UFC

Dana White i dalje ustraje u svojoj teoriji: ‘Ngannou se nije htio boriti protiv Jonesa, prošao bi isto kao i Ciryl Gane‘

Francis Ngannou (lijevo) i Dana White (desno)

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
UFC-ov predsjednik svim silama pokušava uvjeriti javnost kako je Ngannou ‘‘izbjegao‘‘ Jonesa, iako činjenice govore drukčije

Odlazak Francisa Ngannoua iz UFC-a bila je jedna od glavnih priča u MMA svijetu tijekom protekle kalendarske godine. UFC je pretrpio velik gubitak odlaskom prvaka teške kategorije i ujedno ponajveće zvijezde u organizaciji.

Ngannou je kasnije ostvario svoj san i okušao se u boksačkim vodama, a PFL organizaciju odabrao je kao novog poslovnog partnera. Nešto više od mjesec dana nakon što je Ngannou napustio UFC, napokon smo svjedočili teškaškom debiju Jona Jonesa.

Vjerojatno najveći borac svih vremena uzeo je više od tri godine kako bi se pripremio za debi u teškoj kategoriji. Odmah u prvom nastupu Jones se borio za pojas. Već u prvoj rundi borbe Jones je svladao Ciryla Ganea i preuzeo je upražnjeni tron u teškoj kategoriji.

Mnogi su tada komentirali kako je Jones čekao odlazak Ngannoua, a tek nakon toga okušao se među teškašima. Optuživalo se Jonesa da je izbjegavao ‘‘pravog prvaka‘‘, ali UFC-ov predsjednik smatra da situacija nije takva kakvom se čini. Prema navodima Dane Whitea, Ngannoua je taj koji je izbjegao meč.

‘‘Jon Jones je lakoćom prošao kroz Ciryla Ganea. Prema mom mišljenju, on bi istu stvar napravio i Francisu. Sto posto. Francis se nije htio boriti protiv Jona Jonesa. Jon Jones je najstrašniji i najopakiji borac svih vremena. On ima svoje probleme izvan kaveza, ali kad razmislite o njegovom načinu života, njegovi sportski uspjesi još su impresivniji. On je jedan od onih tipova koje ne cijenimo dovoljno dok se ne povuku. Ali kažem vam sada, kad pričamo o najopakijim tipovima na planetu, dakle, ako dvojicu tipova zaključamo u prostoriju, tko će izaći? To je Jon Jones u svako doba dana, bilo kad.‘‘, rekao je Dana u ‘‘Club Shay Shay‘‘ podcastu.

Jasno je što Dana White ovdje radi. Njegov posao kao promotora svakako je uzdizanje boraca koji su u njegovoj organizaciji, kao i umanjivanje veličine svih boraca izvan UFC-a. Vratimo se li se u treći mjesec 2021. godine, Dana White pričao je posve drukčiju priču.

‘‘Da sam ja Jon Jones i da kod kuće gledam ovaj meč, spustio bih se u srednju kategoriju.‘‘, rekao je White 2021. godine, neposredno nakon meča između Francisa Ngannoua i Stipe Miočića.

White je pogodila činjenica da je Francis Ngannou odbio njegovu ponudu za produljenje ugovora i sada pokušava umanjiti njegovu vrijednost kao borca. Činjenice ipak govore da je Jones uzeo više od tri godine kako bi se spremio za tešku kategoriju, a debitirao je upravo nakon Francisovog odlaska iz organizacije. Sve ostalo samo su Whiteovi subjektivni stavovi.

Linker
09. rujan 2024 13:40