K1 i Boks

Brestovac: ‘Nisam mislio da ću doći do svjetskog vrha. Drago mi je da sam se mogao boriti s Verhoevenom‘

Mladen Brestovac

 RONALD GORSIC Cropix
‘Scorpion Sting‘ u prvoj je rundi nokautirao Diana i na najbolji mogući način se oprostio od karijere

Kickboksački spektakl u zagrebačkoj Areni u režiji Gloryja obilježio je posljednji ples jednog od najboljeg hrvatskog borca svih vremena, Mladena Brestovca. "Scorpion Sting" u prvoj je rundi nokautirao Karima Diana i na najbolji mogući način se oprostio od profesionalne karijere.

Svi su iščekivali čuveni lijevi "high kick", jednom je Brestovac i bio blizu tomu da ga pogodi, no samo je okrznuo protivnika.

"Kada svi iščekuju taj jedan udarac i napravi se hype oko njega, naravno da i protivnik već zna što ga čeka. Doduše, skoro sam ga i pogodio tako, zahvatio sam ga po rukavicama, ali žao mi je što nije pao od toga. Završio sam ga ‘middle kickom‘ i slomio mu ruku, žao mi je zbog toga, to će ga neko vrijeme udaljiti iz ringa, sigurno par mjeseci", izjavio je u mix zoni nakon borbe.

image

Karim Dian i Mladen Brestovac

RONALD GORSIC Cropix

Ovo je definitivno bila posljednja borba, tvrdi. Odlučio je tako, a onda i objasnio u čemu je "problem":

"Obično, kad nešto kažem i odlučim, teško me vratiti nazad. Glava bi se borila još dugo, ali osjetim da me tijelo više ne prati."

Vrhunac karijere bile su mu dvije borbe za pojas prvaka protiv Rica Verhoevena. Nažalost, oba puta Nizozemac je pobijedio i obranio titulu, a skromni 40-godišnjak ostao je kratak. Ipak, ističe da nikad nije ni mislio da će doći do toga, a ocijenio je i kolike su šanse Antoniju Plazibatu da ga pobijedi ako dođe do tog meča.

"Drago mi je da sam uopće došao do toga da se mogu boriti s njim. Iskreno, kada sam se krenuo baviti ovim sportom, cilj mi je bio vidjeti jesam li ja uopće za to i mogu li se profesionalno baviti tim. Nisam uopće imao percepciju da ću doći do svjetskog vrha, bio sam u najboljih pet teškaša svijeta i mislim da mi je to bio maksimum. Plazibat bi s njim bio 50-50. moja prva borba bila je više 35-65, ha-ha, a druga nešto bliža jer sam bio u seriji pobjeda nokautom. Njemu je svaka obrana samo jedna borba u nizu, a nama izazivačima borba života."

image
RONALD GORSIC Cropix

Veliki hendikep za Brestovca bio je taj što je morao raditi, nije se mogao u potpunosti posvetiti sportu. Mnogi smatraju da bi "skinuo" Verhoevena da je bilo drugačije...

"S obzirom na to da je u Hrvatskoj teško živjeti od ovog sporta jer nismo u Nizozemskoj gdje se sponzori otimaju za vodeće borce, ja nisam htio preuzeti taj rizik. Tamo sponzori trče za borcima, a tu borci trče za sponzorima. Tu je sve zapravo u vidu suradnje. Strah me bilo da mi nešto ne prekine karijeru. Rizik je bio prevelik, a nagrada premala."

Linker
22. rujan 2024 17:39