K1 i Boks

(VIDEO) Gervonta Davis osvojio novu titulu zaustavivši Barriosa u fantastičnom meču

Gervonta Davis vs. Mario Barrios
 Derek White/Shutterstock Editorial/Profimedia
Podizanje u super laku kategoriju nije spriječilo ‘Tanka‘ da nastavi svoj nokauterski niz

Fantastičan meč dobila je priliku popratiti publika u Atlanti, koja je do posljednje mjesta napunila State Farm Arenu. Preko 16 tisuća ljudi svjedočilo je sudaru dva do tada neporažena fenomenalna boksača, a na kraju je pobjedu odnio onaj manji i naoko slabiji, boksač koji se za ovaj meč podigao iz niže kategorije. Riječ je o Gervonti "Tanku" Davisu, boksaču kojeg možete voljeti ili, što je globalno puno češće, ne voljeti, ali morate mu priznati da je senzacionalan borac.

Spomenuta razlika u veličini primijetila se odmah na početku meča, no kako je isti prolazio je sve manje igrala ulogu. Upao je Davis u meč spreman primiti štetu, uvjeren kako posjeduje jače udarce od svog protivnika te da će na račun njih odraditi potreban posao. Ipak, Barrios je u prvoj polovici meča ostavio dojam nešto boljeg boksača, iako se suci nisu s tim složili. Tako je nakon šest rundi na dvije kartice situacija bila izjednačena, dok je jedna čak dala prednost Davisu 4:2.

Sudačke kartice ipak nisu bile bitne, budući da se 26-godišnji "Tank" dodatno probudio u drugoj polovici meča te preuzeo kontrolu nad situacijom. Osma runda bila je ključna i u njoj je meč u potpunosti promijenio smjer prema pobjedi Davisa. Nakon nešto manje od minute akcije u spomenutoj rundi, Davis je pogodio kroše s distance, koji je Barriosa poslao sve do konopaca pa na pod. Bilo je to prvo brojanje u meču, nakon kojeg Barrios ostaje u igri. Čim je sudac pustio akciju, Davis još jednom napada i sad pogađa lijevi kroše, nakon kojeg je Barrios još jednom na podu. Ostao je dosadašnji 26-godišnji WBA prvak u meču i nakon toga. Zapravo, nije to još uvijek bilo sve viđeno od njega.

Ratnički duh Barriosa doveo je do toga da je u devetoj i desetoj rundi pogodio nekoliko snažnih udaraca, ali Davis je na njih rekao tako da je dokazao zašto u dosadašnjoj karijeri nikad nije završio na podu. Čak je desetu rundu pomalo usporio, ali sve s ciljem da u posljednje dvije meč završi, što je uspio.

Tank je u maniri svog nadimka žestoko ušao u pretposljednju rundu, a Barrios je prihvatio otvoreni okršaj. Usred jedne takve izmjene, pogađa Davis lijevi aperkat u tijelo i Barrios je završio na koljenima. Ponovno je ustao i nastavio meč, no nakon još jednog napada je sudac procijenio kako je meč gotov. I bila je to dobra procjena. Davis je bio agresivan i fokusiran, kraj meča bio je pitanje vremena, ovako je Barrios spašen sigurnog nokauta.

Ovime je Gervonta Davis došao do 25. pobjede u jednako toliko mečeva, i 24. pobjede nokautom, ujedno 16. za redom. Ispred njega je sad nekoliko izazova, no svi znamo što ljubitelji boksa žele vidjeti. Povratak u laku kategoriju, vjerojatno trenutno kvalitetom najnabijeniju u profesionalnom boksu. Vasyl Lomachenko, Teofimo Lopez, Devin Haney, Ryan Garcia. Koga god od ove četvorice upare s njim, bilo bi to senzacionalno.

Linker
20. rujan 2024 10:58