K1 i Boks

‘Hrgović je bio arogantan zbog sparinga s Duboisom. Očekivao je istog 20-godišnjeg klinca, ali pojavio se muškarac‘

Daniel Dubois (lijevo) vs. Filip Hrgović (desno)

 AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia
Trener Daniela Duboisa ponudio je zanimljivu analizu Hrgovićevog pristupa posljednjem meču

Hladan tuš dočekao je Filipa Hrgovića na samom početku ovog kalendarskog mjeseca. Trenutno najbolji hrvatski boksač bio je uvjeren kako će Daniel Dubois biti samo još jedna stepenica ka pohodu na svjetski vrh.

Nažalost po Hrgu i njegove fanove, Daniel Dubois pružio je ponajbolje izdanje u svojoj karijeri, nadboksao je Hrgovića i na koncu je slavio prekidom u osmoj rundi borbe. ‘‘El Animal‘‘ jednostavno se ugasio nakon prvih šest rundi i došlo je do drastičnog kondicijskog pada. Dubois je ‘‘namirisao krv‘‘, pojačao je tempo i okončao je posao, došavši do statusa IBF-ovog privremenog svjetskog prvaka.

Ususret meču, Hrgović je bio prepun samopouzdanja, a samopouzdanje je uvelike temeljio na sparingu koji je odradio s Duboisom prije nekoliko godina. Daniel ga je podsjećao kako je tada bio jako mlad, ali Filip je pokušavao ući u glavu svog protivnika i taj sparing isticao je kao relevantan čimbenik. Ispostavilo se kako je meč ponudio ipak nešto drugo, a Duboisov trener Don Charles istaknuo je gdje je Hrgović pogriješio.

‘‘Nisam bio prisutan kada se dogodio taj sparing s Hrgovićem, a Dubois je tada imao oko 20 godina, dok je Hrgović bio 26-godišnjak. Dakle, šest godina razlike, a Hrgović je navodno nadboksavao Daniela, sve dok tadašnji Danielov trener nije rekao da je dosta. Nije Hrgović nokautirao Daniela ili nešto takvo, jednostavno je bio bolji i trener je smatrao kako su dovoljno vidjeli. Bila je to dobra odluka Martina Bowersa, tadašnjeg Danielovog trenera.‘‘

‘‘Cijelo vrijeme sam znao, a nakon svih susreta s Hrgovićem mogao sam uočiti njegov govor tijela. On je bio jako arogantan i olako je uzimao u obzir pomisao da je Dubois isti onaj 20-godišnjak kojeg je nadjačao na sparingu. Daniel je sada muškarac, atletični mladi muškarac koji je drastično napredovao, kako fizički, tako i mentalno. Zato je Hrgovića dočekao šok. On (Hrgović) je napao od samog početka i pokušao je uzdrmati Daniela već u startu, jer to se vjerojatno dogodilo na sparingu. Hrgović je izašao s istom taktikom kao na tom sparingu, a nakon prve tri runde u kojima je Daniel preživjeo njegove napade, Hrgović je počeo sumnjati u sebe i postao je frustriran. Ako prebrojite udarce koje je bacio u prvih par rundi, to je previše za jednog teškaša i nije održivo kroz cijeli meč. Hrgović se kockao, ali bila je to loša odluka.‘‘, pojasnio je Don Charles u razgovoru za Boxing Scene.

Prema CompuBox statistici, Hrgović je u svakoj od prve tri runde bacio preko 60 udaraca, a u drugoj rundi čak 80. Tempo je zadržao i u četvrtoj rundi (66 bačenih udaraca), ali kako je meč odmicao, Hrgović je vidno opadao. U sedmoj rundi Filip je ‘‘ispalio‘‘ samo 14 udaraca za tri minute, što je drastičan pad u odnosu na ranije runde.

No, ovakav meč mogao bi biti dragocjen Hrgoviću. Daniel Dubois dvaput u karijeri poražen je prekidom, ali trenutno bolje kotira nego Hrgović, a pokazao se i boljim boksačem u ovom trenutku. Često se boksače otpisuje nakon prvog poraza, ali Dubois je puno naučio iz svojih poraza i dokaz je kako jedan poraz ne znači kraj.

‘‘To se zove sazrijevanje. Ljudi zaboravljaju koliko je on mlad (26 godina). Također se zaboravlja da on nije imao dugu amatersku karijeru. Nije boksao na Svjetskim prvenstvima, Olimpijskim igrama itd. Nije išao na ništa od tih turnira. On je još kao 19-godišnjak postao profesionalcem i zapravo je učio na poslu, odnosno u mečevima.‘‘, pojašnjava Don Charles značaj teških mečeva kroz koje je Dubois prošao ranije u karijeri.

Isto kako je Dubois izvukao pouke iz tih poraza, tim putem može ići i Hrgović. Njegova psiha i želja bit će ključ svega, ali vjerujemo da je Hrgović ‘‘jaka glava‘‘ i da može ispraviti nedostatke koji su ga doveli do prvog poraza u karijeri.

Linker
16. rujan 2024 07:30