete su idealne godine za tretmane kao što su Profhilo ili Volite, koji će kožu održavati punom, glatkom i sjajnom.

image

Dr. Jakov Jurčević oslanja se na moć injektibilnih stimulatora kolagena jer ne povećavaju volumen lica nego mu daju svjež i pomlađen izgled

Biljana Blivajs/Cropix

Koji je razlog da se najizraženije i najbrže promjene događaju početkom 40-ih?

- Iako kolagenski potencijal pada od 25. godine, posljedice tog gubitka se najčešće vide upravo u prelasku iz kasnih tridesetih u rane četrdesete. To, uz nakupljena oštećenja ekstrinzičnog i intrinzičnog starenja te suptilne promjene u hormonskom statusu, ima za posljedicu opuštanje kože i opadanje lica. Zbog toga su četrdesete idealno vrijeme za injektibilne stimulatore kolagena kao što su Radiesse ili nove hibridne injektibilne preparate kao što je HarmonyCa, koji daje neposredan lifting efekt i dugoročno stimulira sintezu kolagena. Ultherapy je moj omiljeni tretman u ovim godinama jer je jedan od rijetkih tretmana koji ima mogućnost zaista učvrstiti kožu i dati blagi lifting efekt na potpuno prirodan način i bez promjene izgleda lica. Ovaj tretman duboko ispod kože, u potkožju i na sustavu mišićnih ovojnica radi termička oštećenja u vidu mikrokoagulacijskih točaka koje za posljedicu imaju snažnu aktivaciju fibroblasta i sintezu novog kolagena.

Može li se nekim tretmanima/proizvodima utjecati na uzroke - a ne samo na vidljive znakove starenja kože?

- Postoji cijeli niz tretmana i preparata koji djeluju na staničnom nivou, optimizirajući metabolizam i zdravlje stanica. Polinukleotidi djeluju biorevitalizirajuće na sva tkiva lica, egzosomi snažno potiču procese obnove stanica, dok rekombinantnim enzimima koje smo prvi u Hrvatskoj počeli koristiti možemo djelovati na molekularnoj razini djelovati na regeneraciju tkiva. Sve ovo za posljedicu ima smanjenje znakova starenja, ali i prevenciju stvaranja novih.

Što uoči ljeta preporučujete - osim SPF-a - za zaštitu kože od sunca?

- Fotoekspozicija odgovorna je za do 80% vanjskih uzroka starenja, što govori koliko je važno štititi kožu od sunčevih zraka, kako izvana adekvatnim preparatima tako iznutra hranom i suplementima. Unos antioksidansa poput beta karotena, likopena i astaksantina izuzetno je važan te je u ljetnim mjesecima poželjno uzimati suplemente kao što su kapsule Heliocare.

Ako se tijekom ljeta pojave fotooštećenja na koži, je li ih preporučljivo odmah rješavati ili pričekati da sunce oslabi?

- U osoba koje su posebno sklone melazmama i pigmentacijama može i pri vrlo malom izlaganju sunčevoj svjetlosti doći do njihovog pogoršanja. Ljeto nije idealno vrijeme za dermatološke procedure te je najbolje pričekati jesen, kad sunce oslabi i kada ten koji se stvorio tijekom ljeta barem djelomično nestane. Tada je vrijeme za primjenu kemijskih pilinga koji uklanjaju ta oštećenja te sofisticiranih lasera koji razbijaju pigmentne promjene i na taj način potiču njihovo uklanjanje. Ablativni laseri poput CO2 lasera su također izvrsno rješenje za obnovu kože jer uspješno uklanjaju većinu oštećenja koja su izazvana izlaganjem suncu.

Volumen se smanjuje, koža se stanjuje

Starenje je dinamičan proces koji se događa od 25. godine i polako napreduje svake iduće godine. Brzina promjena koje se događaju tijekom starenja je individualna i određena genetskim naslijeđem i načinom života. S godinama se kosti smanjuju, lubanja se skuplja, masni jastučići gube volumen i pod djelovanjem gravitacije se spuštaju, ovojnice mišića se opuštaju, koža se stanjuje te nakuplja oštećenja koja mogu ugroziti kako ljepotu tako i zdravlje kože. Ne govorimo ovdje samo o površnoj ljepoti, nego o dugovječnosti i vitalnosti kojoj svi težimo da bismo mogli uživati u svojoj starosti. Važno je napomenuti da promjene i oštećenja na koži često vidimo i nekoliko dekada nakon što su nastali na staničnom
nivou, zbog čega treba naglasiti važnost prevencije


Sadržaj nastao u Gloria x Poliklinika Duduković, Kisić i Malić

Linker
20. rujan 2024 17:42