K1 i Boks

Usyk stao u obranu Anthonyja Joshue: ‘Ako nikada niste kročili u ring, nemate pravo kritizirati borce‘

Oleksandr Usyk i Anthony Joshua

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Neporaženi ukrajinski boksač ne razumije zašto njegov rival biva tako žestoko kritiziran

Teške dvije godine imao je Anthony Joshua. Nekoć najbolji teškaš svijeta 2021. godine ostao je bez svojih svjetskih titula, a titule mu je preoteo Oleksandr Usyk. Ukrajinac je dominantnom izvedbom nadboksao Joshuu i preuzeo je IBF, WBO i WBA titule svjetskog prvaka.

Nešto manje od godinu dana kasnije, Joshua je odradio revanš protiv Usyka, a iako je pružio osjetno bolju izvedbu nego u prvom meču, opet nije bilo dovoljno i Usyk je slavio podijeljenom sudačkom odlukom. Dva poraza zaredom narušila su Joshuino samopouzdanje, kao i njegov status među elitnim svjetskim teškašima.

Britanac se u ring vratio početkom četvrtog mjeseca ove godine i podosta ‘‘blijedom‘‘ izvedbom porazio je nedoraslog Jermainea Franklina. Joshua je slavio jednoglasnom odlukom sudaca, ali svima je jasno da Franklin nije boksač koji pripada vrhu teške kategorije i Joshua je morao biti uvjerljiviji.

Puno je kritika na račun Joshue još od prvog poraza koji je pretrpio od Usyka, ali u njegovu obranu sada je stao upravo Usyk. Neporaženi Ukrajinac smatra da Joshua neopravdano snosi tolike kritike i smatra da britanski teškaš i dalje može raditi velike stvari.

‘‘Mislim da Joshua samo treba nešto više vremena za oporavak. On je odličan borac, odlične osobnosti. Tko su svi ti ljudi koji ga osuduđuju? Tko ga kritizira? Jesu li ti tipovi ikada kročili u ring? Jesu li ikada trenirali i osjetili tu bol? Nemaju pravo glasa. Ako želite pričati o borcima, morate barem jednom u životu ući u ring i odraditi sparing. Makar jednu rundu na tri minute. Tada dobivate pravo govoriti o borcima.‘‘, rekao je Usyk za Boxing King Media i pritom je izmislio uvjete pod kojima dobivate pravo komentirati borce i borilački sport.

Velika je vjerojatnost da bi mnogi izgubili pravo glasa kada bi Usykovi stavovi stupili na snagu, ali ipak se radi o njegovom subjektivnom mišljenju s kojim će se neki složiti, a neki ipak neće.

Sve u svemu, Joshua je boksač koji još od amaterskih dana nosi velik teret na leđima. Britanci su od mladih dana imali velika očekivanja od njih, a može se reći da ih je Joshua opravdao. Osvojio je olimpijsko zlato i dvaput je postajao svjetskim prvakom među profesionalcima. Dva poraza od Usyka nisu nešto zbog čega bismo mogli Joshuu u potpunosti otpisati. Oleksandr Usyk maestralan je boksač, a Joshui su tek 33 godine i još je pregršt vremena da dodatno podeblja svoju ostavštinu.

Linker
20. rujan 2024 02:50