K1 i Boks

BORILAČKI TJEDAN: UFC u Saudijskoj Arabiji, novi nastup Jakoba Nedoha i najviši boksački prvak u povijesti

UFC on ABC 6/PFL 5 2024

 UFC/PFL IG
Sažetak ovotjednih najzanimljivijih borilačkih priredbi diljem svijeta

Šesti mjesec ove godine je bio pravo blago za istinske ljubitelje borilačkog sporta, a pred nama je još jedan zanimljivi tjedan. Moramo priznati kako će ipak ljubitelji MMA sporta iz ovog tjedna izaći nešto zadovoljenih apetita u odnosu na fanove plemenite vještine, a ponajviše mislimo na ljubitelje kickboksa.

UFC on ABC 6 Fight Night: Whittaker vs. Aliskerov

Ovaj vikend donosi nam još jednu uzbudljivu UFC priredbu, ovaj put premijerno u Saudijskoj Arabiji. U glavnoj borbi večeri Robert Whittaker suočit će se s opasnim izazivačem Ikramom Aliskerovom. Ovo je borba koju fanovi dugo iščekuju, a Whittakeru pruža priliku da se vrati u vrh kategorije.

Robert Whittaker, bivši UFC prvak u srednjoj kategoriji, pokušat će se ostati na pobjedničkim stazama nakon što je u zadnjoj borbi savladao Paula Costu. Njegov protivnik, Ikram Aliskerov, dolazi kao zamjena za Khamzata Chimaeva i traži priliku da se probije među elitu srednje kategorije. Ova borba je ključna za obojicu boraca - Whittaker želi dokazati da još uvijek pripada u vrh, dok Aliskerov traži svoju priliku da se istakne na velikoj sceni.

Osim glavne borbe, atraktivni card nudi nekoliko zanimljivih mečeva. U teškoj kategoriji, Sergei Pavlovich će se boriti protiv Alexandera Volkova. Pavlovich, poznat po svojoj impresivnoj snazi, traži još jednu pobjedu koja bi ga mogla približiti borbi za naslov. Volkov, s druge strane, želi dokazati da može parirati najboljima u kategoriji i osigurati svoje mjesto među vrhunskim teškašima.

Kelvin Gastelum će se sučeliti s Danielom Rodriguezom u velter kategoriji. Gastelum, izdržljivi i tehnički prirodno nadareni borac, pokušat će se nametnuti protiv opasnog Rodrigueza. Ova borba obećava puno akcije i neizvjesnosti.

Na popisu borbi su i Johnny Walker protiv Volkana Oezdemira, što obećava spektakularnu borbu u poluteškoj kategoriji. Walker, poznat po svom eksplozivnom stilu, ispred sebe ima nimalo naivnu borilačku slagalicu u vidu iskusnog Oezdemira.

Jedna od zanimljivih borbi na karti je i ona između Shara Magomedova i Joiltona Lutterbacha. Magomedov, koji gaji tehničku preciznost i "delivered" snagu, traži priliku da se istakne protiv super iskusnog Lutterbacha. Ova borba mogla bi donijeti puno uzbuđenja i neočekivanih trenutaka.

Gdje: Kingdom Arena, Rijad, Saudijska Arabija

Kada: Subota (22.6.). Priredba počinje u 18:00h, a glavni dio kreće u 21:00.

Popis borbi: pogledajte OVDJE

PFL 5 2023: Collard vs. Burnell

Nakon prošlotjednog PFL-ovog eventa u Uncasvilleu gdje su nastupili tešaši i borkinje u muha kategoriji vrijeme je za nastavak PFL-ove karavane. Ovog puta PFL seli u središnji SAD-a točnije Salt Lake City u saveznoj državi Utah. Glavna borba večeri odvit će se u lakoj kategoriji (-70 kg) između prekaljenog PFL-ovca i veterana UFC-a Claya "Cassiusa" Collarda (25-12) te danskog borca Madsa Burnella (18-6). Amerikanac je ovu sezonu otvorio pobjedonosno protiv Patrickyja Freirea dok je Danac poklekao giljotini Michaela Duforta u četvrtom mjesecu ove godine.

