K1 i Boks

(FOTO) Oleksandr Usyk prezentirao sjajnu formu: Dugo nije bio ovako ‘izrezan‘, a prozvao je i Furyja

Oleksandr Usyk

 Twitter (oleksandr Usyk)
Jedan od najboljih boksača svijeta u ovom trenutku ne planira nabijati dodatnu mišićnu masu za meč s Furyjem

Poprilično je izvjesno da ćemo ove godine uistinu svjedočiti meču između Oleksandra Usyka i Tysona Furyja. Dvojica najboljih teškaša na svijetu obračunat će se u meču kojim ćemo dobiti apsolutnog prvaka svijeta u teškoj kategoriji, prvog nakon Lennoxa Lewisa koji je sve titule držao od 11. mjeseca 1999. godine do 4. mjeseca 2000. godine.

Spominjalo se da bi Usyku probleme mogao napraviti IBF koji je planirao odrediti Hrgovića kao obveznog izazivača, ali sve je palo u vodu nakon što je WBA-ov ‘‘Regular‘‘ prvak dobio prednost. Daniel Dubois nosi WBA (Regular) titulu, ali za pretpostaviti je da on neće raditi probleme ka održavanju borbe između Usyka i Furyja, a uostalom, u interesu svih nadležnih tijela upravo je borba između Ukrajinca i Britanca.

Službene potvrde oko meča Furyja i Usyka još uvijek nema, ali pretpostavke su da ćemo taj meč gledati u prvom kvartalu ove godine. Teško boks može ponuditi veći meč u ovom trenutku, barem kad je u pitanju interes šire publike.

Teška kategorija oduvijek nosi epitet ‘‘kraljevske kategorije‘‘ i oni malo manje zagriženi fanovi uvijek će popratiti vrhunske teškaše sa zanimanjem. Zato se očekuje i da ova borba privuče ogroman interes.

Ako se pita Tysona Furyja, Oleksandr Usyk zapravo nije pravi teškaš. Ukrajinac je jedan dio svoje karijere proveo u cruiser kategoriji (-90,7 kg), a zatim je prešao među teškaše. Usyk u svojim teškaškim mečevima obično teži oko 100 kilograma, dok je Fury 20-ak kilograma teži.

‘‘Srednjaš‘‘, odnosno borac srednje kategorije epitet je kojim Fury često pokušava omalovažiti Usyka, ali ukrajinski teškaš ne mari previše za takve komentare.

‘‘Srednjaš je ovdje! Gdje si trbuščiću?‘‘, poručio je Usyk putem Twittera, a pritom je priložio svoju fotografiju uoči (ili nakon) plivačkog treninga.

Ukrajinac djeluje još ‘‘izrezanije‘‘ nego inače i dojam je da ne planira nabijati dodatnu kilažu za meč protiv Furyja. Uostalom, zašto bi to i radio? Već je Usyk dokazao da se može nosi s vrhunskim teškašima na kilaži koja mu najbolje odgovara i nema smisla da eksperimentira protiv Furyja.

Linker
20. rujan 2024 11:27