UFC

NA DANAŠNJI DAN: ‘Nisam mislio da će me to dijete pobijediti‘: Klinac imena Jon Jones deklasirao je legendu

Jon Jones (lijevo) vs. Quinton Jackson (desno) | Jones guši Jacksona

 Screenshot (youtube, Ufc Fight Pass)
Jon Jones prije točno 13 godina upisao je prvu obranu pojasa u UFC-ovoj poluteškoj kategoriji. Ukupno ih je upisao čak 11.

Nastavljamo s našom rubrikom "Na današnji dan". Nakon jučerašnjeg povratka sve do 2008. godine i Saitama Super Arene, danas "selimo" u Denver i pomičemo se tri godine unaprijed u odnosu na jučerašnji povratak u prošlost.

UFC 135 event održan je na današnji dan prije točno 13 godina. Jon Jones i Quinton "Rampage! Jackson predvodili su tu priredbu, ali Jones prvotno nije ni trebao biti dio tog eventa. "Bones" je trebao nastupiti mjesec i pol dana ranije na UFC 133 priredbi, a Rashad Evans borac je s kojim je trebao ukrstiti rukavice.

Bio je to jedan od najiščekivanijih mečeva tog doba, prvenstveno zbog cjelokupne priče koja je pratila Jonesa i Evansa. Mnogi MMA fanovi pamte kako je Jon Jones ranije te godine pristao uskočiti umjesto ozlijeđenog Rashada Evansa i borio se za pojas koji je bio u vlasništvu Mauricija "Shoguna" Rue. Jones i Evans dulje vrijeme bili su timski kolege, a Evans nije dobro prihvatio činjenicu da je Jones "ukrao" njegov "title shot", a zatim je došao i do pojasa.

Tenzije među njima rapidno su rasle i počeo se praviti velik "hype" oko njihovog međusobnog obračuna. Međutim, Jonesa je tada mučila ozljeda ruke, najavljivala se pauza do kraja godine, ali spletom okolnosti Jones se ranije vratio nastupima. Meč protiv Evansa ipak je pričekao još neko vrijeme (do četvrtog mjeseca 2012. godine), a Jones se vratio na UFC 135 eventu gdje se borio protiv Quintona "Rampagea" Jacksona.

"Rampage" Jackson pokušavao je uspostaviti autoritet i Jonesa je nerijetko omalovažavao

Kompletan period promidžbe meča između Jonesa i Jacksona građen je na priči "Old school vs. New generation". Quinton Jackson nije bio prestar u to doba. 33. rođendan proslavio je u šestom mjesecu 2011. godine, ali iza sebe je imao čak 40 profesionalnih MMA nastupa. Borilišta je dijelio s velikanima poput Wanderleija Silve, Chucka Liddella, Mauricija "Shoguna" Rue, Dana Hendersona itd., a pod okriljem kultne Pride FC organizacije odradio je čak 17 nastupa.

Jackson je ranije u svojoj karijeri došao i do UFC-ovog pojasa, upisao je i jednu obranu pojasa, a njegovo iskustvo bilo je neusporedivo bogatije od Jonesovog. "Rampage" je 1999. godine odradio svoj MMA debi, a Jones je tada imao 12 godina.

Stoga je više nego jasno zašto je vladalo ozračje u kojem ima okršaj "starog i mladog", veterana i nove generacije. Poluteškom kategorijom u periodu od 2005. do 2011. godine vladala su imena poput Quintona Jacksona, Rashada Evansa, "Shoguna" Rue, Chucka Liddella, Forresta Griffina itd., ali u borbu za vrh umiješao se klinac pod imenom Jon Jones.

Šest mjeseci prije meča s "Rampageom", Jones je došao do pojasa u UFC-ovoj poluteškoj kategoriji, a osvajanjem titule četiri mjeseca prije 24. rođendana, Jones je postao najmlađim prvakom u povijesti organizacije. Taj rekord još uvijek stoji, iako je prošlo 13 godina i UFC-om su kročili brojni mladi i talentirani borci.