Od ostalih borbi svakako treba izdvojiti Jakoba Nedoha koji će nakon poraza od Dovletdzhana Yagshimuradova pokušati ostvariti pobjedu nad puno iskusnijim Impa Kasanganayjem. Bivši UFC borac i osvajač PFL-a zasigurno je ponajveći ispit za slovenskog borca u njegovoj karijeri, ali pametnim pristupom zasigurno će imati svoje šanse u ovom poluteškaškom obračunu.

Card će ispuniti i kompetitivne borbe između Roba Wilkinsona i Joshue Silveire, Dovletdzhana Yagshimuradova i Simona Biyonga dok će samu priredbu otvoriti relativno nepoznati borci iz perolake kategorije Brahyan Zurcher i Julian Ruiz.

Gdje: Huntsman Center, Salt Lake City, SAD

Kada: u noći sa petka (21.6.) na subotu (22.6.). Priredba počinje u 2:00h ujutro.

Popis borbi: pogledajte OVDJE

Rafael Espinoza vs. Sergio Chirino Sanchez

Svjetski prvak u perolakoj kategoriji Rafael Espinoza će u subotu, 21. lipnja, na Fontainebleau u Las Vegasu, braniti svoj naslov po prvi put protiv Sergia Chirina. Espinoza (24-0, 20 KO) je osvojio pojas prošlog prosinca u borbi koja je izazvala veliko zanimanje, svladavši Robeisyja Ramireza u borbi koja je po mnogima bila u kategoriji borbe godine. Iako je bio nokautiran u petoj rundi nakon što je uzeo rano vodstvo, Espinoza je uspio preokrenuti borbu i "rockyjevski" nokautirati Ramireza u 12. rundi prije nego što je odnio pobjedu većinskom odlukom. Meč promovira Top Rank.

“Uzbuđen sam zbog povratka u ring” rekao je Espinoza u najavama pred meč: “Naporno treniram, kao i uvijek. Znam da ću se suočiti s meksičkim suparnikom koji dolazi po pobjedu. Bit ću spreman obraniti svoj naslov s puno srca i odlučnosti. To je ono što ću učiniti u ringu, boriti se s puno srca i pobijediti u svojoj prvoj obrani naslova."

Sa svojih 185 cm, Espinoza je najviši svjetski prvak u featherweight povijesti – kategoriji koja je uključivala meksičke velikane poput Rubena Olivaresa, Salvadora Sancheza, Erika Moralesa i Marca Antonija Barrere.

Sergio Chirino (22-1, 13 KO) je započeo karijeru s omjerom 9-0 prije nego što je doživio poraz od budućeg svjetskog prvaka Mauricija Lare u kolovozu 2018. Od tada je neporažen, pobijedivši Allya Mwerangija i Sebastiana Tinocu Chaveza prije nego što je u svom debiju 2024. u veljači zaustavio Dennisa Contrerasa udarcem u tijelo u trećoj rundi.

Espinoza-Chirino bit će 161. sve-meksička borba za svjetski naslov, uključujući 20. takvu borbu u perolakoj kategoriji.

“Mi Meksikanci poznati smo po velikom srcu” rekao je Chirino. “I kad se dvojica od nas nađu u ringu, to je zagarantirana bitka. Sretan sam zbog prilike, ali ujedno znam da sam je zaslužio. Dolazim po taj pojas. Imam puno iskustva. Bit će problema u ringu, a taj problem je Espinoza. Ali riješit ću taj problem i odnijeti pobjedu kući.”

Gdje: Fontainebleau, Las Vegas, SAD

Kada: u noći sa petka (21.6.) na subotu (22.6.). Priredba počinje u 1:00h ujutro, a glavna borba se očekuje oko 5:30h

Popis borbi: pogledajte OVDJE

Linker
18. rujan 2024 13:11