UFC

Francis Ngannou: 'Divizija stoji i ništa se ne događa, a ja gubim najbolje dane svoje karijere'

Francis Ngannou
 Chen bo / Imaginechina / AFP
Samo jednu borbu odradio je Francis Ngannou u posljednjih godinu i pol dana

Dok su Stipe Miočić i Daniel Cormier odrađivali svoju veliku teškašku trilogiju, Francis Ngannou izgradio je novi impresivan niz koji je od njega još jednom stvorio izazivača za titulu teške kategorije. Četiri borbe i četiri pobjede njegov su rezime posljednjih nastupa, uz neizbježan podatak kako je sve četiri pobjede ostvario nokautom u prvoj rundi. Naravno, idući bi trebao biti Stipe Miočić, odnosno Francisov drugi pokušaj rušenja prvaka, ali datum za tu borbu još uvijek ne postoji.

Ngannou je tu u problemima, budući da je od lipnja 2019. godine, kad je savladao Juniora Dos Santosa, do danas odradio tek jednu borbu, svibanjski okršaj protiv Jairzinha Rozenstruika. U godini dana od borbe protiv Derricka Lewisa do spomenute protiv Dos Santosa, odradio ih je četiri. Gledajući koliko kratko vremena, zbog svoje ubojitosti, provodi u Octagonu, nije čudno da se istog zaželio. No, ne samo zbog toga nego i zato što smatra kako se trenutno nalazi na vrhuncu karijere, a vrijeme samo prolazi.

"Situacija mi je komplicirana. Ja sam očekivao borbu za titulu još prije svog posljednjeg nastupa, no oni su htjeli raditi treću borbu Stipe i Cormiera. Prihvatio sam borbu protiv Jairzinha da bih ostao aktivan, predugo sam bio bez borbe. Nakon što je odrađena borba u kolovozu, pojavili su se novi problemi. Nadao sam se boriti u prosincu, no onda mi je rečeno da se Stipe neće boriti prije ožujka iduće godine. Tako da mi je preostalo samo čekati", rekao je Ngannou u razgovoru za Morning Kombat, nastavivši s istom temom:

"Teško je čekati. U kompliciranoj sam poziciji jer se tehnički nalazim u najboljim godinama i gubim vrijeme bez pravog razloga, a trebao bih se boriti. To me sve frustrira. Moramo se nekako pokrenuti, treba mi nešto što će me motivirati. Osim toga, trebam i zaraditi nešto novca. Sve je teže otići u dvoranu i trenirati dok ne znam kad bih mogao imati borbu i kad će se uopće stvari posložiti. Imam problema s time, nikad mi se nije bilo ovako teško pokrenuti."

Upitan je boji li se da bi ga dolazak Jona Jonesa u tešku kategoriju mogao ugroziti na način da ipak ne bude idući?

"Mislim kako zaslužujem borbu za titulu i vjerujem kako je UFC svjestan toga te da će donijeti pravu odluku. Već mi je rečeno da sam idući, ali roster je velik. Problem je što se skroz nešto pokreće, osim na samom vrhu. Većina divizija ima dvije ili tri borbe za titulu u jednoj godini, kod nas je posljednje dvije godine bila po jedna i to između istih boraca. Konstantno se događaju promjene, pojavljuju se kandidati za napad na titulu, no onda sve stane. Kad bi se borba za titulu organizirala tri ili četiri puta godišnje, svi koji su zaslužili svoju priliku bi ju i dobili. Svi mi želimo nastaviti sa svojim karijerama, želimo se boriti. Nadam se da će UFC pokrenuti diviziju jer ovo sada je loša situacija. Divizija jednostavno stoji", tužan je i frustriran Kamerunac, a lako ga je shvatiti. Naime, nije on jedini borac koji je u međuvremenu izgradio rezime dostojan borbe za pojas.

Možda bi sve bilo lakše da je u međuvremenu organizirana borba za privremenu titulu, ali to nije bilo nešto za što je UFC bio zainteresiran. Francis kaže kako bi, da tu titulu posjeduje, bio spreman istu braniti. Ovako mu preostaje samo čekati jer niti jedna borba osim one za titulu mu trenutno nema smisla.

"Jairzinho i ja smo tražili borbu za privremenu titulu, no UFC nam to nije dozvolio. Da sam osvojio tu titulu, ne bih sad bio u ovoj situaciji. Sigurno bi se pojavilo nešto za mene", dodao je još "Predator".

Trenutno se pretpostavlja kako će UFC borbu Miočića i Ngannou dogovoriti za PPV priredbu u ožujku, no od strane Miočića još uvijek nema nikakvih vijesti. On je nakon uspješnog završetka trilogije odlučio odmoriti i posvetiti se obitelji. Ipak, dužnost prvaka je braniti titulu barem dva puta godišnje. U 2020. mu se zbog pandemije i ozljede oka može progledati kroz prste, no svi se nadamo kako u bližoj budućnosti nećemo morati toliko dugo čekati da bismo najopakijeg čovjeka na svijetu gledali u akciji.

Linker
20. rujan 2024 15:52