24-godišnjak rodom iz Rochestera tek je tri i pol godine "plivao" profesionalnim vodama, a prije okršaja s "Rampageom", Jones je odradio 14 profesionalnih MMA nastupa. Jackson je bio uvjeren kako će "školovati klinca" koji ga je nekoć gledao na TV-u, a sada bi trebao dijeliti kavez s njim.

U više navrata "Rampage" se prema Jonesu kao prema djetetu. Na konferencijama za medije ušutkavao bi ga govoreći mu da "on sada govori i da šuti dok stariji pričaju" te bi isticao kako je Jones "najneiskusniji UFC-ov prvak". Iako je Jones ranije te godine već porazio velikog Mauricija "Shoguna" Ruu, Jackson nije previše mario za to i pokušavao je umanjiti Jonesov uspjeh.

"Poštujem te i vjerujem da si budućnost MMA-a, ali moramo biti realni. Borio si se sa ‘Shogunom‘ koji je ‘zahrđao‘ i nije isti kao nekoć. Vratio se nakon ozljede, nije borio godinu dana i odradio je dvije operacije koljena.", rekao je Jackson na jednoj od konferencija za medije, na što se Jones nadovezao.

"Uvijek će postojati izlike. Siguran sam da ću nakon našeg meča slušati: ‘Nisi se borio s Rampageom iz Pridea, borio si se s Rampageom koji je sada filmska zvijezda‘. Uvijek će se tražiti izlike.". uzvratio je Jones, Jackson je prepirku zaključio kroz šalu.

"U pravu si, uvijek će postojati izlike. Ja imam spremne tri izlike za svaki svoj poraz. Zapravo ih imam hrpu. Ali ovaj put neću trebati ni jednu. Ti si taj koji će ih trebati.", zaključio je iskusni veteran.

Jacksonov pokušaj autoritativnog pristupa nerijetko bi prerastao u podcjenjivanje, ali i provociranje Jonesa. Svako sučeljavanje proteklo bi tako da bi Jones ozbiljno zurio u nekom posve neočekivanom pravcu, dok bi "Rampage" ponekad pokušao zastrašiti Jonesa, a nekad je radio neukusne grimase ismijavajući Jonesa i pokušavajući se postaviti autoritativnom figurom.

image

Face off Jonesa i Rampagea

Screenshot (youtube, Mma Weekly)

Nije "Rampage" vjerojatno ni bio svjestan koliko griješi takvim pristupom, a posebno je pogriješio podcjenjivanjem Jonesovih vještina. Jackson je jednom prilikom izjavio kako Jon Jones "ne udara snažno i nema nokautersku moć" te je najavljivao kako će Jonesova taktika sigurno biti u potpunosti bazirana na hrvanju.

"Svi znamo da će hrvati. Tko se zapravo odlučio boriti u stojci protiv mene, sve je jasno.". rekao je Quinton Jackson.

"Rampage" nije bio svjestan koliko je u krivu

No, ispred sebe imao je borca koji će u narednim godinama doći do statusa najvećeg u povijesti. Ukrstio je rukavice s borcem koji je potkovan u svim segmentima, a posebno uživa nadjačati protivnike koristeći njihove najjače strane. Quinton "Rampage" Jackson prepun samopouzdanja ušao je u meč. Posljednji "face off" ponudio je još jedan pokušaj zastrašivanja od strane "Rampagea", ali hladnokrvnost 24-godišnjeg "klinca" zapravo je utjerivala veći strah u kosti nego ono što je radio Quinton Jackson.

image

Početak meča između Jacksona i Jonesa

Screenshot (ufc Fight Pass)

Meč je započeo nečim nesvakidašnjim, ali to "nešto" pretvorilo se u jedan od Jonesovih zaštitnih znakova. "Bones" je započeo borbu krećući se na "sve četiri", a Joe Rogan i Mike Goldberg pitali su se što Jones zapravo pokušava postići na taj način. Quinton Jackson također je bio zbunjen i nakon meča pitao je Jonesa "jesi li pokušavao posisati moje nožne prste?"

