K1 i Boks

‘Spreman sam prihvatiti treći meč protiv Anthonyja Joshue, on mi je praktički sve omogućio‘

Oleksandr Usyk i Alex Krassyuk

 Pa Images/alamy/alamy/profimedia
Trenutni vladar teške kategorije spreman je dati Joshui treću šansu

Oleksandr Usyk otvoren je za treći okršaj s Anthonyjem Joshuom, pod uvjetom da Joshua porazi Daniela Duboisa u rujnu. Prvi put su se Usyk i Joshua suočili 2021. godine, kada je ukrajinski boksač osigurao svoju drugu pobjedu nad Joshuom, osvojivši pritom WBA, IBF i WBO titule u teškoj kategoriji. Godinu dana kasnije ponovno su se susreli, a Usyk je ponovno izašao kao pobjednik.

Joshua se od tada uspio vratiti prema vrhu teške kategorije, ostvarivši prekide protiv Roberta Heleniusa, Otta Wallina i Francisa Ngannoua, čime je osigurao borbu 21. rujna protiv privremenog IBF prvaka Duboisa koji je u nesretnom meču za našeg Filipa Hrgovića osigurao tu priliku.

Usyk i Fury spremaju se za svoju drugu borbu koja se održava 21. prosinca, a na kocki su WBA, WBC i WBO pojasevi. Turki Alalshikh iz saudijskog General Entertainment Authority izrazio je želju da pobjednici obaju susreta 2025. godine bore za krunu neprikosnovenog prvaka, i usprkos jednostranoj prirodi njihovih prethodnih dvaju mečeva – Usyk je također već porazio Duboisa – Usyk je spreman ponovno se suočiti s Joshuom.

"Ne želim baš nikakve revanše" izjavio je Usyk za Mail. "Ali kad pobijedimo Tysona Furyja po drugi put i kad Anthony Joshua pobijedi Daniela Duboisa na Wembleyu, naravno da će htjeti treći meč."

"S moje točke gledišta, nemam pravo uskratiti Anthonyju treću borbu jer mi je priuštio dva nevjerojatna meča. Anthony mi je pomogao da postanem još poznatiji u svijetu. Anthony je to učinio. I ako se to dogodi uz Božju pomoć, spreman sam za treći meč s Anthonyjem."

Joshua je uvelike impresionirao boksački svijet otkako je poražen od Usyka, pod vodstvom novog trenera Bena Davisona (op.a. bivši trener Tysona Furyja). Davison je prethodno izrazio želju da se održi treći meč; alternativa bi mogla biti borba između Joshue i Furyja.

Prije Usykova uspjeha kao profesionalnog borca, baš kao i Joshua, bio je uspješan amaterski boksač koji je osvojio olimpijsko zlato u Londonu 2012. Od tada se olimpijski boks često kritizirao i dovodio u pitanje, a nakon još jedne kontroverzne Olimpijade u Parizu, postoje ozbiljne sumnje hoće li boks biti dio Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028.

Usyk kaže da namjerava pomoći u "čišćenju" amaterskog boksa i izjavio je: "Boks se mora promijeniti, broj korupcijskih shema u boksu treba smanjiti. Svjetski amaterski boks... Tim "Ready To Fight" uložit će sve napore da boks bude na Olimpijskim igrama+ u Los Angelesu 2028.

"Moj maksimalni cilj je da olimpijski boks bude čist. Moj tim ima recept za to. Ako Olimpijski odbor želi surađivati, uključit ćemo se kako bismo im pomogli. Naš je zadatak samo ovaj. Radimo za boks" rekao je Usyk u svom stilu.

Linker
06. rujan 2024 19:02