Regija

Hrvatska senzacija u Beogradu: Gabrijel Veočić je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva!

Gabrijel Veočić
 screenshot (YouTube)
20-godišnji hrvatski boksač srednje kategorije došao je na samo jednu pobjedu od svjetske medalje

Još jedna uvjerljiva pobjeda je iza Gabrijela Veočića, 20-godišnjeg hrvatskog boksača srednje kategorije, koji se njome plasirao u četvrtfinale Svjetskog prvenstva koje je održava u Beogradu. Time je mladi Brođanin došao na samo jednu pobjedu od veličanstvenog uspjeha, što bi bilo osvajanje svjetske medalje. Bila bi to prva medalja na ovom natjecanju za Hrvatsku još od srebra Marija Šivolije 2005. godine. Ali, već sami ovaj rezultat je senzacija, posebno ako uspoređujemo s rezultatima preostale devetorice hrvatskih boksača, od kojih su neki u Beograd doputovali s većim ambicijama.

Veočić je u osmini finala protiv sebe imao Sama Hickeya, 21-godišnjeg boksača iz Škotske, momka jednakih gabarita te ponešto iskusnijeg na velikoj sceni. No, Gabrijel je u ovom meču na svojoj strani imao talent, ali i sjajno pripremljenu strategiju te je čisto i i uvjerljivo došao do pobjede, sjajnim radom kroz apsolutno svaku rundu.

Odmah je Veočić odlično otvorio, pokazujući što će biti njegova najveća prednost. To je prednji direkt, ali i jako dobri izlasci nakon nakon plasiranja udarca, čime je Škota odmah bacio u probleme. Na račun svoje brzine ulazio je Škot te povremeno pogađao dobre krošee, no hrvatski predstavnik pogađao je u kombinacijama. Tek što se činilo da je Škot uhvatio ritam, Veočić pola minute prije kraja runde pogađa do tada najbolju kombinaciju, lijevog direkta i desnog krošea te odvodi rundu prema svojoj prednosti. Četiri suca s time su se složili, dok je očito onaj iz Nizozemske gledao neki drugi meč.

Druga runda imala je jedan bitan faktor, a to je Veočićev prednji direkt. Pronašao je distancu i gotovo svaki put njima pogađao, tako više puta zaustavivši Hickeya u napadima. Išao je Hickey neprestano na kraću distancu, no imao je velikih problema odgovoriti na sjajno kretanje Hrvata. Ponovno je najbolji potez runde Veočić napravio otprilike pola minute prije kraja. Vrhunskom serijom pomalo je i uzdrmao protivnika te tako završio rundu. Suci su ponovno bodovali jednako. Četiri čisto za Veočića, dok je Nizozemac nastavio gledati meč uz neku svoju osobnu teoriju.

Treća runda donosi najbolji nastup Škota, ali velikim dijelom zbog toga što mu je Veočić promjenom stila dozvolio. Svjestan da ima prednost počeo je boksati defenzivnije pa čak i možemo reći na trenutke odmarati. Više nije odabirao onakve kombinacije, većinom bi sve rješavao kratkim ulascima i brzim izlascima. Hickey je imao inicijativu, ali to je bilo sve. Nije ponudio ništa čime može ozbiljnije ugroziti pobjednika ovog meča. Na kraju mu je tu inicijativu nagradio sudac iz Japana, dok je Nizozemac jedinu rundu koju je mogao bodovati za Hickeya sada dao Veočiću. Nevjerojatno!

Tri suca, iz Ukrajine, Gvatemale te Trinidada i Tobaga, bodovali su meč 30-27 u korist Veočića, Japanac je dao 29-28, dok je Nizozemac kao pobjednika vidio Hickeya, rezultatom 29-28.

Veočić sad odlazi u četvrtfinale, gdje ga već sutra u poslijepodnevnom programu čeka Kubanac Yoelis Hernandez. On je danas u jednom od najboljih mečeva cijelog dosadašnjeg turnira savladao Indijca Sumita. Možda i najteži mogući protivnik za Gabrijela, no on sam je u ova tri dosadašnja meča dokazao da može. Već je napravio ogroman uspjeh, a medalja bi tek bila nešto posebno.

Linker
18. rujan 2024 08:40