K1 i Boks

(VIDEO) Daniel Dubois je ‘Kralj Otoka‘! Strahovitom desnicom je obranio IBF-ov naslov i ugasio Joshuine snove

Dubois vs, Joshua

 ADRIAN DENNIS Afp
96 tisuća ljudi svjedočilo je strahovitom nokautu 27-godišnjeg Britanca i bivšeg protivnika Filipa Hrgovića

Došao je i taj dan kada smo saznali tko je "Kralj Otoka"! Anthony "AJ" Joshua (28-4, 25 KO) i Daniel "The Dynamite" Dubois (22-2, 21 KO) srušili su rekord kultnog Wembleyja te su na stadion koji se nalazi u istoimenom kvartu na sjeverozapadu Londona privukli čak 96 tisuća gledatelja. Suradnja Franka Warrena (Quensberry Promotions) i Eddieja Hearna (Matchroom Boxinga) uz posredstvo Turkija Alalshikha stvorila je "boksačku mašineriju" koja je na početku djelovala kao "nužni savez" odnosno "necessarium foedus", no taj savez koristio je objema stranama kao i boksu kao sportu općenito. To relacijsko stanje bi mogli zamisliti kao "dobrobit svih" ili "omnium commodum".

Njihove putove do večerašnje priredbe, detaljno smo opisali u našoj opsežnoj najavi.

Hrgovićeva prilika života

Ostaje velika žal za prilikom koju je Filip Hrgović "propustio" u lipnju ove godine. Na "Queensberry vs. Matchroom" priredbi Hrgović je izgubio tehničkim nokautom upravo od Daniela Duboisa u meču za privremeni IBF naslov. Kasnije je IBF promovirao Duboisa u "pravog" prvaka što praktički znači da je Hrgović imao priliku biti danas na Wembleyju. No, ne treba očajavati jer se i sam Dubois vratio iz ponora nakon poraza protiv Usyka, a na "El Animalu" je da dokaže svijetu da svojom kvalitetom pripada u uski krug svjetske teškaške elite.

Joshua vs. Dubois

Dubois je "radio" iza svog direkta, dok je Joshua pokušavao boksati s distance. Dubois je prvi zadao ozbiljan udarac, tjerajući Joshuu u kut i prisiljavajući ga da se izvuče serijom udaraca. Direkt Duboisa precizno je pogodio. Joshua je uzvratio kombinacijom "1-2". Pokušao je uspostaviti kontrolu direkom. Dubois je ponovno napredovao, ali su se vezali u klinč. Sudac je opomenuo Duboisa zbog spuštanja glave naprijed. Joshua je pogodio aperkatom. Snažan udarac desnicom Duboisa srušio je Joshuu na kraju runde! Joshua se uspio nekako podignuti te ga je zvono za kraj runde - "spasilo".

IBF-ov prvak krenuo je silovito od početka druge runde. Joshua je pogodio direkt, ali to nije usporilo Duboisa. Prvak je nastavio zadavati teške udarce, dok je Joshua bio u preživljavanju, prisiljen na povlačenje kako bi se snašao. Dubois je pogodio Joshuu čistim direktom. Joshua je pokušavao s direktom, ali ga je Duboisova snaga preplavila. Dubois je udvostručio upotrebu svog direkta. Joshua je gađao tijelo, ali je ostavio glavu izloženu, što je Dubois iskoristio i povezao kombinaciju koja je kulminirala "zadnjom desnicom". Joshua je uzvratio desnicom, no Dubois je završio rundu direktom.

"The Dynamite" je ponovno preuzeo inicijativu nad Joshuom, držeći ga na stražnjoj nozi kroz veći dio borbe. Udvostručio je direkt, a zatim s desnicom ponovno natjerao Joshuu natrag. Joshua je promašio s divljim udarcem i primio udarac u tijelo. Dubois je nastavio pogađati Joshuu, prateći ga po ringu, dok Joshuin direkt nije uspijevao prekinuti njegov ritam. Duboisova zamahnuta ljevica ponovno je Joshuu stavila na "mrtve noge". Dubois je nasrnuo i srušio Joshuu na pod tik pred kraj runde.

Dubois je ponovno zadao udarac u prvih deset sekundi četvrte runde, i Joshua je pao. Sudac je to okarakterizirao kao klizanje, i borba je nastavljena. Dubois je ponovno zadao seriju udaraca, a Joshua je opet završio na podu, no sudac je to ponovno ocijenio kao klizanje. Publika je već mislila da je gotovo. Dubois nije popuštao, nastavljajući zadavati snažne udarce. Teško je reći koliko Joshua još može izdržati. Nizak udarac Duboisa dao je Joshu potrebnu pauzu, dok je borba privremeno prekinuta.

Dvije ljevice Duboisa stavile su Joshuu na konopce, no nekako je ostao na nogama. Duboisov lijevi kroše i dalje uzdrmava Joshuu koji nije imao odgovor na raznovrsne kombinacije IBF-ovog prvaka. Joshua je pogodio aperkat, ali možda je to bilo prekasno. Unatoč tome, Joshua se nasmijao i gestom s jezikom pokušao uznemiriti staloženog Duboisa, a to nije bila mudra odluka. Joshua je na kraju pogodio direkt u tijelo.

Peta runda donijela je kraj. Joshua je pogodio desnim direktom, što je izazvalo ogroman uzvik publike. Povezao je još dvije desnice i činilo se da preuzima kontrolu, no tada ga Dubois pogađa žestokim zadnjim krošeom. Joshua pada na pod, broje mu, ali se ne uspijeva oporaviti od tog udarca. Sudac je odbrojavao, a iako je volja bila prisutna, Joshuino tijelo nije izdržalo.

"Bog vas blagoslovio. Zahvaljujem se svom ocu i svojoj obitelji. Cijelog života sam bio ‘underdog‘" rekao je Dubois koji nije baš poznat po izjavama, ali njegovi nokauti poput ovog će se dugo pamtiti.

Linker
21. rujan 2024 23:51