K1 i Boks

Dillian Whyte uputio zahtjev WBC-u: ‘Proglasite me prvakom i onda ubacite u borbu protiv Wildera!‘

Dillian Whyte
 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Odgoda meča Deontaya Wildera i Tysona Furyja dovela je reakcije s treće strane

Sve je izglednije kako će boksački meč Tysona Furyja i Deontaya Wildera biti odgođen za neki od datuma u listopadu. Naime, COVID-19 pojavio se u Furyjevom kampu i to je omelo pripreme na takav način da je "Gipsy King" prisiljen otkazati meč koji se prvobitno trebao održati 24. srpnja. Zašto bi odgoda bila sve do listopada nije poznato, ali to je čak mjesec iza također podosta kasnog meča Anthonyja Joshue i Oleksandra Usyka. Ne morate puno mozgati da zaključite kako bi to značilo da od meča Furyja i Joshue neće biti ništa minimalno do kraja zime ili početka proljeća iduće godine. Naravno, ako oni odrade svoj posao te slave u spomenutim mečevima prije toga.

U međuvremenu se reakcija na ovu odgodu pojavila od strane privremenog WBC prvaka teške kategorije, Dilliana Whytea. Kao čovjek koji drži taj pojas, a tako i poziciju obaveznog izazivača (ako WBC odluči istu aktivirati), on smatra da je trebao dobiti poziv za meč ili da je čak trebalo Furyju titulu oduzeti i dodijeliti je njemu. Naime, Gipsy King nije titulu branio od veljače prošle godine i prvog meča protiv Wildera, što njegov engleski kolega teškaš smatra da je nedopustivo.

"Zbog ovakvih situacija postoji privremeni prvak. Kad se ovako nešto dogodi, kad mečevi propadaju, kad je prvak ozlijeđen ili se ne može boriti ili kad postoji bilo koji razlog da nije u stanju braniti titulu, tada uskače privremeni prvak", rekao je Whyte u razgovoru za Sky Sports, nastavivši:

"To je način kako je Wilder zapravo i postao prvak. Sjetite se kako Vitali Kličko nije mogao braniti titulu jer je bio u procesu borbe za mjesto gradonačelnika. Učinili su ga "Emeritus" prvakom, a napravili su drugi pojas i dali da se za njega bore Stiverne i Arreola, a pobjednik se borio protiv Wildera, ovo je slična situacija. Učinite me svjetskim prvakom! Borit ću se protiv Wildera kao svjetski prvak, pobjednik se nakon toga bori protiv Furyja pa taj pobjednik protiv Joshue za apsolutnog prvaka. Tako možete sve srediti jednim potezom."

No, teško će se ovo ostvariti. WBC-ov predsjednik Mauricio Sulaiman je čak nedavno izjavio kako Whyte, unatoč privremenoj titulu, nikako nije i obavezni izazivač te da će se više toga o situaciji borbe za titulu znati nakon meča, tada još uvijek planiranog za 24. srpnja. Vjeruje ipak Whyte kako se to sad može promijeniti.

"Jedini način kako će se Wilder boriti protiv mene je ako sam svjetski prvak. Ako me WBC takvim napravi i naredi borbu, ona će se dogoditi. Od početka karijere pokušavam biti rješenje i spreman sam se boriti protiv bilo koga. Ne zanima me politika, želim se boriti. Tyson Fury je držao sve titule, a nikad niti jednu nije branio. Godinu i pol je prošlo otkako je osvojio WBC pojas i ništa. Samo izlike. Što se događa? Ovo je sprdačina. WBC treba Furyja proglasiti prvakom u mirovanju kao što su napravili s Devinom Haneyem, dati mi pojas i staviti me u poziciju s koje ću se boriti protiv svih tih momaka. Pobijedio sam više Top 15 boraca nego Wilder i Fury zajedno", ljutito je zatražio ono što smatra da mu pripada.

Nažalost po Dilliana, za pretpostaviti je kako je i WBC-u u cilju doći do meča za apsolutnog prvaka i to što prije. Upravo zbog toga se bilo kakvo angažiranje bilo kojeg borca, posebno dva tjedna prije meča, čini gotovo nemoguće, ali i nešto na što Wilder vjerojatno nikad ne bi pristao, posebno uz nesumnjivo puno manji honorar nego što će biti za meč protiv Furyja.

Linker
20. rujan 2024 14:41