Nekoliko godina kasnije Jones je pojasnio kako je imao ponavljajuće noćne more uoči meča s "Rampageom", a u svakoj od tih noćnih mora meč je započinjao na dvije noge. Kako bi u startu eliminirao scenarije iz noćnih mora, Jones je meč započeo oslonjen na noge i ruke.

Kad je ostatak borbe u pitanju, bila je to noćna mora, ali za Quintona Jacksona. Iskusni veteran zapravo je spoznao puno značenje pojma "Mixed Martial Arts". Jon Jones miksao je borilačke vještine bolje nego itko drugi, a spoj svega toga bio je prava umjetnost.

Sjajni "kickovi", brze ruke, laktovi u klinču, "leteća koljena", hrvanje, sve to kombinirao je Jones, a ta raznovrsnost frustrirala je Jacksona. Nije ovo bila jedna od onih dominacija u kojoj je podređeni borac učestalo u nokdaunu, s velikom štetom na licu itd. Ovo je bila dominacija u kojoj je Jones upoznao Jacksona s mnoštvom raznih tehnika, a istovremeno je bio neuhvatljiv. Sigurno se Jackson uoči meča pitao "što je toliko posebno u ovom klincu da ga nitko ne može poraziti", ali tog 24. rujna u Denveru u potpunosti je shvatio. Konstantno je Jones bio nekoliko koraka ispred Jacksona i na svaki njegov napad imao je unaprijed spreman odgovor i protuudar. Ono što je posebno frustriralo "Rampagea" bili su takozvani "oblique kickovi" po kojima je Jones poznat i dan-danas.

image

Oblique kick Jona Jonesa i negodovanje Quintona Jacksona

Screenshot (ufc Fight Pass)

Radi se o tehnici koja je vrlo nezgodna za protivnikova koljena, a takav udarac nogom gotovo nitko nije koristio u tom periodu. Jones je bio jedan od prvih boraca koji su frekventno koristili udarac za koji mnogi smatraju da bi trebao biti nedozvoljen. Quinton Jackson nije znao kako se nositi s tom tehnikom, a frustracije su bile vidne jer "Rampage" se u nekoliko navrata okretao ka sucu, tražeći nekakvu reakciju. Uzalud je Jackson očekivao nešto od suca, jer Jones se služio tehnikom koja je u potpunosti dopuštena.

Grdno se Jackson prevario misleći kako će Jones isključivo hrvati u ovom meču. Većinski dio ove borbe odvijao se na nogama, ali Jones je i u tom segmentu bio neusporedivo bolji od Quintona Jacksona. Koliko je Jackson bio "iscijeđen" i demoraliziran, možete vidjeti po njegovom izrazu lica s početka meča i uoči četvrte runde.

image

Quinton Jackson uoči početka meča | Quinton Jackson uoči četvrte runde

Screenshot (youtube, Ufc Fight Pass)

Jones je tijekom prvih 15 minuta dokazao da je znatno bolji borac od prekaljenog veterana, a u četvrtoj rundi odlučio je okončati taj meč. Brzo je Jones odveo borbu u parter, uzeo je leđa Quintona Jacksona, zaključao je stražnje gušenje i prisilio je Jacksona na predaju. Dojam je da Quinton Jackson gotovo nije ni pokušao obraniti Jonesov pokušaj da završi meč. Zastrašujući velikan izgledao je u potpunosti mentalno slomljeno i kao da je tražio izlaz iz meča u kojem biva potpuno izdominiran. Nitko mu ne može zamjeriti, bila je to jako teška večer za njega.

