Ostalo

(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN: Legendarni Fedor uništio je bivšeg dvostrukog UFC prvaka za samo 36 sekundi!

Fedor Emelianenko

 Screenshot/YouTube
Prošlo je 16 godina otkako je "Posljednji ruski car" deklasirao Tima Sylviu na Affliction 1 priredbi

Kroz našu rubriku "Na današnji dan" nastavljamo vas podsjećati na značajne datume u povijesti borilačkog sporta; na kolosalne trenutke u oktogonima i ringovima diljem svijeta, odnosno na mečeve i nokaute koji su zaslužili posebno mjesto u borilačkoj antologiji, kao i na rođendane velikana koji su ispisali brojne stranice sportske povijesti. Ovoga smo puta komandnu ploču našeg zamišljenog vremenskog stroja podesili na 19. srpnja 2008. godine, datum kada su snage odmjerili Fedor Emelianenko i Tim Sylvia.

Mjesto radnje bio je Anaheim (Kalifornija, Sjedinjene Američke Države), a povod inauguralna Affliction 1 priredba. Sylvia je u okršaj s Fedorom ušao s omjerom 25-4 i reputacijom bivšeg dvostrukog UFC-ovog prvaka teške kategorije (titule osvajao pobjedama nad Riccom Rodriguezom i Andrejem Arlovskim, upisao tri obrane naslova). UFC-ov pojas izgubio je porazom od Randyja Couturea početkom ožujka 2007. godine, a nakon što ga je, 11 mjeseci kasnije, Antônio Rodrigo Nogueira giljotinom prisilio na predaju, napustio je UFC, pa pod okriljem Afflictiona ušao u ring s Emelianenkom - što se i nije pokazalo najboljom odlukom.

"Posljednji ruski car", naime, tih je dana, s omjerom 29-1, uživao status (po mnogima ga uživa i danas) najboljeg teškaša na planetu, a svoj je ugled opravdao dominantnom izvedbom protiv Sylvie. Već u prvoj razmjeni, nakon uvodnih desetak sekundi borbe, zasuo je Amerikanca kanonadom razornih aperkata i krošea, te ga srušio na pod, a onda i nastavio s ubojitim "ground and poundom", da bi, na koncu, protivniku uzeo leđa i završio ga stražnjim gušenjem ("rear naked choke"). Bila je to impresivna predstava legendarnog Fedora u kojoj je, za samo 36 sekundi, borilačkom svijetu demonstrirao kako stoje teškaški odnosi moći.

Ostat će vječni žal zbog toga što Fedor na svom vrhuncu i sam nije zaplesao pod UFC-ovim svjetlima, no kao svojevrsni nadomjestak tog propusta služi činjenica da u okršajima s nekadašnjim UFC prvacima ima omjer 9-1. Pored Sylvie, završio je i Kevina Randlemana ("kimura"), odnosno dva puta Marka Colemana ("armbar"), te nokautirao Arlovskog, Franka Mira i Quintona "Rampagea" Jacksona, a dva je puta slavio i nad bivšim "interim" UFC prvakom Minotaurom. Od bivših UFC-ovih šampiona uspio ga je poraziti samo Fabricio Werdum. U borilačku je mirovinu otišao s ukupnim omjerom od 40 pobjeda i sedam poraza, pri čemu je isporučio 14 nokauta i 17 protivnika prisilio na predaju.

Linker
13. rujan 2024 02:45