UFC

Stipe Miočić nakon ovakvog poraza može birati između tri opcije za nastavak karijere

Stipe Miočić
 screenshot (YouTube, UFC)
Po drugi put u karijeri, Stipe Miočić izgubio je titulu UFC prvaka teške kategorije

Situacija u kojoj se Stipe Miočić našao nakon poraza od Francisa Ngannoua nije za njega ništa novo. Titulu je već izgubio prije gotovo tri godine, kad ga je Daniel Cormier nokautirao u njihovoj prvoj borbi. Imao je tada pravi stav, uspio se vratiti te dva puta savladati Cormiera i time osigurati naziv najboljeg teškaša u povijesti UFC-a.

Ipak, ova današnja situacija je malo drugačija. Stipe je ovog puta tri godine stariji nego kad je prvi put poražen te isto tako čovjek pomalo drugačijih životnih prioriteta. Osim toga, UFC je dobio za novog prvaka još uvijek mladog teškaša, čovjeka koji bi mogao u idućim godinama biti jedno od zaštitnih lica promocije. I isto tako, prvaka za kojeg će tražiti najatraktivnije moguće borbe, da bi sve što im on donosi što bolje naplatili.

Detronizirani prvak će sad prvo odmoriti, provesti neko vrijeme s obitelji i onda razmisliti o tome što i kako dalje. Kad napokon dođe do toga, vjerojatno će i sam shvatiti da ispred sebe ima tri opcije. Svaka od njih ima svojih pluseva i minusa, ali odluku će morati donijeti.

U nastavku teksta odlučili smo napraviti analizu spomenutih opcija te što Miočić kojom od njih dobiva.

Tražiti instantan revanš i(li) čekati da ga dobije

Ovo je opcija koju je odabrao nakon poraza od Cormiera. Instantan revanš nije dobio, jednim dijelom zbog toga što nije bio spreman vratiti se samo četiri mjeseca nakon poraza. Cormier je savladao Derricka Lewisa, istog borca koji se sada spominje u kontekstu Ngannoua. No, onda je u igri bilo još jedno ime, Brock Lesnar. Stipe je dobio svoju priliku godinu dana nakon poraza, no pitanje je bi li se to dogodilo da UFC-ova ideja s vraćanjem Lesnara u Octagon nije propala. Unatoč svemu što se događalo, on je čekao i govorio kako želi nazad svoju titulu te da ga samo to zanima. Strpljenje se na kraju isplatilo.

Možemo pretpostaviti kako će onaj Stipin natjecateljski duh dovesti do toga da će njegova najveća želja biti odraditi treću borbu protiv Francisa, pokušati se još jednom vratiti na tron. Isto tako možemo pretpostaviti da idući protivnik Ngannoua neće biti. Slučaj je ponovno isti. Prvak će se htjeti boriti već na ljeto, što je prerano za Miočića nakon poraza kakav je doživio. Čekati svoju priliku može.

Jon Jones ovog je puta paralela na ono što je u prvom slučaju bio Lesnar. Ta treća stavka, borac koga UFC sanja suprotstaviti prvaku. I borac radi kojeg su spremni preskočiti sve one koji su pravilnim putem do svoje prilike došli. U prvom planu Lewisa, koji će ostati drugi borac ljestvice izazivača te Miočića, koji će nesumnjivo zauzeti prvo.

Ako Stipe odabere ovu opciju, pred njim je čekanje, nešto što može biti pogubno za borca koji će ovog ljeta napuniti 39 godina. Ali, ako on uz odabir ove opcije možda donese odluku kako će mu borba biti posljednja, to bi mogla biti dobra odluka i nešto što bi UFC svom najuspješnijem prvaku mogao osigurati. Jedino je problem čekanje. Posebno ako UFC i Jon Jones pronađu zajedničke interese te dogovore veliku borbu njega i Ngannoua. A tu onda ne možemo odbaciti niti opciju da se jedna borba vrlo lako pretvori u dvije.

Miočić bi u slučaju ove opcije mogao profitirati, ali se očito isto tako i naći u vrlo nezahvalnoj poziciji.