"Rampage" nije lagao kada je pričao o izlikama

Quinton Jackson na kraju je bio u pravu samo po pitanju izlika, a imao je ih možda i više od tri. Iako je neposredno nakon meča priznao kako je Jones "real deal", Jackson je u godinama koje su uslijedile nerijetko tražio izlike za svoj poraz. "Oblique kickovi" i ubodi najčešće su izlike koje Jackson koristi kada priča o porazu od Jonesa i o Jonesovim borilačkim kvalitetama. Nerijetko ga naziva "najprljavijim borcem u povijesti UFC-a.

Nedavno smo također prenosili izjavu Quintona Jacksona u kojoj se dotaknuo Jona Jonesa, a naravno da nije moglo proći bez spominjanja "oblique kickova" i uboda u oko.

"Mogao bih se vratiti iz mirovine i boriti se protiv Jonesa, ali moramo postaviti određena pravila: nema ‘oblique kickova‘ i nema uboda u oči. Mislim da bih ga dobio s takvim pravilima.", rekao je Jackson u razgovoru sa Schmo-om, a u petom mjesecu ove godine bio je nešto konkretniji s izlikama.

"Njegov (Jonesov) stil je da stavlja prsti u oči svojih protivnika i da prljavo udara u koljeno. On često drži svoje protivnike na udaljenosti na kojoj se osjeća sigurno. Ti si veći tip i imaš duže ruke od njegovih protivnika. Mislim da to neće moći raditi tebi.", rekao je Jackson obraćajući se Stipi Miočiću u svom Jaxxon podcastu, a još je dodao:

"Nastradao sam u toj borbi zbog moje greške, a zaista sam jako trenirao za tu borbu. Bio sam previše samouvjeren, bio sam uvjeren da me to dijete neće pobijediti."

Vrhunski primjer takozvane smjene generacija

"Dijete" je ipak pobijedilo, a Jonesov nastup te večeri u Denveru jedan je od najimpresivnijih u povijesti UFC-ovih mečeva za titulu. Tek 24-godišnji momak s neusporedivo manje iskustva u potpunosti je "školovao" borca kojeg je gledao kao uzora. Quinton Jackson bio je zastrašujuća pojava mnogo iskusnijim borcima, ali Jones nije bio nimalo impresioniran niti u jednom trenutku. Hladnokrvno je prošao kroz cijelu promidžbu meča, a borbom je dominirao od prve do posljednje sekunde.

Meč između Jonesa i Jacksona zapravo je bio vidljivi prikaz smjene generacije. Quinton Jackson pripadnik je "old school" generacije koja se pretežno voljela potući. Nemojte nas krivo shvatiti, borci tog doba također su bili tehnički potkovani, ali u prvi plan se gurala otvorena tučnjava, agresivnost i nadmetanje u čvrstoći. Jon Jones pojavio se kao predstavnik nove generacije, kao borac koji se nije morao upuštati u otvorenu tučnjavu da bi pretukao protivnika.

Nevjerojatno raznovrstan, tehnički profinjen, fizički savršeno pripremljen, ali i mentalno premoćan, Jones je "počistio" i ispratio kompletnu generaciju "old school" boraca poput "Shoguna" Rue, Quintona Jacksona, Rashada Evansa, Vitora Belforta itd. Koliko je Jones bio dobar i ispred svog vremena, govori činjenica da je on još uvijek na vrhu. Aktualni je prvak teške kategorije, a iza njega je jedna od najvećih MMA karijera u povijesti.

Quinton Jackson teško je prihvaćao činjenicu da se pojavio čovjek koji je toliko mlađi, a toliko bolji u onome čemu je "Rampage" posvetio svoj život. Osim "Rampagea", s time su se morali pomiriti svi borci koji su se našli s Jonesom u kavezu, jer izuzmemo li poraz diskvalifikacijom, Jon Jones i dalje je neporažen borac.

Nadamo se da će se i to promijeniti 16. studenog (11. mjesec) ove godine!

Linker
24. rujan 2024 09:43