K1 i Boks

Dillian Whyte i Tyson Fury dobili nalaze doping testa

Tyson Fury, Dillian Whyte

 Javier Garcia/Shutterstock Editorial/Profimedia
Testovi se provode prije i nakon dvoboja

Doping test proveden je prije i nakon velike borbe za svjetsku titulu, a boksači se mogu pohvaliti da su na oba testa bili negativni. WBC je u sklopu programa u kojem se zahtjeva od boraca da budu čisti prije borbe testirao obojicu što je prošlo bez ikakvih problema, a sada su stigli i rezultati testiranja nakon borbe.

Tyson Fury je 2015. godine dobio dvije godine zabrane boksa nakon što je pozitivno testiran na zabranjenu supstancu nandrolon. Nandrolon je anabolički steroid koji često koriste bodybuilderi izvan sezone natjecanja kako bi dobili mišićnu masu. Uporno je opovrgavao korištenje navedene supstance i varanja te pozitivan rezultat pripisao jedenju nekastrirane divlje svinje. Ovo nije jedini slučaj da neki borac za pozitivan test na doping kontroli okrivljuje meso divljači.

Dillian Whyte je također dobio pozitivan rezultat na testiranju za borbu protiv Oscara Rivasa 2016. godine kada je nakon pobjede prvi puta okrunjen za privremenog svjetskog prvaka. Organizacija mu je uzela pojas, ali daljnjim istraživanjem od strane UKAD-a zaključeno je kako ipak nije kriv. Naime zbog konzumacije kontaminiranog dodatka prehrani koji je sadržavao tragove dva metabolita steroida uzrokovao je pozitivan rezultat na njegovom testiranju, a test prije same borbe pokazao se negativnim.

Dillian se svojevremeno rugao svojem rivalu Tysonu Furyju zbog pozitivnog testa na kokain.

Linker
20. rujan 2024 18:50