Odraditi borbu "sa strane" i time potvrditi da zaslužuje napad na titulu

Miočić ima priliku biti ponizan i vratiti se tamo gdje je posljednji put bio trećeg dana 2016. godine. Može odraditi borbu koja nije za titulu prvaka. Sa strane UFC-a bi tako nešto sigurno bilo lako dogovoriti. A on bi onda s jednom pobjedom imao dobru podlogu da se opet vrati na prvu navedenu opciju, s tim da bi ostao aktivan. Naravno, tu pobjedu treba ostvariti, a da bi do toga došao mora proći još jedan trening kamp, za koji je potrebna maksimalna motivacija, fokusiranost i spremnost na žrtvu. Ništa na što već nije naučio.

Ovdje bi dodatno pitanje bilo protivnik. Ako se Jones bude borio protiv Ngannoua, nekako je Derrick Lewis borac kojeg bi trebalo savladati za neupitan status izazivača. Miočić se još nije borio protiv "Crne zvijeri" i to svakako intrigantna borba. I najbrži put prema novoj prilici, iz igre izbaciti onoga koga Dana White spominje kao idućeg izazivača. Ako UFC-u ta opcija odgovara, trebala bi odgovarati i Stipi.

Ako idemo redom rang ljestvicom, idući je Curtis Blaydes, borac koga je Lewis savladao u svom posljednjem nastupu te isto tako bivši Stipin sparing parter koji tvrdi da ima recept za Miočića. Isto tako, stilski pomalo nezavidna borba za Stipu, ali znamo da on nikad nije bježao od izazova. Četvrto mjesto ljestvice pripada Cirylu Ganeu. Francuz je nadolazeća zvijezda i ta borba ne djeluje realno, ako znamo da ga UFC pažljivo gradi. Ovo bi bila opcija jedino u slučaju da procijene kako Miočić više nije opasan te da "Bon Gamin" preko njega može stvoriti "hype" za veliku borbu u kojoj bi napao titulu. Peto mjesto ljestvice je Alexander Volkov, također stilski vrlo zanimljiva borba za Stipu. Zapravo, s njegove se strane teško može promašiti. Jedino UFC može napraviti nebulozu i ponuditi protivnika ispod petog mjesta. Ali, vjerujemo da toliko neozbiljni nisu.

Mirovina

Nažalost, i ovo će biti opcija, itekako realna. Kad stavi na papir sve što je napravio, Stipe će moći isti okrenuti na drugu stranu i reći kako je to bilo to, kako više nema što tražiti i zašto se boriti. Drugo dijete je na putu, a on je postao pravi obiteljski čovjek kojem je vrijeme uz njegove najmilije draže od onog koje provodi u dvorani ili na putu. Iako je i to njegova obitelj, čini se da njemu prioriteti nisu upitni. Tu je također i njegov posao koji je s vremenom postao hobi. Vatrogasna postaja uvijek ga čeka otvorenih vrata, a kad okači rukavice o klin će se tome isto moći posvetiti prije svega opuštenije.

Stipe Miočić je stvorio ime, stvorio je brand i na račun njega može još neko vrijeme zarađivati i bez borbi, iako je bez sumnje već sad došao do svote koja bi njemu i njegovoj obitelji trebala s te strane osigurati bezbrižan život. Pobjegao bi od svih dijelova života profesionalnog borca koje ne voli. Ne bi više bilo medijskih obaveza, snimanja i putovanje te odvajanja od obitelji. Ne bi morao toliko striktno paziti što jede i pije, kako spava i kakav mu je dnevni raspored. Tu je prilika da se napokon u potpunosti opusti. Znamo odakle su mu korijeni i kakav bi karakterno prema tome trebao biti.

Najbolje da nabrajanje beneficija ove opcije ovdje stane, možda i Stipe pročita tekst pa pomisli koliko bi mu ova opcija, nama svakako najmrža bila dobra.

Što god odabrao, Stipe zaslužuje samo punu podršku, obitelji, tima te na kraju i mnogobrojnih fanova.

Linker
20. rujan 2024 17:25