Regija

Hrvatska ima boksačku olimpijku: Nikolina Ćaćić lavovskim nastupom izborila vizu za Tokio!

Nikolina Ćaćić
 screenshot (YouTube, Olympic)
20-godišnja Zagrepčanka pridružit će se Luki Plantiću na olimpijskom boksačkom turniru

Hrvatska po prvi put u povijesti ima boksačicu na Olimpijskim igrama. U Tokiju će nas predstavljati mlada članica boksačkog kluba Omega, gdje se za njenu karijeru brine trener Franjo Kristić. Ona je to postigla pobjedom nad Turkinjom Aycan Guldagi, a za uspjeh joj je trebala uistinu lavovska borba, u borbi repesaža olimpijskog kvalifikacijskog turnira u Parizu.

Bio je to meč težak za gledati, a posebno težak za boksati. Znajući kakav je ulog u njemu, obje boksačice imale su ogromnu želju, a to je rezultiralo čestim ulascima u klinč, posebno u prvoj rundi. No, Ćaćić je od početka bila agresivnija pa rekli bismo i preciznija. Težak je posao imao sudac u ringu koji je cijelo vrijeme davao opomene, ali niti jednom ipak nije odlučio povući potez i dati onu kojom se oduzima bod, iako je par puta imao priliku, posebno turskoj boksačici, koja je često vukla u klinču te udarala u potiljak. No, nije joj hrvatska predstavnica ostajala dužna.

Prva runda završila je tako da su tri suca bodovala u korist Turkinje, što je rezultiralo žešćim ulaskom Nikoline u drugu rundu. Svakako je pokazala više u drugoj dionici, no na kraju runde dogodilo se iznenađenje, budući da je za nju bodovao samo jedan sudac. U tim trenucima Nikolina je meč izgubila po mišljenje dva suca, dok je kod trojice bilo izjednačeno. Sve je prije posljednje runde bilo jasno, trebala je ta tri suca uvjeriti da je bolja.

I to je napravila. Podigla je Nikolina tempo u posljednjoj rundi te krenula puno više pogađati, posebno čistih udaraca. Turkinja je bila sve umornija, dok je Ćaćić kod svakog prekida nestrpljivo čekala nastavak. Cijelim nastupom u posljednjoj rundi uvjerila je svih pet sudaca da je bolja, što je na kraju i rezultirali pobjedom podijeljenom sudačkom odlukom, pobjedom vrijednom odlaska na Olimpijske igre.

Linker
17. rujan 2024 18:32